Thursday, 19 March 2009

Ο θάνατος της Κ. Γκουλιώνη

Η Κατερίνα Γκουλιώνη βρέθηκε νεκρή στο πλοίο κατά τη διάρκεια της μεταγωγής της από τις φυλακές Ελαιώνα Θηβών σε φυλακές της Κρήτης. Τα αίτια του θανάτου της παραμένουν αδιευκρίνιστα. Δύο μήνες πριν την τραγική της κατάληξη, η γυναίκα αυτή απευθύνθηκε με επιστολή της στον Συνήγορο του Πολίτη. Αυτή η επιστολή ήταν για την γυναίκα αυτή, ηλικίας σαράντα ενός ετών, το μοναδικό της αποκούμπι.
Στην επιστολή αυτή η Κατερίνα Γκουλιώνη περιγράφει με μία απίστευτη διαύγεια και έναν ρεαλισμό στον οποίο δύσκολα αντέχει κανείς, τον σχεδόν καθημερινό βασανισμό της από τις δεσμοφύλακες, τους ιατρούς και γενικότερα τους υπεύθυνους των φυλακών. 
Το κείμενο της επιστολής αυτής είναι ανατριχιαστικό. Παραπέμπει σε ότι χειρότερο έχει καταγραφεί στην ιστορία των φυλακών. Η συστηματικότητα και  η μεθοδολογία των βασανιστηρίων, η επιμελώς σχεδιασμένη προσβολή της προσωπικότητας της, ο καθημερινός σχεδόν βιασμός της από τις δεσμοφύλακες με πρόσχημα την «έρευνα» για την ανακάλυψη ποσότητας ναρκωτικών, με την βάρβαρη και βάναυση «εισδοχή» στην κολπική της χώρα, που συνοδευόταν από σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου, ο εξαναγκασμός της να αφοδεύει και να ουρεί υπό τα βλέμματα των δεσμοφυλάκων της, όλα τα παραπάνω παραπέμπουν σε μεθοδευμένα βασανιστήρια που παραβιάζουν τους νόμους του Κράτους, τους κανονισμούς του σωφρονιστικού συστήματος, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θυμίζουν Νταχάου και Άουσβιτς. Όλα αυτά ωστόσο συμβαίνουν το 2009 στις φυλακές αυτής της χώρας.
Η Κατερίνα Γκουλιώνη βρέθηκε νεκρή κατά τη μεταγωγή της, αλλά ακόμη οι αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει τα τελικά πορίσματα που εξηγούν τον θάνατο της. Δεν έχει γίνει άλλωστε γνωστό αν ο Συνήγορος του Πολίτη αντέδρασε ή αν προτίθεται να αντιδράσει στην επιστολή που έλαβε από την απελπισμένη τρόφιμο στις 2 Φεβρουαρίου του 2009. Από τότε κύλησαν δύο μήνες και οι γυναίκες στις φυλακές του Ελαιώνα Θηβών εξακολουθούν να βιάζονται και να εξευτελίζονται  καθημερινά.

Το έστειλε η Κατερίνα
Σχετικά: Το Βήμα

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki