Wednesday 7 March 2007

Όχι εντριβές με οινόπνευμα για να πέσει ο πυρετός

Το οινόπνευμα μπορεί να τσούζει όταν το ρίχνει κανείς σε κοψίματα και γρατσουνιές, αλλά πολλοί γονείς το χρησιμοποιούν για να δροσίζουν τα παιδιά τους όταν έχουν πυρετό επειδή δημιουργεί μια αίσθηση δροσιάς στο δέρμα.

Η τακτική αυτή είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη μεταξύ των γονέων με χαμηλό εισόδημα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στην επιθεώρηση «Ρediatrics», ενώ τη συνιστούν ακόμα και κάποιοι γιατροί.
Η λογική πίσω από τη χρήση του είναι ότι καθώς εξατμίζεται από το δέρμα το δροσίζει και έτσι ρίχνει τελικά τον πυρετό. Οι γονείς είτε τρίβουν απευθείας με οινόπνευμα το δέρμα των παιδιών είτε με ένα σφουγγάρι όπου έχουν ρίξει λίγο αλκοόλ.
Δυστυχώς, η τακτική αυτή μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Το οινόπνευμα απορροφάται γρήγορα από το δέρμα, ενώ όταν εφαρμόζεται τοπικά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί κανείς να το εισπνεύσει και να παρουσιάσει ακόμα και δηλητηρίαση από τις εισπνοές! 
Στην ιατρική βιβλιογραφία έχουν αναφερθεί τέτοια περιστατικά σε μικρά παιδιά, ενώ σε ενηλίκους έχουν αναφερθεί καρδιολογικά και νευρολογικά προβλήματα έπειτα από τη χρήση πετσέτας μουσκεμένης με οινόπνευμα που χρησιμοποιήθηκε για δρόσισμα ή καταπράυνση του πόνου.
Όταν λοιπόν το παιδί έχει πυρετό, μην το τρίβετε με οινόπνευμα. Να του δίνετε αντιπυρετικό και να του κάνετε χλιαρό μπάνιο- είναι πολύ ασφαλέστερο. 

ygeia ta nea

5 comments:

  1. Όχι οινόπνευμα καλά τα λες!
    Ζεστό τσίπουρο, ένα κι ένα για το κρυολόγημα!
    Αν θέλει ο γονιός πίνει και λίγο κατά την εντριβή και μερακλώνουν οικογενειακώς! :)

    ReplyDelete
  2. Είμαι αρνητική της άμεσης χορήγησης αντιπυρετικού και γι' αυτό συνεχίζω να χρησιμοποιώ τους πατροπαράδοτους τρόπους... μπάνιο, κομπρέσες ξυδιού και εντριβή με κολόνια... κάτι σχετικό δηλαδή με το οινόπνευμα.

    ReplyDelete
  3. @karry,μπανάκια, ξυδάκι, κομπρέσσες και όλα τα πατροπαράδοτα. Πολύ καλά κάνεις. Όσο για την κολώνια, αραιωμένη με νεράκι έχει καλύτερα αποτελέσματα, λένε οι ειδικοί :)

    Τώρα @Μάγισσα Κίρκη, το τσίπουρο στα χαμομηλάκια, μμμμμμ δε θα το συνιστούσε γιατρός, μάλλον... :))))
    Ίσως αραιωμένο και αυτό με νεράκι μπόλικο για εντριβούλα μόνο... χαχαχαχαχαχα

    Καλή σας μέρα
    με αγάπη

    ReplyDelete
  4. Για τα μπάνια σίγουρα κάνουν καλό όταν ένα παιδάκι έχει πυρετό ή ακόμα και ένας ενήλικας!
    Όσο για το οινόπνευμα είναι όντως πολύ κακή επιλογή. Μπορεί να αποβεί τοξικό για το παιδί λόγω της γρήγορης απορρόφησης του από το δέρμα, αλλά επίσης και λόγω των εισπνοών των αερίων που παράγονται από την εξάτμιση του οινοπνεύματος.
    Αν ο πυρετός είναι σε επίπεδα δεκάτων ίσως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε! Αν όμως αρχίσει και ανεβαίνει, ή αν έχει ταυτόχρονα και άλλα συμπτώματα εκτός από πυρετό, τότε ότι ώρα και να είναι, παρτε ένα τηλέφωνο τον παιδίατρο σας! Μην ανησυχείτε... πριν γίνει παιδίατρος ήξερε ότι μπορεί να τον παίρνουν οποιαδήποτε ώρα!! :)
    ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΦΑΡΜΑΚΟ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΔΟΣΗ!
    Αν λειτουργήσετε αυθαίρετα μπορεί να δώσετε λάθος φάρμακο ή υπερβολική δόση!
    Και δεν πρόκειται ποτέ να "στραβώσει" μαζί σας αν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό.
    Οι γιατροί ίσως ενοχλούνται όταν μετά από πολλές ώρες δουλειάς έρχεται κάτι απλό (ένα τσίμπημα κουνουπιού) ως επείγον, αλλά και πάλι, αυτοί που ασχολούνται με τα παιδιά έχουν περισσότερη υπομονή!
    Συγνώμη και για το μέγεθος.

    ReplyDelete
  5. Καλέ μας φίλε@dimosthenis k, σε ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές

    Με αγάπη
    το χαμομηλάκι

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki