Οι περισσότεροι γονείς οι οποίοι χορηγούν φάρμακα με δική τους πρωτοβουλία είναι όσοι έχουν περισσότερα από δύο παιδιά, είναι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και αθίγγανοι.
Εννέα στους δέκα Έλληνες γονείς χορηγούν στα παιδιά τους φάρμακο χωρίς συμβουλή παιδιάτρου, θέτοντας άμεσα σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών τους.
Την ίδια στιγμή, 14χρονες εμφανίζουν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ οι διαταραχές ύπνου από τη χρήση κινητού είναι συχνό φαινόμενο.
Στην μελέτη, που θα παρουσιαστεί το Σάββατο στο 48ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, συμμετείχαν 480 γονείς που επισκέφθηκαν τα δύο μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, οι δύο στους τρεις γονείς βασίζονται σε προηγούμενη εμπειρία με συμπτώματα που «μοιάζουν», οι μισοί στις συμβουλές του φαρμακοποιού, οι δύο στους πέντε στην άποψη κάποιου φίλου τους και ο ένας στους 20 στα Μέσα Ενημέρωσης.
Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο που δείχνει ότι ο ένας στους δύο γονείς έχει πάντα στο φαρμακείο του σπιτιού του αντιβιοτικά.
Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελεί και η άνομη συμπεριφορά των φαρμακοποιών που έχει παρατηρηθεί, οι οποίοι αλλάζουν τις συνταγές των γιατρών και δίνουν άλλα, «παρόμοια» φάρμακα στους γονείς.
Οι πιο συχνές αλλαγές που κάνουν είναι να χορηγούν αντιπυρετικά φάρμακα (90%), αλλά σε εξαιρετικά μικρή δόση, αντιϊσταμινικά (30%), δερματικές αλοιφές (15%) και ο ένας στους πέντε αλλάζει τα αντιβιοτικά.
Οι περισσότεροι γονείς οι οποίοι χορηγούν φάρμακα με δική τους πρωτοβουλία είναι όσοι έχουν περισσότερα από δύο παιδιά, είναι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και αθίγγανοι.
Η κατάσταση αυτή γίνεται εντονότερη στις αργίες.
Τη ίδια στιγμή, στοιχεία δείχνουν ότι το βασικότερο αίτιο δηλητηριάσεων των παιδιών είναι η κατανάλωση φαρμάκων (41%).
Ακολουθούν η κατάποση πετρελαίου (17%) και η μάσηση τσιγάρου (12%).
τα Νέα
No comments:
Post a Comment