Οι περισσότεροι από εμάς όταν ακούμε για τον πόλεμο στο Ιράκ μάς έρχεται κυρίως στο νου η Βαγδάτη, ως η πλέον ταλαιπωρημένη και δοκιμασμένη από τις μάχες πόλη.
Και όμως, το σχετικό «προνόμιο» διεκδικεί επαξίως η Φαλούτζα, 40 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας.
Cancer, Infant Mortality and Birth Sex-Ratio in Fallujah, Iraq 2005–2009
“After Hiroshima And Nagasaki, There Was Fallujah.” |
Genetic damage and health in Fallujah Iraq worse than Hiroshima |
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Πάτρικ Κόκμπερν στον «Independent», ήδη από το 2005 γιατροί της πόλης παρατηρούσαν εμβρόντητοι αλματώδη αύξηση σε βρεφική θνησιμότητα, προβληματικές γέννες, γενετήσιες δυσπλασίες και καρκινοπάθειες. Τις ανησυχίες των ντόπιων γιατρών ήρθε να επιβεβαιώσει αποκαλυπτική έκθεση του δρος Κρις Μπάσμπι, του Πανεπιστημίου του Αλστερ, του Μάλακ Χάμνταν και του Εντέσαρ Αριάμπι.
Deformed babies in Fallujah Iraq
Ο τίτλος της μελέτης είναι «Καρκίνος, βρεφική θνησιμότητα και αναλογία φύλων στις γέννες, στη Φαλούτζα του Ιράκ, την περίοδο 2005-2009».
Cancer, Infant Mortality and Birth Sex-Ratio in Fallujah, Iraq 2005–2009
Τα πορίσματα είναι τρομακτικά: τετραπλασιασμός όλων των μορφών καρκίνου και 12πλασιασμός των παιδικών καρκίνων, σε ηλικίες κάτω των 14 ετών. Τα κρούσματα λευχαιμίας αυξήθηκαν 38 φορές και ο καρκίνος του στήθους, 10. Η παιδική θνησιμότητα βρέθηκε 4 φορές υψηλότερη απ' ό,τι στη γειτονική Ιορδανία και 8 φορές από εκείνη του Κουβέιτ.
Το φρικιαστικό της υπόθεσης είναι ότι, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, «οι μορφές καρκίνου προσομοιάζουν με εκείνες που έπληξαν τους επιζήσαντες της Χιροσίμα, λόγω της έκθεσής τους στη ραδιενεργό σκόνη και τα κατάλοιπα ουρανίου από την ατομική έκρηξη».
Η αλλοίωση της αναλογίας των φύλων στα νεογέννητα είναι άλλο σημαντικό εύρημα της έκθεσης. Από τη φυσιολογική σχέση 1.050 αγοριών προς 1.000 κορίτσια, από το 2005 η αναλογία τροποποιήθηκε σε 850 αγόρια ανά 1.000 κορίτσια.
Η αλλαγή στην αναλογία αποτελεί χαρακτηριστική επίπτωση γενετικών αλλοιώσεων. Η ίδια στατιστική απόκλιση είχε παρατηρηθεί στον πληθυσμό της Χιροσίμα.
Η αλλαγή στην αναλογία αποτελεί χαρακτηριστική επίπτωση γενετικών αλλοιώσεων. Η ίδια στατιστική απόκλιση είχε παρατηρηθεί στον πληθυσμό της Χιροσίμα.
Αυτό ονομάζεται γενοκτονία δεν συγκαταλέγεται στα εγκλήματα πολέμου.
ReplyDeleteΗ Αμερική πρέπει να καταδικαστεί παραδειγματικά για τις πράξεις της έστω και αν καταβάλλει όλα τα δισεκατομμύρια του κόσμου την βλάβη που προκάλεσε ανεπανόρθωτα σε αυτά τα παιδάκια δεν πρόκειται να την επανορθώσει ποτέ.
Νοιώθω συγκλονισμένη...