Εκεί στου Μελά το βράχο ... |
"Μελά" είναι το βουνό
Εις του Μελά, Σου-Μελά το βράχο λοιπόν!
Παναγία Σουμελά
Εκεί θα βρεθούν, 88 χρόνια μετά, από τότε έχει να λειτουργηθεί, οι Έλληνες του Πόντου και όχι μόνο.
Είναι η Ανάγκη των Ελλήνων να προσκυνούν την Παναγιά τους, να την τιμούν, να της μιλούν, να την εντάσσουν στην ζωή τους.
Η εικόνα είναι του Ευαγγελιστή Λουκά |
88 χρόνια στερήθηκαν το ανέβασμα στο βράχο, τη δύσκολη ανάβαση. Κάπου είχα διαβάσει ότι και τούρκοι πήγαιναν στην Παναγιά του Μελά.
Ήρθε στην Ελλάδα, την μετέφεραν στο Βέρμιο το 1930, αλλά, εκεί, στου Μελά το βράχο είναι το σπίτι Της.
Το 380-86, τότε λέει η παράδοση ότι ιδρύθηκε το μοναστήρι, ένα κελάκι στη αρχή και ο γρανιτένιος βράχος, βγάζει νερό, ιαματικό, ακόμη οι μουσουλμάνοι το επισκέπτονται, ζητούν θεραπεία οι μουσουλμάνοι από την Παναγία!! Από Αυτήν, που εξόρισαν, ζητούν στο Τώρα, όχι στο Πριν.
Ο πόνος της στέρησης από το 1922, κάνει τον έλληνα να θέλει να πάει. Επειδή η Παναγία, είναι το πιο Οικείο πρόσωπο.
Η 96χρονη κυρία Αναστασία Κουρτίδου ζει σήμερα στη Νέα Νικόπολη Κοζάνης και είναι η τελευταία που απέμεινε στο χωριό από όσους ήρθαν από τον Πόντο. «Έφυγα από την πατρίδα όταν ήμουν 8 χρονών. Τα πόδια μου δεν με κρατάνε, γι΄ αυτό και δεν μπορώ να πάω στην Παναγία Σουμελά. Μακάρι να μπορούσα. Η Παναγία η Σουμελά μάς κράτησε όρθιους. Η Παναγία Σουμελά μάς προστάτευσε. Η Παναγία μάς στήριξε. Γι΄ αυτό πονάει μαζί μας και χαίρεται μαζί μας και γι΄ αυτήν τραγουδάμε:“Σουμελά μας Παναγία, την εικόνα σου εγώ, τη σεπτή και την αγία, έρθα για να προσκυνώ”».
No comments:
Post a Comment