Monday 13 September 2010

Μοιράζει φαγητό στα παιδιά της ενορίας


Φαγητό για παιδιά από τον Μητροπολίτη Ανδρέα στο Αρκαλοχώρι
Πρωτοπόρος δημιουργεί πολιτιστικά κέντρα, σχολές και γηροκομεία


Πλούσιο ποιμαντικό, ιεραποστολικό, αλλά και πολιτιστικό έργο έχει να επιδείξει η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, η οποία χαρακτηρίζεται από την ουσιαστική ενεργοποίηση, την αδιάλειπτη δράση, αλλά και την αγάπη για τον συνάνθρωπο.


Με πρωτεργάτη τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ανδρέα, αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση και συμμετοχή δεκάδων ακόμα ιερέων και πρόθυμων συνεργατών, η Μητρόπολη έχει να επιδείξει σημαντικό έργο, το οποίο οι κάτοικοι των περιοχών δράσης της, αλλά κυρίως οι νέοι, ζουν καθημερινά.
Πιο πρόσφατη δράση της Μητρόπολης, η απόφαση για προσφορά γευμάτων από τον επόμενο μήνα σε παιδιά που έχουν πραγματική ανάγκη, στις οικογένειες των οποίων ακόμα κι ένα πιάτο φαγητό θεωρείται πολυτέλεια.

“Μία ημέρα με προσέγγισε ο υπεύθυνος του εκκλησιαστικού βιβλιοπωλείου της Μητρόπολης, ενημερώνοντας με πως υπάρχουν παιδιά που ψάχνουν σε κάδους απορριμμάτων να βρουν ένα κομμάτι ψωμί” αναφέρει χαρακτηριστικά ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ανδρέας, επεξηγώντας:
“Κάλεσα λοιπόν κάποιους ανθρώπους για να δούμε ποιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαμε να λάβουμε. Σε συνεργασία με τον υπεύθυνο του βιβλιοπωλείου Κώστα Γκαντάτσιο, τον πατέρα Γιάννη Μπανασάκη, τον πατέρα Πέτρο Ψυλάκη και τον πατέρα Ευάγγελο Αηγιαννίτη καταλήξαμε στην απόφαση να δούμε ποια παιδιά έχουν πραγματικά ανάγκη και να τους προσφέρουμε φαγητό κάθε μεσημέρι. Έτσι από 1η Οκτωβρίου, κάθε ημέρα θα παραδίδουμε σε 40 παιδιά δημοτικού, μία τσάντα με το μεσημεριανό τους φαγητό από την Μητρόπολη”.

Πολιτιστικό Πολύκεντρο
Εκτός από την προσφορά της Μητρόπολης στα μικρά παιδιά, γενικότερη είναι η προσφορά της στον πολιτισμό και στην παροχή διεξόδων προς τους νέους. Σε προτεραιότητα έχει τεθεί από την Μητρόπολη η ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Πολύκεντρου στο Αρκαλοχώρι, το οποίο αναμένεται να “στεγάσει” δεκάδες νέους και νέες της περιοχής.

Σ’ αυτή τη φάση, στον χώρο του Πολιτιστικού Πολύκεντρου έχουν ολοκληρωθεί με έξοδα της Μητρόπολης οι πρώτες οικοδομικές εργασίες, ωστόσο παραμένουν πολλές ακόμη, έως ότου το Πολύκεντρο ολοκληρωθεί. Η Μητρόπολη ευελπιστεί πως το έργο θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ώστε ένα μεγάλο όραμα να ολοκληρωθεί.
Μετά το πέρας του συνόλου των εργασιών στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο, στο νέο χώρο στο Αρκαλοχώρι πρόκειται να στεγαστούν όλες οι δραστηριότητες της Μητρόπολης, να δημιουργηθεί χώρος διαδικτύου, καφετέρια, αναγνωστήριο και βιβλιοθήκη.

“Στόχος μας είναι να καλύπτουμε το κενό των μαθητών από το πέρας των πρωινών μαθημάτων τους, μέχρι και την έναρξη των απογευματινών φροντιστηρίων τους” αναφέρει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης και προσθέτει:
“Όταν με τη βοήθεια του Θεού ολοκληρωθεί το Πολιτιστικό Πολύκεντρο θα αποτελεί έναν πλήρη χώρο για τους νέους που θα προσφέρει πολλαπλές διεξόδους, αλλά και την δυνατότητα γνώσης και μόρφωσης. Στα σχέδια μας είναι οι μαθητές κυρίως και οι νέοι να απασχολούνται στο Πολύκεντρο κι εφόσον ολοκληρώνουν τις δραστηριότητες τους, να επιστρέφουν με κάποιο λεωφορείο της Μητρόπολης στα σπίτια και στα χωριά τους”.
Τονίζεται πως εκτός από το Πολύκεντρο που βρίσκεται στη φάση εξέλιξης, πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν τα “θυρανοίξια” του νέου Μητροπολιτικού Ναού στο Αρκαλοχώρι.

Πλούσια πολιτιστική δράση
Μία σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας, μία σχολή Βυζαντινής Μουσικής, αλλά και σχολή μουσικών οργάνων διαθέτει η Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου.

Υπεύθυνος στην σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας είναι ο κ. Αντώνης Βλαστός και ο κ. Ψαράκης στην Βιάννο, ενώ τμήματα της σχολής λειτουργούν παράλληλα στο Αρκαλοχώρι, το Καστέλι και τις Αγιές Παρασκιές.
Επτά πτυχία κι ένα δίπλωμα έχει δώσει σε φοιτητές η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου.
Διευθυντής της σχολής είναι ο κ. Ανδρέας Γιακουμάκης, ενώ συνεργάτες δάσκαλοι ο πατήρ Νικόλαος Σταματάκης, ο πατήρ Εμμανουήλ Τσικριτζάκης και ο κ. Βασίλης Δαμιανάκης στο Καστέλι. Στη σχολή Βυζαντινής μουσικής στη Βιάννο διδάσκει επίσης ο πτυχιούχος, πατήρ Γεώργιος Χριστοδουλάκης.

Τόσο στη σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας, όσο και στη σχολή Βυζαντινής Μουσικής τα μαθήματα πραγματοποιούνται δωρεάν.
Ένα συμβολικό ποσό δίνουν όσο επιθυμούν να γραφτούν στη σχολή παραδοσιακών οργάνων της Μητρόπολης, με υπεύθυνο τον κ. Παναγιώτη Τσίγκο.

Υπερσύγχρονη μονάδα
Μια πρότυπη Μονάδα Ηλικιωμένων λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο στην Πολυθέα Καστελίου, υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου.
Οι 38 ηλικιωμένοι που φιλοξενεί η μονάδα καταβάλλουν ένα ποσό για την διαμονή και διατροφή τους, ωστόσο όλα τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα καλύπτονται από την Μητρόπολη και από δωρεές.

“Τα έξοδα διαμονής, διατροφής, ιατρού και φαρμάκων καλύπτονται από ένα ποσό το οποίο δίνουν οι γέροντες, ενώ τα υπόλοιπα έξοδα για την συντήρηση του κτιρίου, την θέρμανση του, τις διάφορες εργασίες, καλύπτονται από την Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, αλλά και από κάποιες δωρεές” εξηγεί ο υπεύθυνος της μονάδας πατέρας Κιοστεράκης.
“Στη μονάδα φιλοξενούνται περί τους 38 γέροντες τους οποίους φροντίζουμε εξυπηρετούμενους και μη εξυπηρετούμενους, οι οποίοι διαβιούν σωστά, καλά και με την επίβλεψη του γιατρού τους” προσθέτει ο πατέρας Κιοστεράκης.

Αξίζει να τονιστεί πως η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, ενώ στην κυριολεξία λάμπει σε κάθε της γωνία. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται απ’ όλο το προσωπικό ξεπερνούν το τέλειο, ενώ η φροντίδα που δέχονται οι γέροντες είναι πέρα από σημαντική. Η Μητρόπολη έχει φροντίσει ώστε όλες οι εγκαταστάσεις να είναι άρτιες και πλήρως λειτουργικές για την καλύτερη δυνατή διαβίωση των γερόντων.
Δυστυχώς βέβαια, η Μονάδα δεν δέχεται καμία επιχορήγηση από το Κράτος, ενώ η άρτια λειτουργία της επαφίεται στην καλή θέληση των πιστών. Τονίζεται επίσης πως η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων έχει, όχι μόνο άδεια ίδρυσης, αλλά και άδεια λειτουργίας από την Πρόνοια της Νομαρχίας.

Στη Μονάδα οι γέροντες συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες πολιτιστικού χαρακτήρα, περνώντας αρκετά ευχάριστα τις ώρες τους. Σύντομα στην μονάδα αναμένεται να βρεθεί μία Σαμαρίτισσα του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να οργανώσει περιπάτους, αλλά και πρόσθετες δραστηριότητες για τους ηλικιωμένους.
“Σε συνεργασία με την Μητρόπολη, την κοινωνική λειτουργό και τον δήμο Καστελίου κάνουμε εκδηλώσεις πολύ συχνά κυρίως με γνώμονα την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου” αναφέρει ο πατέρας Κιοστεράκης και προσθέτει:

“Οι γέροντες συμμετέχουν στο να πλάσουν κάποια κουλούρια, να φτιάξουν κεντητά, να πραγματοποιήσουν δηλαδή δραστηριότητες που θα τους θυμίζουν τη ζωή στον τόπο όπου διέμεναν πριν έρθουν. Προσδοκούμε σύντομα να έρθει σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό μία Σαμαρίτισσα που είναι και γυμνάστρια ή οποία θα πραγματοποιεί κάποιους περιπάτους και θα φροντίζει ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη”.


Πηγή: Πατρίς
InOut

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki