Thursday 23 September 2010

Το Σύνδρομο του Μπιμπερό: Πολυτερηδονισμός νεογιλών δοντιών - Nursing bottle syndrome

Τι είναι το σύνδρομο του μπιμπερό;

Είναι ο απότομος τερηδονισμός του συνόλου ή σχεδόν του συνόλου των νεογιλών δοντιών, εξαιτίας της εκτεταμένης και λανθασμένης χρήσης του μπιμπερό ή του θηλασμού. Είναι η πιο συνηθισμένη πάθηση των δοντιών των παιδιών κάτω των τριών ετών.
Πώς προκαλείται το σύνδρομο του μπιμπερό;

Το γάλα και οι χυμοί φρούτων περιέχουν ζάχαρη. Όταν αυτά τα ζαχαρώδη υγρά παραμένουν για μεγάλη διάρκεια στο στόμα ενώνονται με τα βακτήρια του στόματος και παράγουν οξέα, τα οποία καταστρέφουν την αδαμαντίνη των νεογιλών δοντιών. Να σημειώσουμε εδώ ότι η αδαμαντίνη των νεογιλών δοντιών δεν έχει την ίδια σκληρότητα με την αδαμαντίνη των μόνιμων δοντιών.

Το σύνδρομο του μπιμπερό το συναντάμε συνήθως σε παιδιά που χρησιμοποιούν το μπιμπερό ή θηλάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κοιμούνται με αυτό, με αποτέλεσμα τη μεγάλη παραμονή της ζάχαρης στα δόντια.
Επίσης, το συναντούμε σε παιδιά που δεν θέλουν το μπιμπερό και οι μητέρες καταφεύγουν στη λύση του να εμβαπτίζουν το λαστιχένιο τμήμα του μπιμπερό ή τη θηλή σε ζάχαρη ή μέλι.

Δεν θα πρέπει, δηλαδή, τα παιδιά να πίνουν γάλα και χυμούς φρούτων;

Φυσικά και θα πρέπει τα παιδιά να πίνουν γάλα και χυμούς φρούτων, αλλά δεν θα πρέπει να κάθονται να το «διασκεδάζουν», περιφερόμενα με ένα μπιμπερό στο χέρι όλη τη μέρα. Επίσης δεν θα πρέπει να κοιμούνται με το μπιμπερό.

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου πάσχει από το σύνδρομο του μπιμπερό;

  1. Πέρα από τις συνήθειες του παιδιού, το πρώτο σημάδι που θα δείτε είναι λευκά στίγματα ή γραμμές (σαν κιμωλία) πάνω στα άνω μπροστινά δόντια, συνήθως κοντά στα ούλα. Τα άνω μπροστινά δόντια, λόγω θέσης, αλλά και επειδή είναι από τα πρώτα δόντια που ανατέλλουν στο στόμα, επηρεάζονται και πρώτα. Τα κάτω δόντια συνήθως επηρεάζονται αρκετά αργότερα, καθώς τα προστατεύει η γλώσσα, αλλά και το σάλιο. Τα λευκά σημάδια υποδηλώνουν την απασβεστίωση της αδαμαντίνης των δοντιών, η αδαμαντίνη δηλαδή μαλακώνει και τελικά προκαλείται τερηδόνα
  2. Δείτε αν το παιδί σας ενοχλείται, όταν πίνει κρύα υγρά ή τρώει κάτι που περιέχει ζάχαρη. 
  3. Αν η τερηδόνα έχει προχωρήσει, θα αρχίσετε να βλέπετε μαύρα στίγματα ή και κοιλότητες πάνω στα μπροστινά άνω δόντια. Η εξέλιξη της τερηδόνας είναι απότομη και συνήθως μη αναστρέψιμη, γι’ αυτό αν έχετε δει τέτοια σημάδια επικοινωνήστε άμεσα με τον οδοντίατρο σας. Ο οδοντίατρος, αφού εξετάσει το παιδί και εκτιμήσει την κατάσταση, θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες.
  4. Δείτε αν το παιδί σας ενοχλείται, όταν πίνει κρύα υγρά ή τρώει κάτι που περιέχει ζάχαρη.
  5. Αν η τερηδόνα έχει προχωρήσει, θα αρχίσετε να βλέπετε μαύρα στίγματα ή και κοιλότητες πάνω στα μπροστινά άνω δόντια. Η εξέλιξη της τερηδόνας είναι απότομη και συνήθως μη αναστρέψιμη, γι’ αυτό αν έχετε δει τέτοια σημάδια επικοινωνήστε άμεσα με τον οδοντίατρο σας. Ο οδοντίατρος, αφού εξετάσει το παιδί και εκτιμήσει την κατάσταση, θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες.
Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω το σύνδρομο του μπιμπερό;
  1. Κάθε φορά που το παιδί πίνει από το μπιμπερό ή μετά το θηλασμό θα πρέπει να καθαρίσετε τα νεογιλά δόντια του, ανεξάρτητα από το πόσες φορές θα φάει τη μέρα. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα με λίγο νερό και μια γάζα ή μια μπατονέτα και φυσικά χωρίς οδοντόκρεμα. Η τεχνική είναι απλή: βουτάμε σε λίγο νερό τη μία άκρη της γάζας ή τη μπατονέτα και περνάμε ένα ένα τα δόντια απαλά με κίνηση από τα ούλα προς τα δόντια. Γυρνάμε την άλλη άκρη της μπατονέτας ή της γάζας και στεγνώνουμε τα δόντια με την ίδια κίνηση.
  2. Αν βλέπετε ότι το παιδί σας έχει τη συνήθεια να χρησιμοποιεί το μπιμπερό για πολλές φορές και πολλές ώρες την ημέρα ή ακόμα και το βράδυ, μπορείτε να αντικαταστήσετε το περιεχόμενο του μπιμπερό με νερό και επικοινωνήστε με τον/την παιδίατρο σας.
  3. Μην προσθέτετε έξτρα ζάχαρη στα ροφήματα του παιδιού
  4. Αν διψάει, προτιμήστε να του δώσετε νερό αντί για χυμό. Η υπερκατανάλωση χυμών δεν βοηθάει το παιδί να αναπτυχθεί σωστότερα, ενώ η μικρή κατανάλωση νερού επηρεάζει τη σωστή λειτουργία του ουροποιητικού του συστήματος, αλλά και της ποσότητας φθορίου που λαμβάνει καθημερινά.
  5. Η επίσκεψη για ένα chekup στον οδοντίατρο θα πρέπει να γίνεται από την ανατολή του πρώτου δοντιού ή το αργότερο μετά τα πρώτα του γενέθλια.
Αφού τα δόντια είναι νεογιλά και θα αλλάξουν, γιατί τόσος κόπος να τα προστατέψουμε;
Επικρατεί η αντίληψη ότι, αφού τα νεογιλά δόντια θα αλλάξουν, δεν πειράζει να είναι χαλασμένα. ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ!!!. Η ύπαρξη των υγιών νεογιλών δοντιών συνδέεται με τη
σωστή διατροφή του παιδιού. Η σωστή διατροφή προϋποθέτει το παιδί να μπορεί να φάει χωρίς να πονάει. Από την άλλη, η πρώιμη εξαγωγή νεογιλών δοντιών, τα οποία έχουν τερηδόνα, μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, καθώς τα νεογιλά δόντια «κρατάνε τη θέση» για τα αντίστοιχα μόνιμα δόντια.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki