Maria Polydouri |
Πρόκειται για την ποιήτρια της νεορομαντικής σχολής Μαρία Πολυδούρη (01-04-1902).
Η ιστορία της είναι συνδεδεμένη με αυτή του ομότεχνού της Κώστα Καρυωτάκη.
Εξάλλου, δεν μπορεί να διαβάσει κανείς Πολυδούρη αν δεν γνωρίζει την επίδραση που άσκησε στη ζωή και το έργο της ο Καρυωτάκης.
Με τον Καρυωτάκη γνωρίστηκαν στην Αθήνα, όταν η Μαρία σπούδαζε στη Νομική Σχολή. Ήταν 20 ετών τότε και ο Κώστας 26. Εργάζονταν στην ίδια υπηρεσία, στη Νομαρχία Αθηνών. Σχεδόν αμέσως αναπτύχθηκε μεταξύ τους ένας δυνατός έρωτας που καθόρισε τόσο τη ζωή όσο και το έργο της.
Η γνωριμία τους μετρούσε μετά βίας ένα εξάμηνο, όταν το καλοκαίρι του 1922 ο Καρυωτάκης ανακάλυψε ότι έπασχε από σύφιλη, μία νόσο που τότε ήταν ανίατη και αποτελούσε κοινωνικό στίγμα.
Ενημέρωσε αμέσως την αγαπημένη του Μαρία και της ζήτησε να χωρίσουν. Εκείνη του πρότεινε να παντρευτούν χωρίς να κάνουν παιδιά, όμως εκείνος ήταν πολύ περήφανος για να...
tovima Καλέ μου
Καλέ μου, η Άνοιξη έφτασε. Τα βράδια με πλανάπως παίζει στο παράθυρο τη φωτεινή της σάρπα.Μα τα μεσάνυχτα γροικώ πως φευγαλέα περνάτο θλιβερό τραγούδι σου στη νυμφική τους άρπα.
Καλέ μου, όλα γυρεύουνε γλυκά να με κοιμίσουνκαι να μου πουν πως έσβησες για πάντα από τη γη.Μα όλα, χωρίς να θέλουνε, σένα θα μου θυμίσουνκι’ ανίδεα θα μου κάνουνε τη νοσταλγία πληγή.
Καλέ μου, πως απόσβησε παντοτινά η ματιά σουαπό τον Ήλιο που άλλοτε μ’ αγάπη μούχες δείξει;Πως έγινε έτσι, να βρεθώ τόσο πολύ μακριά σουκι’ ο ήλιος σου εχθρός να μου γενή, σκοτάδι να με πνίξη;
Πριν από σένα πέθαναν όσα μούχες ταμένακι’ ύστερα χάθηκες και συ μαζί τους, το πιο ωραίο.Ένας κυκλώνας γύρω μου τα πάντα έχει θαμμένακαι μ’ έχει αφήσει ζωντανή μόνον για να σε κλαίω.
Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα!
ReplyDeleteΘα τα λέμε... γιατί ιστολόγια σαν το δικό σας δείχνουν πως υπάρχουν ακόμη ευαίσθητοι άνθρωποι και αυτό είναι πολύ σημαντικό στους δύσκολους καιρούς που περνάμε...καλή συνέχεια εύχομαι!
Εχω κι εγώ ανάρτηση για την Πολυδούρη που ο ανεκπλήρωτος έρωτάς της με τον Καρυωτάκη την έκανε ποιήτρια ! Ετσι είναι η ποίηση υπάρχει για να καλύπτει και να γεμίζει τα κενά των ανθρώπινων συναισθημάτων , των ανεκπλήρωτων πόθων και των ακυρομένων προσδοκιών ! Νάσαι καλά ! ν ΄ανθίζεις για να γιατρεύεις χαμομηλάκι !
ReplyDeleteΕχω κι εγώ ανάρτηση για την Πολυδούρη που ο ανεκπλήρωτος έρωτάς της με τον Καρυωτάκη την έκανε ποιήτρια ! Ετσι είναι η ποίηση υπάρχει για να καλύπτει και να γεμίζει τα κενά των ανθρώπινων συναισθημάτων , των ανεκπλήρωτων πόθων και των ακυρομένων προσδοκιών ! Νάσαι καλά ! ν ΄ανθίζεις για να γιατρεύεις χαμομηλάκι !
ReplyDeleteκαλώς ήρθατε στο Χαμομηλάκι και σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια :-)
ReplyDelete