Sunday, 15 January 2012

Το μέλλον της δημοκρατίας

Όσα γίνονται δεν αφορούν τα μέτρα λιτότητας,
αλλά το ίδιο το μέλλον της δημοκρατίας
Καρτ-ποστάλ από την Ελλάδα τιτλοφορεί το άρθρο της η Αριάννα Χάφινγκτον, η ελληνοαμερικανίδα που κρύβεται πίσω από την Huffington Post, προσθέτοντας ότι αυτό που κατάλαβε από την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα είναι ότι όσα γίνονται δεν αφορούν τα μέτρα λιτότητας αλλά το ίδιο το μέλλον της δημοκρατίας. 

«Δεδομένου ότι η δημοκρατία γεννήθηκε
στην Ελλάδα, τώρα οι ίδιοι οι Έλληνες
έχουν την ευκαιρία να την επαναπροσδιορίσουν»

τονίζει χαρακτηριστικά.

Πριν από την επίσκεψή της στην Ελλάδα, η Αριάννα Χάφινγκτον ήταν πεπεισμένη ότι τα πραγματικά προβλήματα της χώρας μας ήταν αυτά που προέβαλλαν μανιωδώς ξανά και ξανά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και ποια ήταν αυτά; Οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας, το μέλλον του ευρώ αλλά και ο μεταδοτικός ρυθμός της κρίσης που εξαπλώνεται σαν αλλοτινή κολλητική ασθένεια.
Ωστόσο υπάρχει ένα βαθύτερο θέμα από αυτά που μεταδίδουν τα ΜΜΕ: εάν μπορεί ένα πραγματικά δημοκρατικό κίνημα να σπάσει τον ασφυκτικό κλοιό της διεφθαρμένης ελίτ και των ισχυρών αντιδημοκρατικών θεσμικών δυνάμεων που επισκιάζουν την Ελλάδα και χαρακτηρίζουν όχι μόνο την πολιτική της Ελλάδας αλλά και των περισσοτέρων δυτικών δημοκρατιών, συμπεριλαμβανομένου και των ΗΠΑ.
Η Ελλάδα είναι απλά ένα ακραίο παράδειγμα μιας εκρηκτικής κοινωνικής αλλαγής που εκτυλίσσεται και αποτελεί πρόκληση για όλες τις δημοκρατίες στο κόσμο.
«Τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα μπορούν να μας πουν κατά πόσο θα ανακάμψει ή όχι η δημοκρατία από τη κρίση νομιμότητας η οποία διογκώνεται από την οικονομική κρίση». Ωστόσο, σημειώνει πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε εάν οι δημοκρατικές δυνάμεις θα επικρατήσουν, αναφέρει.

Προσθέτει δε πως επέστρεψε στις ΗΠΑ άκρως συγκινημένη με το θάρρος, το πάθος, τη δέσμευση και την αφοσίωση που είδε με τα μάτια της.
Οι αγανακτισμένοι, η πλατεία Συντάγματος και η πλατεία Ταχρίρ
"Τα όσα διαδραματίστηκαν στη πλατεία Ταχρίρ τους προηγούμενους μήνες μοιάζουν κατά πολύ με τα όσα γίνονται στην Αθήνα", σημειώνει, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται σαφές από το πως παρουσιάζουν τα γεγονότα τα αμερικανικά ΜΜΕ.
"Δεν υπάρχει μόνο ομοιότητα στο φυσικό περιβάλλον, τους κατοίκους που συμμετέχουν και το πως οργανώνονται όμοια με τους κατοίκους της Αιγύπτου αλλά έχουν και τα ίδια αιτήματα", συμπληρώνει.
Αυτό που έκανε εντύπωση στην Χάφινγκτον με τους Αγανακτισμένους είναι ότι οι συμμετέχοντες είναι λογιών λογιών. Ένα μωσαϊκό ανθρώπων, μια ποικιλόμορφη μάζα. Νέοι, ηλικιωμένοι, άνεργοι κτλ δίνουν κάθε μέρα δυναμικό παρόν στη πλατεία Συντάγματος.
Αλλά αυτό που κατάλαβε είναι πως όλοι οι Έλληνες είναι "μέσα". Ακόμα και όσοι δεν μπορούν να κατέβουν στο Σύνταγμα, άνθρωποι της διπλανής πόρτας μιλάνε συνέχεια, όπου βρεθούν για αυτό που συμβαίνει. Είναι κοινή απαίτησή τους να καταρρεύσει η πολιτική ελίτ που διοικεί τη χώρα πάνω από 30 χρόνια και έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Υπάρχει οργή και αγανάκτηση αλλά και ελπίδα και αυτό που της αρέσει είναι πως δεν πρόκειται μόνο για μια απλή διαμαρτυρία αλλά πως ο κόσμος εκφράζεται χωρίς φόβο και πάθος. Μάλιστα εκφράζει την άποψη ότι όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα δεν διαφέρουν και πολύ από αυτά που έχουν γίνει στις ΗΠΑ. "Λίγοι πλουτίζουν αλλά όταν πάνε όλα στραβά, φταίνε όλοι ως δια μαγείας", τονίζει.
Ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων
Σημαντικός είναι και ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων κατά την Χάφινγκτον, η οποία αναφέρει πως οι Έλληνες ανέκαθεν "ψαχνόντουσαν" με την τεχνολογία. Έτσι δε προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτά έχουν συνδεθεί με την προσωπικότητα των Ελλήνων, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν δεόντως για να εκφραστούν.
"Αν και διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην οργάνωση των Αγανακτισμένων Ελλήνων, δε λείπει και η face to face οργάνωση", όπως αναφέρει πως την έζησε, επικαλούμενη τα λεγόμενα της δημοσιογράφου του Reuters, Ρενέ Μαλτέζου, η οποία σκιαγραφεί σε άρθρο της τι γίνεται κάθε βράδυ στο Σύνταγμα μετά τις συγκεντρώσεις.
"Αγανακτισμένοι μαζεύονται και ψηφίζουν τις κινήσεις τους σηκώνοντας το χέρι τους σε ότι συμφωνούν, βγάζοντας έτσι τις αποφάσεις τους", λέει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.
Αναφερόμενη δε στο δείπνο με τον Παπανδρέου, σημειώνει πως της είπε: "πρέπει να αλλάξουμε.. η διαφθορά είναι παντού και δεν μπορεί να παταχθεί εν μια νυκτί. Η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει σελίδα".
Καταλήγοντας αυτό που έμαθε από την επίσκεψή της στην Ελλάδα είναι πως "αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι μια ευκαιρία να συνεργαστούμε και να φέρουμε κοντά όσους έχουν ακόμα όνειρα και να υπερβούμε μαζί τους σκοπέλους".
Μαρίνα Χατζηδημητρίου

Arianna Huffington
Postcard From Greece: This Should Not Be About Austerity, It's About The Future Of Democracy

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki