Sunday, 5 February 2012

Νεότερο μνημείο χαρακτηρίστηκε το παλαιό
1ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων

Ένα κτίριο που «μαρτυρά» την ιστορία της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και αναμένεται να στεγάσει αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής των Φαρσάλων, το παλαιό 1ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων, χαρακτηρίστηκε ομόφωνα ως νεότερο μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1928
Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1928 και αποτελούσε μέρος ενός πανελλαδικού προγράμματος ανέγερσης σχολικών κτιρίων με όμοιο αρχιτεκτονικό σχέδιο, που εκπονήθηκε από το 1928 ως το 1932 από την τότε κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου, με υπουργό Παιδείας τον Γεώργιο Παπανδρέου.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, πρόκειται για κτίριο «ιδιαίτερης σημασίας για την ιστορία της εκπαίδευσης στην Ελλάδα και αποτελεί τεκμήριο της εξέλιξης της αρχιτεκτονικής των σχολείων στην Ελλάδα».
Το κτίριο είναι ισόγειο και έχει επιφάνεια 535 τετραγωνικά μέτρα. Κάτω από το δυτικό τμήμα του έχει κατασκευαστεί υπόγειος χώρος, επιφάνειας 192,70 τ.μ. Στεγάζεται με τετράρριχτη στέγη με ρωμαϊκά κεραμίδια. Έχει δύο εισόδους, μία στη νότια πλευρά και μία στη βόρεια πλευρά. Στον αύλειο χώρο του σχολείου βρίσκεται... 
ισόγειο κτίριο με δώμα, που στεγάζει τους χώρους υγιεινής, καθώς και ο χώρος της καντίνας, που στεγάζεται με ξύλινη στέγη που επεκτείνεται δημιουργώντας έναν ημιυπαίθριο χώρο- χαγιάτι.
Σήμερα το κτίριο στεγάζει προσωρινά την Πυροσβεστική Υπηρεσία Φαρσάλων.
Ο δήμος Φαρσάλων έχει προτείνει, σε συνεργασία με την ΙΕ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας, τη μετατροπή του κτιρίου σε στέγη της Αρχαιολογικής Συλλογής Φαρσάλων. Σύμφωνα με την πρόταση, οι σχολικές αίθουσες θα φιλοξενήσουν αρχαιολογικά ευρήματα και εκπαιδευτικούς χώρους, ενώ το υπόγειο του κτίσματος θα μετατραπεί σε αποθηκευτικό χώρο υποδοχής των κινητών ευρημάτων που προέρχονται από τις ανασκαφές στην πόλη των Φαρσάλων και την ευρύτερη περιοχή.
«Τα Φάρσαλα έχουν διανύσει ένα μακρύ και λαμπρό ταξίδι μέσα στο χρόνο και την Ιστορία. Οι αρχαιότεροι οικισμοί τους ανάγονται στην Αρχαιότερη Νεολιθική περίοδο και την 7η χιλιετία π.Χ., ενώ η πόλη των Φαρσάλων αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα λίκνα συνεχούς κατοίκησης της Ευρώπης. Υπήρξε ο γενέθλιος τόπος του εμβληματικού ομηρικού ήρωα Αχιλλέα, καθώς και μια από τις ισχυρότερες και πλουσιότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας», εξηγεί η αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του δημάρχου Φαρσάλων, Βάσω Νούλα- Καρπέτη.
Όπως προσθέτει η ίδια, «θεωρούμε ότι έφθασε η στιγμή τα γεννήματα των σπλάχνων της γης των Φαρσάλων να βρουν φιλόξενη στέγη στον τόπο τους, σε ένα κτίριο έμφορτο ιστορίας και σημείο αναφοράς για την πόλη και τους κατοίκους».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki