Πίσω από αυτό το απλό «βαριέμαι» του παιδιού, συχνά βρίσκονται σημαντικοί λόγοι όπως οι παρακάτω:
- Δεν νιώθει αυτοπεποίθηση. Αν χάσει αρκετές προπονήσεις, αν δεν αποδίδει καλά, αν δεν αισθάνεται πως οι γονείς του το στηρίζουν η αυτοπεποίθηση του παιδιού θα μειωθεί και το ενδιαφέρον του για το άθλημα θα χαθεί. Η συστηματική παρακολούθηση και ο θετικός τρόπος σκέψης θα βοηθήσουν το παιδί να ξεμπλοκάρει.
- Δεν έχει βρει παρέα. Ένας φίλος είναι ισχυρό κίνητρο σε κάθε δραστηριότητα –όχι μόνο για τα παιδιά. Συμβουλή για τους γονείς: Βοηθήστε το να βρει φίλους στο νέο σπορ ή να «παρασύρει» φίλους του από το σχολείο στο γήπεδο.
- Δεν του αρέσουν οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός. Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς: Συζητώντας με το παιδί ίσως διαπιστώσετε με έκπληξη πως μπορεί να το ενοχλεί η έλλειψη καθαριότητας ή οι φθορές που βλέπει στο γήπεδο. Εξασφαλίστε του καλές συνθήκες προπόνησης αν θέλετε να αγαπήσει πραγματικά τον αθλητισμό.
- Φοβάται ότι θα αποτύχει. Οι υψηλές προσδοκίες για επιτυχία προκαλούν άγχος σε εκείνα τα παιδιά που αποζητούν την έγκριση των άλλων ή που ανησυχούν για το τι σκέφτονται οι άλλοι γι αυτά. Πώς θα βοηθήσουν οι γονείς: Μιλήστε του ανοιχτά και εξηγήστε πως εσείς θέλετε μόνο να περνάει καλά.
- Δεν θέλει να κάνει λάθη. Μερικά παιδιά κρίνουν πολύ αυστηρά τον εαυτό τους, βάζουν ψηλά τον πήχυ και δεν ανέχονται το γεγονός πως μπορεί να κάνουν λάθη. Βοηθήστε το να αγαπήσει τα λάθη του γιατί είναι και αυτά ανθρώπινα και δεν μειώνουν την αξία κανενός.
- Το κάνει για να ευχαριστήσει εσάς. Βεβαιωθείτε πως διασκεδάζει πραγματικά στο άθλημα που διάλεξε και δεν πηγαίνει απλώς για να ικανοποιήσει τις δικές σας προσδοκίες. Αν το κάνει για να ευχαριστήσει εσάς, πολύ γρήγορα θα το παρατήσει γιατί δεν του δίνει καμία προσωπική ευχαρίστηση.
Tip
Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να επιλέξει την αθλητική δραστηριότητα που του αρέσει και το διασκεδάζει έστω και αν αλλάξει πολλές φορές σπορ και γήπεδο μέχρι να βρει το δρόμο του. Δεν έχει σημασία αν θα γίνει «κορυφαίος» σε κάποιο άθλημα αλλά να αγαπήσει τον αθλητισμό και να τον κάνει κομμάτι της ζωής του.
Της Ιωάννα Ρίζου, Αθλητική Ψυχολόγος
Πηγή: www.babyspace.gr
Αναρτήθηκε από Sofia
No comments:
Post a Comment