Sunday, 18 November 2012

Παιδί: 11 πράγματα που ερεθίζουν το δέρμα του

Αποφύγετε τα...

Κάνετε τα πάντα για να είναι το παιδί σας καθαρό και χαρούμενο. Ωστόσο συχνά-πυκνά το ευαίσθητο δερματάκι του ερεθίζεται, κοκκινίζει και τσούζει, κι εσείς μένετε πάντα με την απορία «μα, τι το ενοχλεί;».
Στο φωτογραφίες που ακολουθούν, δείτε τις 11 συχνότερες αιτίες ερεθισμού του παιδικού δέρματος.

Τα αντηλιακά μπορεί μεν να παρέχουν προστασία από τον ήλιο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο ευαίσθητο δέρμα του παιδιού σας. Αναζητήστε λοιπόν προϊόντα χωρίς παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ (PABA), ένα συστατικό που μπορεί να είναι ερεθιστικό. Για τα βρέφη άνω των έξι μηνών, επιλέξτε αντηλιακά ευρέως φάσματος (που μπλοκάρουν τις ακτίνες UVA και UVB) με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 30. Για νεογνά κάτω των έξι μηνών, συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας.
Τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια σε ρευστή μορφή ενέχουν κινδύνους. Το πιο διαδεδομένο συστατικό που περιέχουν, η τρικλοζάνη, μπορεί να είναι ερεθιστικό για τον ευαίσθητο δέρμα του παιδιού. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ελέγχει την παραπάνω ουσία λόγω δημοσίευσης ερευνών που δείχνουν ότι επηρεάζει επίσης την ανάπτυξη. Για να απαλλάξετε το παιδί από τα μικρόβια χρησιμοποιήστε απλό σαπούνι και χλιαρό νερό.
Θα θέλατε να κρατάτε πάντα το δέρμα του μωρού σας ενυδατωμένο και απαλό, αλλά οι ενυδατικές λοσιόν μπορεί να περιέχουν αρώματα που ερεθίζουν το ευαίσθητο παιδικό δέρμα, ειδικά σε παιδιά που έχουν ήδη έκζεμα. Και φυσικά θα πρέπει πάντα να ελέγχετε αν τα προϊόντα περιέχουν παραμπένες και φθαλατες, που μπορεί να επηρεάσουν το ορμονικό σύστημα. Για το ξηρό δέρμα, χρησιμοποιήστε ένα ήπιο σαπούνι και σκουπίστε απαλά μετά το μπάνιο το παιδί. Ζητήστε από τον παιδίατρο να σας συστήσει την κατάλληλη ενυδατική λοσιόν για το δέρμα του παιδιού σας.
Τα μωρομάντηλα σίγουρα είναι βολικά και αποτελεσματικά, αλλά περιέχουν αλκοόλ και διάφορες αρωματικές ουσίες που προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα. Ορισμένα μάλιστα μωρομάντηλα έχουν και συντηρητικά που μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ επαφής, ένα εξάνθημα που δημιουργείται από την επαφή με το αλλεργιογόνο συστατικό. Προτιμάτε λοιπόν τον καθαρισμό του δέρματος του παιδιού με καθαρό νερό και μια χειροπετσέτα.
Τα χημικά συστατικά ορισμένων απορρυπαντικών ρούχων μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ επαφής. Είναι μάλιστα συχνότερη στα παιδιά που ήδη πάσχουν και από έκζεμα. Για την πρόληψη της αλλεργικής δερματίτιδας χρησιμοποιήστε ένα ήπιο απορρυπαντικό ρούχων χωρίς άρωμα και χρωστικές ουσίες. Επίσης διασφαλίστε ότι τα ρούχα και κλίνοσκεπάσματα του παιδιού έχουν ξεπλυθεί καλά και δεν έχουν κατάλυμα απορρυπαντικών.
Με προσοχή επιλέξτε τα σαμπουάν και τις μαλακτικές κρέμες που αγοράζετε για το παιδί σας. Ορισμένα αρώματα και χημικές ουσίες μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα του κεφαλιού του. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι ουσίες όπως οι φθαλάτες, η φορμαλδεΰδη και η διοξάνη μπορεί να προκαλούν προβλήματα υγείας. Για κάθε ενδεχόμενο, προτιμάτε πάντα φυσικά προϊόντα που έχουν ελάχιστο άρωμα, χημικές ουσίες και συνολικά αριθμό συστατικών.
Αν το παιδί σας έχει ευαίσθητο δέρμα, θα πρέπει να αποφεύγετε το υγρό μαλακτικό ρούχων διότι περιέχει χημικές ουσίες και αρωματικά που ερεθίζουν το δέρμα, τα μάτια, τη μύτη και τον λαιμό. Μπορείτε αντί μαλακτικού να προσθέσετε ½ φλιτζάνι ξύδι στο πλυντήριο κατά τη διάρκεια του ξεβγάλματος.
Ο όρος «μη τοξικό» είναι τόσο ακαθόριστος ακόμη, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των καθαριστικών που αγοράζετε. Για παράδειγμα, τα APEs (alkylphenol ethoxylates) που περιέχονται στα περισσότερα καθαριστικά και απολυμαντικά μπορεί να προκαλέσουν ορμονικά προβλήματα. Η αμμωνία επίσης μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες, να κάνει δερματικό έγκαυμα και προκαλεί δηλητηρίαση σε περίπτωση κατάποσης. Αναζητήστε προϊόντα με όσο το δυνατόν λιγότερα χημικά ή καθαρίστε το σπίτι με νερό και μαγειρική σόδα ή ξύδι.
Ορισμένα σαπούνια ακόμη και όσο έχουν την ένδειξη «για μωρά» μπορεί να περιέχουν φορμαλδεΰδη, ένα συντηρητικό που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, το δέρμα και τους πνεύμονες. Το σαπούνι μπορεί επίσης να προκαλέσει έκζεμα, το οποίο είναι πολύ συχνό σε παιδιά και βρέφη, ειδικά αν επίσης πάσχουν από παθήσεις όπως οι αλλεργίες και το άσθμα. Επιλέγετε λοιπόν πάντα προϊόντα χωρίς άρωμα και χημικές ουσίες.
Αποφύγετε τον συνδυασμό εντομοκτόνου DEET και αντηλιακού στα εντομοαπωθητικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χημική ουσία DEET απορροφάται ευκολότερα από το δέρμα όταν συνδυαστεί με αντηλιακό, το οποίο και καθιστά λιγότερο αποτελεσματικό. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει την χρήση απωθητικών με λιγότερο από 30% DEET όταν πρόκειται για παιδιά. Τα εντομοαπωθητικά δεν συστήνονται για χρήση σε παιδιά κάτω των δύο μηνών.
Επειδή τα μωρά και τα νήπια που περνούν τον χρόνο τους στα πατώματα παίζοντας, οποιοδήποτε μικρόβιο έχει συσσωρευτεί στο πάτωμα και στα χαλιά μπορεί να καταλήξει στο στόμα του παιδιού σας. Τα μικροβιοκτόνα και άλλες τοξίνες μεταφέρονται παντού μέσω της σκόνης. Τα παιδιά αγγίζουν τις επιφάνειες και καταπίνουν μικρόβια και άλλες ουσίες κάθε φορά που βάζουν στο στόμα τα χεράκια τους. Επιλέγετε λοιπόν με προσοχή με τι θα καθαρίζετε το σπίτι σας, και ειδικά τα πατώματα.

HEALTH.IN.GR

1 comment:

  1. http://aeropsekasmostripolisarcadias.blogspot.com ΕΔΩ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ!!!!
    ΕΧΟΥΝ ΜΩΡΑ ΟΓΚΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ... ΣΤΑ ΜΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΓΟΝΕΙΣ, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΑΣ, ΠΑΡΤΕ ΤΟ BANNER ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ....

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki