Friday, 7 December 2012

Η παιδική εργασία στην Ευρώπη

Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρύξεις για τα δικαιώματα των παιδιών, τις οποίες συνέταξε μεν στο παρελθόν αλλά δεν μπορεί να τις τηρήσει.
.

Η παιδική εργασία στην Ελλάδα.

από την Μαρίνα Μαζαράκη

Τέλη Νοεμβρίου, η γαλλική τηλεόραση τόλμησε να φέρει στην επιφάνεια ένα φαινόμενο που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Την παράνομη παιδική εργασία στην Ευρώπη...

Πρόκειται για ένα θέμα ταμπού που ωστόσο κάνεις πλέον δεν μπορεί να αρνηθεί καθότι στην Ευρώπη της κοινωνικό-οικονομικής κρίσης, όλο και περισσότερες οικογένειες που στερούνται πλέον κρατικής βοηθείας, αναγκάζονται να επιτρέψουν στα παιδιά τους να δουλεύουν. Η εργασία έχει υποδομηθεί με την έννοια ότι οι ενήλικες δυσκολεύονται να βρουν δουλεία και παράλληλα οι επιχειρήσεις προτιμούν να προσλαμβάνουν ανήλικους, γιατί δεν τους δηλώνουν και επίσης τα μεροκάματα είναι πολύ χαμηλά. 
 
Η δημοσιογραφική έρευνα αναφέρεται σε Ιταλία, Πορτογαλία, Μ Βρετανία και πρώην ανατολικές χώρες, όπως Βουλγαρία και Ρουμανία. Συγκεκριμένα στην Βουλγαρία παιδιά κάτω των 10 ετών δουλεύουν στα χωράφια μαζί με τους γονείς τους, εφτά μέρες την εβδομάδα όλη την ημέρα. Επιπλέον, παιδιά δουλεύουν παράνομα σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που εδρεύουν στις πρώην ανατολικές χώρες.
 
 
Η Ιταλία και ιδιαίτερα ο Ιταλικός νότος πλήττονται σοβαρά από την κρίση. Πάνω από 60000 παιδιά στην Ν. Ιταλία έχουν εγκαταλείψει το σχολείο και δουλεύουν παράνομα, το 38% είναι κάτω από 13 ετών. Λόγω της κρίσης, το κράτος έχει μειώσει αισθητά τα οικογενειακά επιδόματα, εξασθενίζοντας έτσι περισσότερο έτσι περισσότερο τις κοινωνικές ομάδες που είχαν ήδη οικονομικό πρόβλημα.
 
 
Μερικά παιδιά συνεχίζουν να πηγαίνουν παράλληλα σχολείο, όμως αυτό είναι όλο και πιο ανέφικτο γιατί δουλεύουν 8ωρο με μισθό 50ευρώ τον μήνα.

Ο Gennaro Avallone καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Salerne καταγγέλλει ανοικτά την ιταλική κυβέρνηση. Αναλύοντας τα οικονομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν από την στιγμή που ξεκίνησε η κρίση ο Avallone, θεωρεί την κυβέρνηση υπεύθυνη για την παράνομη παιδική εργασία." Η Ιταλική κυβέρνηση απάντησε στην κρίση προωθώντας την " μαύρη " εργασία. Ωστόσο είμαι σίγουρος, ότι, η εκμετάλλευση των ανηλίκων συμβάλλει στη μείωση του κόστους. Έτσι προωθείται η ανταγωνιστικότητα των μικρών επιχειρήσεων, που υποφέρουν από την κρίση. Είναι μια προφορά εργασίας αναγκαία για την επιβίωση αυτών των επιχειρήσεων γιατί τα παιδιά κοστίζουν πολύ λιγότερο από τους ενήλικες" καταλήγει ο Avallone.
 
 
Στο άλλο άκρο της Ευρώπης, η Μ Βρετανία πλήττεται όλο και περισσότερο από την κρίση.
Ο D Cameron σε ομιλία του στο κοινοβούλιο φέρθηκε κατά της επιλογής των πολιτών να έχουν πολλά παιδιά, τονίζοντας ότι το κράτος είναι πλέον αδύναμο να βοηθήσει. Επιπλέον ο γενικός γραμματέας σε θέματα εργασίας Ian Duncan Smith απείλησε ότι όποιος δεν δουλεύει θα στερείται του οικογενειακού επιδόματος.
 
 
Η Βρετανική κυβέρνηση αρνείται να αντικρίσει την πραγματικότητα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο οικονομικών σπουδών ΙFS, πάνω από 3εκ πολίτες θεωρούνται πλέον "απόλυτα φτωχοί " σε όλη την επικράτεια, και για το 2013 θα προστεθούν 600000 επιπλέον παιδιά που θα ζουν κάτω απ το όριο της φτώχειας. Στην Μ Βρετανία αυτή την στιγμή πολλοί έφηβοι δουλεύουν κανονικό οκτάωρο με ημερομίσθιο 12ευρω. Προσπαθούν να μην εγκαταλείψουν το σχολείο, όμως πιστεύουν ότι δεν υπάρχει μέλλον, για σπουδές στο πανεπιστήμιο ούτε λόγος γιατί τα δίδακτρα είναι απαγορευτικά.

Ο Daniel Dorling πανεπιστημιακός ερευνητής διαπιστώνει ότι ο Ντίκενς είναι σύγχρονος όσο ποτέ άλλοτε.. Τονίζει ότι έχουμε γυρίσει τουλάχιστον 100 χρόνια πίσω. Στην Μ Βρετανία αυτή την στιγμή υπάρχουν οι πλούσιοι που συνεχίζουν να επενδύουν και παράλληλα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει μέσα στη φτώχεια. Ανήλικα παιδιά αναγκάζονται να δουλέψουν παράνομα κάτω από άσχημες συνθήκες. Ο Dorling καταλήγει ότι αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι ότι κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν κινητοποιείται εναντία στην παιδική εργασία.
 
 
Στην Γαλλία επίσης οι αρχές εθελοτυφλούν απέναντι στην συγκεκριμένη κατάσταση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης ερευνάς που δόθηκαν στην δημοσιότητα, όλο και περισσότεροι έφηβοι εγκαταλείπουν το σχολειό για να δουλέψουν.

Όπως αναφέρει ο Michel εθελοντής σε ανθρωπιστική οργάνωση, ένα άλλο φαινόμενο που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις είναι η παιδική πορνεία. Παιδιά ηλικίας 12-15 ετών από τα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού και την επαρχία, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους προσπαθώντας να επιβιώσουν με κάθε τρόπο. Πρόκειται για παιδιά που προέρχονται από φτωχές οικογένειες αλλά και από οικογένειες που μέχρι πρότινος δεν είχαν οικονομικό πρόβλημα.
 
 
Μέσα στην Γαλλική πρωτεύουσα σε πολλές περιοχές παρατηρείται ανεξέλεγκτη αύξηση της εφηβικής πορνείας. Δεν πρόκειται μόνο για έφηβες από τις πρώην ανατολικές χώρες, την Αφρική και την Ασία που εκδίδονται έναντι 5 και 10 ευρώ, αλλά ανάμεσα τους υπάρχουν πλέον και νέες κοπέλες άνεργες ακόμη και φοιτήτριες. Στα στενά γύρω από τους κεντρικούς δρόμους εκδίδονται ανήλικες 13-14 ετών.

Είναι γεγονός ότι οι επιπτώσεις της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη είναι δραματικές. Οι κυβερνήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μια κατάσταση που σαφώς ενοχλεί και για αυτό τον λόγο δεν πρέπει να αναφέρεται. Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρύξεις για τα δικαιώματα των παιδιών, τις οποίες συνέταξε μεν στο παρελθόν αλλά δεν μπορεί να τις τηρήσει.

από tro-ma-ktiko

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki