Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013

Οι Παρακλήσεις προς την Παναγία

Τώρα το 15αύγουστο, κάθε βράδυ, τελούμε στις εκκλησίες την Παράκληση της Παναγίας. Επισκεφτείτε κάποιο ναό κατά τις 7 μ.μ. και συμμετέχετε στην Παράκληση. Είναι μια πολύ σημαντική προσευχή προς την Παναγία, που πολλοί χριστιανοί συνηθίζουν να τη διαβάζουν και στο σπίτι τους.

Οι Παρακλήσεις ή Παρακλητικοί κανόνες που ψάλλονται στην περίοδο αυτή είναι δύο και  μας είναι γνωστοί με το όνομα Μικρός και  Μέγας Παρακλητικός Κανών εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον. Ἤδη ἀπὸ τὴν πρώτη του μηνὸς στὶς ἐκκλησίες ψάλλονται καθημερινά οἱ Παρακλήσεις - ἐναλλὰξ ἡ Μικρὴ καὶ ἡ Μεγάλη.
Ο λαός τους κανόνες αυτούς τους γνωρίζει με τις εκφράσεις «Μικρή» και «Μεγάλη» Παράκληση.
Είναι  σπουδαία ποιήματα, που φανερώνουν τις πνευματικές ανάγκες του ανθρώπου, αλλά και τη βοήθεια που έχει πάρει και παίρνει συνεχώς από την Παναγία.

Η Παράκληση είναι ένα μουσικό ποίημα - προσευχή, που έγραψε τον 9ο αιώνα μάλλον ο άγιος Θεοφάνης ο Γραπτός, που αντιστάθηκε ηρωικά στους Εικονομάχους, με αποτέλεσμα να τον σημαδέψουν στο κεφάλι με πυρωμένο σίδερο! (Γι' αυτό πήρε το όνομα "Γραπτός").
Η παράκληση που έγραψε ο άγιος Θεοφάνης ονομάζεται "Μικρή" Παράκληση (επίσημα λέγεται "μικρός παρακλητικός κανόνας", γιατί "κανόνας" είναι το βυζαντινό μουσικό+ποιητικό είδος, με το στυλ του οποίου είναι γραμμένη). 

Μεγάλη Παράκληση
Η παλαιά, θαυματουργή και
ιστορική εικόνα της Παναγίας του Καζάν (Ρωσία)
Η "Μεγάλη Παράκληση" ή "Μέγας Παρακλητικός Κανόνας" είναι ένα εκπληκτικό μουσικό και ποιητικό έργο που έγραψε το 13ο αιώνα ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρις.
Το έγραψε την εποχή που η Κωνσταντινούπολη ήταν υπόδουλη στους σταυροφόρους, γι' αυτό η έδρα του αυτοκράτορα ήταν στη Νίκαια της Μικράς Ασίας (στην πραγματικότητα υπήρχαν διάφορα ανεξάρτητα βασίλεια Βυζαντινών, που το βασίλειο της Νίκαιας ήταν το πιο σημαντικό, που τελικά πήρε και πίσω την Πόλη απ' τους σταυροφόρους το 1261).
Ο αυτοκράτορας Θεόδωρος ήταν επιληπτικός και στο έργο του φαίνεται και η αγωνία του για τα ποικίλα προβλήματά της ζωής του, αλλά και η ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια που του είχε ήδη προσφέρει η Παναγία.
Οι ορθόδοξοι χριστιανοί διαβάζουμε τη "Μεγάλη Παράκληση" (όπως και τη Μικρή) ως προσευχή προς την Παναγία, αλλά κάθε χρόνο το 15αύγουστο (1-14 Αυγούστου, δηλ. μέχρι τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, που είναι 15 Αυγούστου) ψάλλονται οι δύο αυτές Παρακλήσεις εναλλάξ στις εκκλησίες μας. Είναι μια σπουδαία πνευματική στιγμή του λαού μας, αλλά κι ένα μεγάλο πολιτισμικό γεγονός, όσο μεγάλο είναι και η τέλεση των Χαιρετισμών τη Μ. Σαρακοστή.

© Το χαμομηλάκι |