Thursday 17 July 2014

Οι γωνίτσες των παιδιών μέσα στο σπίτι

Γωνιές μουσικής, κατασκευών και βιβλίου
Μικρές «οάσεις» στο σπίτι
για τη σωστή ανάπτυξη και την ψυχαγωγία του παιδιού σου
Τα παιδιά είναι από τη φύση τους δημιουργικά, με έντονη φαντασία και αναπτυγμένη σκέψη – στοιχεία που εξωτερικεύουν και εκφράζουν μέσα από το παιχνίδι.
Αν θέλετε να βοηθήσετε το δικό σας να αναπτύξει ακόμα περισσότερο όλα αυτά τα χαρίσματα, δημιουργήστε ειδικά διαμορφωμένες γωνιές στις οποίες θα συγκεντρώσετε παιχνίδια με κοινά χαρακτηριστικά και κοινούς στόχους.

Οι γωνιές αυτές μπορούν να αλλάζουν, να ανανεώνονται, να… εξαφανίζονται ανά διαστήματα, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την ηλικία του παιδιού.
H γωνιά της μουσικής

Γιατί είναι απαραίτητη:
Η μουσική, εκτός του ότι είναι καταπραϋντική ανακουφίζοντας το μωρό και το παιδί από το στρες, επιπλέον ενισχύει τους οικογενειακούς δεσμούς αφού δημιουργεί ένα ειρηνικό αρμονικό περιβάλλον. Στη γωνιά της μουσικής μπορείτε να αποσυρθείτε όταν θέλετε να χαλαρώσετε με το παιδί σας, να το βοηθήσετε να ηρεμήσει όταν έχει για κάποιο λόγο αναστατωθεί αλλά κι όταν θέλετε να διασκεδάσετε μαζί του σε πιο έντονους ρυθμούς, τραγουδώντας και χορεύοντας. Πέρα όμως από το ψυχαγωγικό κομμάτι, η μουσική είναι γνωστό ότι ενισχύει την ευφυΐα και ενδυναμώνει τη νοητική ανάπτυξη του παιδιού.
 
Πώς να τη φτιάξετε:
  • Σε μια γωνιά του σπιτιού που γνωρίζετε ότι περνάτε χρόνο με το παιδί σας, π.χ. στο δωμάτιό του, στην κρεβατοκάμαρά σας ή στο καθιστικό, τοποθετήστε ένα CD player και δίπλα αρχειοθετήστε όλα τα CDs που είναι κατάλληλα για το μωρό ή το μικρό παιδί.
  • Εμπλουτίστε τη μουσική συλλογή με νανουρίσματα για την ώρα του ύπνου, απαλή μουσική για τις ώρες που θέλετε να ηρεμήσετε το παιδί σας, παιδικά τραγουδάκια για τις ώρες που θέλετε να παίξετε μαζί του ή να δώσετε έμφαση στην επικοινωνία.
  • Φτιάξτε μια συλλογή από απλά κρουστά όπως τύμπανα, ξυλόφωνο, μαράκες, ντέφι. Τα κρουστά είναι τα ιδανικά όργανα για να εγκαινιάσει το παιδί τη σχέση του με τη μουσική, καθώς με αυτά μπορεί να μελετήσει εύκολα τη σχέση μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος: χτυπώ ή κουνώ κάτι και παράγεται ήχος. Είναι ιδανικά για την αναπαραγωγή επαναλαμβανόμενων ήχων, μοτίβων και ρυθμών που ενθουσιάζουν τα παιδιά αλλά συγχρόνως ενισχύουν μνήμη, νόηση και φυσικά ακοή.
Parent tip:
Στη γωνιά της μουσικής καλό είναι τα μουσικά όργανα να είναι συγκεντρωμένα όλα σε ένα κουτί αποθήκευσης ώστε να είναι ξεκάθαρο στο παιδί πότε παίζουμε με αυτά και πότε πρέπει να τα αποσύρουμε (τις ώρες που χρειάζεται να κάνετε ησυχία).


Η γωνιά των κατασκευών 
Γιατί είναι απαραίτητη:
Η ικανότητα και ανάγκη για κατασκευή είναι συνυφασμένη με τη φύση του ανθρώπου. Παιχνίδια όπως οι κύβοι και τα τουβλάκια δίνουν στο μικρό σας την ευκαιρία να αναπτύξει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του βελτιώνοντας και το βαθμό συγκέντρωσης. Από πολύ μικρή ηλικία το παιδί μπορεί να παίξει με αυτά: να τα βγάζει και να τα βάζει μέσα σε κουτιά ή να επιχειρήσει να βάλει τον έναν κύβο πάνω στον άλλο ξεκινώντας τις πρώτες απόπειρες κατασκευής – κάτι το οποίο ενισχύει τη λεπτή του κινητικότητα. Οι απλές αυτές κατασκευές το βοηθούν να εδραιώσει και να βελτιώσει τις δεξιότητές του και να κατανοήσει έννοιες χώρου και μαθηματικών.

Πώς να τη φτιάξετε:
  • Εξασφαλίστε αρκετό χώρο σε κάποιο σημείο του σπιτιού όπου υπάρχει στρωμένη μοκέτα, όχι όμως χαλί με πυκνό πέλος γιατί δεν θα μπορούν να σταθούν οι κατασκευές.
  • Εκεί τοποθετήστε ένα κουτί αποθήκευσης (π.χ. καλάθι ή ανοιχτό υφασμάτινο κουτί) όπου μέσα θα υπάρχουν υλικά για απλές κατασκευές όπως κύβοι από ύφασμα ή ξύλινοι, τουβλάκια μεγάλα ή μικρότερα ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού.
  • Μπορείτε ακόμα να βάλετε στο κουτί διάφορα ασφαλή και στέρεα υλικά, όπως κουτιά από καφέ ή συσκευασίες, ρολά από χαρτόνι με τα οποία το παιδί μπορεί να πειραματιστεί στις κατασκευές του.
  • Ζητήστε από το παιδί να περιγράψει και να ονομάσει την κατασκευή του ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να ενθαρρύνετε τη συμβολική χρήση των αντικειμένων όπου ένα μεγάλο τουβλάκι μπορεί να είναι ο ελέφαντας κι ένα μικρό το ποντικάκι.
  • Ταξινομείστε τα τουβλάκια ανάλογα με το μέγεθος, το χρώμα, το υλικό κατασκευής (ξύλινα, πλαστικά, υφασμάτινα). Κάντε μαζί με το παιδί συγκρίσεις στην ποσότητα, το μέγεθος ή το βάρος τους, πράγμα που συμβάλλει στην ενίσχυση της λογικομαθηματικής σκέψης.
Parent Tip:
Θαυμάστε τις κατασκευές του παιδιού αποφεύγοντας τις διαρκείς παρεμβάσεις και υποδείξεις. Προτιμείστε να βρείτε μια νέα ιδέα που θα ενισχύσει το ενδιαφέρον, θα κινήσει την περιέργειά του και θα προσφέρει νέα ευκαιρίες για δοκιμές. Και κάθε φορά που το παιδί τελειώνει το παιχνίδι του, να το ενθαρρύνετε να μαζεύει τα τουβλάκια του βάζοντάς τα μέσα στο κουτί αποθήκευσης. Μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία αυτή πιο ευχάριστη βάζοντας για παράδειγμα μουσική ή τραγουδώντας ένα αγαπημένο τραγούδι.

Η γωνιά του βιβλίου
Γιατί είναι απαραίτητη:
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά που έχουν από νωρίς επαφή με τα βιβλία έχουν πιο ανεπτυγμένο λόγο και καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Μην περιμένετε όμως μέχρι την προσχολική ή σχολική ηλικία για να φτιάξετε για γωνιά βιβλίου. Μια μικρή βιβλιοθήκη μπορεί να υπάρχει από τον πρώτο χρόνο ζωής στο παιδικό δωμάτιο για να διαβάζετε στο μικρό σας. Εκεί μπορείτε να κάθεστε για να του διαβάσετε αλλά κι όποτε θέλει θα έχει και μόνο του πρόσβαση στα βιβλία του.

Πώς να τη φτιάξετε:
  • Επιλέξτε ένα σημείο στο καθιστικό π.χ. κοντά στον καναπέ ή σε μια πολυθρόνα, κάτω στο πάτωμα ή μέσα στο δωμάτιο του παιδιού και οργανώστε εκεί όλα τα βιβλία του. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε σ ένα μεγάλο ανοιχτό καλάθι έτσι ώστε να μπορεί το παιδί να τα παίρνει μόνο του, παροτρύνοντάς το να τα επιστρέφει στη θέση τους όταν τελειώνει.
  • Να θυμάστε ότι είναι προτιμότερο η βιβλιοθήκη να είναι χαμηλή -να ξεκινά δηλαδή από το πάτωμα- για να φτάνει το παιδί μόνο του τα βιβλία, να διαλέγει εκείνα που θέλει, να τ ανοίγει και να τα παρατηρεί, πράγμα που ενισχύει την ελεύθερη βούληση και την κριτική του σκέψη.
  • Προτιμήστε να οργανώσετε τα βιβλία σε μια μικρή βιβλιοθήκη, όπου αρχικά θα φαίνονται τα εξώφυλλα και όχι η ράχη του βιβλίου.
  • Προμηθευτείτε βιβλία κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού. Αν είναι κάτω του ενός έτους προτιμήστε πάνινα και αργότερα βιβλία με σελίδες από χοντρό χαρτόνι που δεν σκίζονται. Καθώς μεγαλώνει, η βιβλιοθήκη του θα εμπλουτίζεται με νέα βιβλία.
Parent tip:
Φροντίστε να καθιερώσετε μέσα στο πρόγραμμα της ημέρας «την ώρα του βιβλίου» όταν θέλετε να κάνετε… στροφή σε ήσυχες δραστηριότητες που ηρεμούν το παιδί, όπως για παράδειγμα το μεσημέρι ή το βράδυ πριν από τον ύπνο. Ένα παραμύθι ή μια ιστορία μπορεί επίσης να σας δώσει ιδέες για ζωγραφική, κατασκευές ή θεατρικό παιχνίδι.
govastileto

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki