«Λόλα, να ένα μήλο» - Καλή σχολική χρονιά
για όλα τα παιδιά, τους δασκάλους και τους γονείς τους!!
Η πρώτη επαφή του παιδιού με τα γράμματα, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Καθώς όμως η Α' αλλά και οι μετέπειτα τάξεις του δημοτικού θα βάλουν του δώσουν τα εφόδια για τη μετέπειτα πορεία του στη γνώση, είναι πολύ σημαντικό το παιδί να μάθει τη σημασία της μελέτης. Υπάρχουν παιδιά που μελετούν πρόθυμα τα μαθήματά τους, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που αρνούνται πεισματικά να συνεργαστούν
Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ
Για έναν γονέα είναι εύκολο να πει "κάνε τα μαθήματά σου", δεν είναι όμως το ίδιο εύκολο και για το παιδί, ιδιαίτερα αν ζει σε ένα περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα που του αποσπούν την προσοχή, όπως ένα αδερφάκι που παίζει ή μια ανοιχτή τηλεόραση.
Βοηθήστε λοιπόν το παιδί να οργανωθεί. Ορίστε κάποιες ώρες διαβάσματος στη διάρκεια των οποίων θα μπορεί να ασχοληθεί με τα μαθήματα του ανενόχλητο. Κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς, οπότε συζητήστε μαζί του ποιά μπορεί να είναι η κατάλληλη ώρα, μέσα σε λογικά πλαίσια. Μια καλή στιγμή είναι ίσως αργά το μεσημέρι, ή νωρίς το απόγευμα, αφού το παιδί φάει, μιλήσει μαζί σας για το πως πέρασε τη μέρα του και ξεκουραστεί λιγάκι.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ
Σημαντικό επίσης είναι το παιδί να διαθέτει το δικό του χώρο για να διαβάζει. Το δωμάτιο του παιδιού λοιπόν και συγκεκριμένα το γραφείο του είναι ιδανικό, ώστε να μπορεί να απλώσει τα τετράδια και τα βιβλία του και να μελετήσει με ησυχία. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, ο βαθμός συγκέντρωσης ενισχύεται με συχνά και σύντομα διαλείμματα. Η μουσική, χωρίς στίχους και σε χαμηλή ένταση, σε κάποια παιδιά μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τη συγκέντρωση και το άγχος. Ανάμεσα στις εργασίες ενθαρρύνετε το με φράσεις όπως "λίγο ακόμη και τελείωσες" ή "λίγο σου μένει τα πας πολύ καλά" και επιβραβεύστε το όταν ολοκληρώσει τη μελέτη , επιτρέποντας του να κάνει κάτι που το ευχαριστεί.
ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
Για να τα βοηθήσετε μπορείτε να τους δείξετε κάποιες τεχνικές διαβάσματος, όπως να υπογραμμίζουν τα κύρια σημεία ενός κειμένου, να εντοπίζουν τις λέξεις - κλειδιά και να προσπαθούν να εξάγουν συμπεράσματα και να μεταφέρουν τη γνώση με τα δικά τους λόγια, ώστε να μην χρειάζεται να παπαγαλίζουν.
Ανάλογα με την ηλικία, παρεμβαίνουμε στο διάβασμα και βοηθούμε το παιδί, σε καμία περίπτωση όμως δεν λύνουμε εμείς τις ασκήσεις του. Τα «κηρύγματα», οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί και οι συγκρίσεις με τα άλλα παιδιά ή τα αδέρφια δεν βοηθούν. Σε καμία περίπτωση δε, δεν φωνάζουμε ή το μαλώνουμε, αν δεν κάνει ωραία γράμματα ή αν κάνει κάτι λάθος. Ακόμη και αν το κάνει πολλές φορές λάθος. Ούτε για εσάς ήταν εύκολο, θυμάστε;
ΓΙΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Το παιδί θα αγαπήσει το διάβασμα πιο εύκολα να το αγαπάτε κι εσείς. Δείξτε του δικά σας βιβλία που μπορεί να αναφέρονται σε κάτι που έμαθε στο σχολείο ή σχετικά δημοσιεύματα εφημερίδων. Επισκεφθείτε μαζί του κάποιο βιβλιοπωλείο, μυήστε το στη λογοτεχνία ή σε βιβλία που αφορούν στα ενδιαφέροντά του.
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η σωστή διατροφή είναι ένας παράγοντας που βοηθά στη σκέψη. Μικρά και υγιεινά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθούν το παιδί να έχει ενέργεια, μνήμη και καλή υγεία. Ο βραδινός ύπνος είναι, επίσης, πολύ σημαντικός τόσο για το διάβασμα όσο και για την υγεία του παιδιού. Βοηθά στην ξεκούραση του σώματος και του νου, τη μνήμη, τη συγκέντρωση, τη σωματική και την πνευματική ανάπτυξη.
ΖΗΤΗΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ
Οι περισσότεροι γονείς δεν είναι εκπαιδευμένοι να κάνουν τη δουλειά του δασκάλου. Γι' αυτό, αν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε να βοηθήσετε το παιδί με τη μελέτη του, αναθέστε τη σε κάποιον άλλον. Είναι προτιμότερο να το διαβάσει κάποιος που θα μπορεί να το κάνει πιο αποτελεσματικά, από το να το κάνετε εσείς με το λάθος τρόπο. Αυτό θα έχει αρνητικά αποτελέσματα και στη μάθηση του παιδιού, αλλά και στη μεταξύ σας σχέση.
©
Το χαμομηλάκι
|
To hamomilaki
No comments:
Post a Comment