Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014

Τα νεογέννητα του χειμώνα

Ένα μωράκι που είχε μάθει να αναπτύσσεται στη ζεστή κοιλίτσα της μητέρας του (σε μια θερμοκρασία 37° C περίπου), ξαφνικά όχι μόνο έρχεται αντιμέτωπο με διαφορετικές “κλιματολογικές συνθήκες”, αλλά πρέπει και να αναπνέει σε πιο “παγωμένο” αέρα.
Αν και ο χειμώνας στην Ελλάδα είναι ηπιότερος σε σύγκριση με το παρελθόν (ενώ το καλοκαίρι έχει γίνει πλέον τροπικό, με αφόρητη ζέστη και έντονη υγρασία), πολλές μητέρες ανησυχούν.
 
Κι όμως, δε θα έπρεπε, γιατί την περίοδο του χειμώνα, το παιδί έχει περισσότερες ευκολίες όσον αφορά τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες, αντίθετα με το καλοκαίρι που ιδρώνει περισσότερο.
Εκείνο που παίζει μεγαλύτερο ρόλο, τονίζουν οι παιδίατροι, είναι η μόλυνση της ατμόσφαιρας των πόλεων η οποία και είναι αιτία πολλών προβλημάτων. Για παράδειγμα 1 στα 3 παιδιά της πόλης έχει άσθμα, ενώ στην ύπαιθρο το ποσοστό αυτό είναι 1 στα 14!
Επειδή όμως το καλοκαίρι πολλές οικογένειες μετακομίζουν στην επαρχία για διακοπές και τα παιδιά αρρωσταίνουν λιγότερο, μας έχει δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση, ότι ο χειμώνας είναι επικίνδυνος.
Πάντως όποια εποχή και αν γεννηθεί ένα παιδί, ο οργανισμός του βρίσκεται σε ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό και οπωσδήποτε λιγότερο φιλόξενο από εκείνο στο οποίο ήταν συνηθισμένο να ζει. Το φως, οι θόρυβοι, ο αέρας και η θερμοκρασία είναι καινούρια πράγματα για εκείνο. Και φυσικά όλα αυτά τα πρωτόγνωρα πιέζουν όλα τα όργανά του να ενεργοποιήσουν τις καινούριες λειτουργίες τους.
Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ένα νεογέννητο για να προσαρμοστεί στην καινούρια ζωή ονομάζεται “νεογνική περίοδος” και περιλαμβάνει την πρώτη και δεύτερη εβδομάδα της ζωής του. Σ’ αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα προσαρμογής το μωράκι σας είναι πιθανό να αντιμετωπίσει κάποια αναπνευστικά και εντερικά προβλήματα. Αν μάλιστα οι πρώτοι μήνες της ζωής του είναι χειμωνιάτικοι, τότε έχει μια πιθανότητα παραπάνω. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε, ότι ένα μωράκι που είχε μάθει να αναπτύσσεται στη ζεστή κοιλίτσα της μητέρας του ξαφνικά όχι μόνο έρχεται αντιμέτωπο με διαφορετικές “κλιματολογικές συνθήκες”, αλλά πρέπει και να αναπνέει σε πιο “παγωμένο” αέρα. Όμως μην ανησυχείτε! Λίγη παραπάνω προσοχή και το μωρό σας γρήγορα θα προσαρμοστεί στην αλλαγή.

Υποδεχτείτε το στο σπίτι

Οι θείες και οι μεγαλύτερες μαμάδες που τηρούσαν τα έθιμα, υποστηρίζουν ότι το μωράκι δεν πρέπει να βγει από το σπίτι αν δεν περάσουν 40 ημέρες. Όμως στην πραγματικότητα -αν εξαιρέσουμε περιόδους κακοκαιρίας- τα μωρά που γεννιούνται τους κρύους μήνες του χειμώνα δεν επιτρέπεται να βγουν από τη θαλπωρή του σπιτιού τους τουλάχιστον για τις 14 πρώτες ημέρες, επειδή είναι ευάλωτα στις αλλαγές του κλίματος. Η μόνη εξαίρεση αυτού του απαράβατου κανόνα, είναι φυσικά η αναγκαστική μεταφορά του μωρού από το μαιευτήριο στο σπίτι.
Και τώρα που το φέρατε σπίτι τι πρέπει να φροντίσετε;
Αρχικά το χώρο του, που σε ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να είναι ανατολικός και πολύ φωτεινός, γιατί τα μωρά έχουν ανάγκη από το φυσικό φως για να αναπτυχθούν σωστά. Επίσης, φροντίστε ώστε η θερμοκρασία του δωματίου να διατηρείται σταθερή, γύρω στους 18 με 25° C.
Προσέξτε τα ρούχα και τα σκεπάσματα του μωρού. Όχι να έχουμε 20° C στο περιβάλλον και ντύνοντάς το να φτάνουμε στους 40° C! Επίσης να αερίζετε πολλές φορές το 24ωρο το δωμάτιο και να βγάζετε το μωράκι συχνά έξω.
Ετοιμάστε τα ρούχα του προσέχοντας να είναι άνετα και ζεστά. Και για να μην ερεθίζουν το τόσο απαλό δερματάκι του, προτιμήστε ρούχα από βαμβακερά υφάσματα χωρίς συνθετικές ίνες. Η απαλή φανέλα, τα μάλλινα και το βαμβακερό βελούδο είναι τα πλέον κατάλληλα υφάσματα. Όσον αφορά όμως τα μάλλινα να είστε προσεκτικές. Μπορεί να είναι ζεστά, αλλά καμιά φορά όταν φοριούνται κατάσαρκα δημιουργούν προβλήματα στο δέρμα του μωρού. Αποφύγετε να το ντύνετε υπερβολικά ζεστά και ειδικά την ώρα του ύπνου. Προτιμήστε βαμβακερές ολόσωμες φορμίτσες, που θα κρατούν καλυμμένο και ζεστό όλο το σώμα του μωρού, ακόμα και τα ποδαράκια του.
Εκτός από τα ρούχα του, την ίδια προσοχή πρέπει να δείξετε και στην κουβερτούλα του, που πρέπει οπωσδήποτε να είναι βαμβακερή. Τα συνθετικά υφάσματα απαγορεύονται.

Και τώρα, ώρα για μπάνιο…

Παρόλο που στα νεογέννητα αρέσει το νερό, δε συνηθίζεται να τους κάνουμε μπάνιο από τις πρώτες ημέρες της ζωής τους. Αρχικά πλένουμε το μωρό χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο πανάκι και μετά από λίγες ημέρες (συνήθως 10 με 15, ανάλογα με το αν έχει πέσει ο “ομφαλός”), ξεκινάμε την καθημερινή τελετουργία του μπάνιου.
Εκτός από την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δείξουμε στον τρόπο με τον οποίο θα του κάνουμε το μπάνιο του, θα πρέπει να προσέξουμε και τη θερμοκρασία τόσο του δωματίου όσο και του νερού. Η θερμοκρασία στο δωμάτιο που θα του κάνετε μπάνιο πρέπει να είναι γύρω στους 22 με 25° C, ενώ αυτή του νερού στο ειδικό μπανάκι για το βρέφος γύρω στους 30° C.
Μόλις ετοιμάσετε το νερό, ρίξτε ένα πολύ απαλό και με ουδέτερο ph αφρόλουτρο (ιδανικό για το ευαίσθητο δέρμα του βρέφους) και προσθέστε ζεστό νερό, η θερμοκρασία του οποίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 36-37° C (ελέγξτε τη με το ειδικό θερμόμετρο λουτρού). Το καυτό νερό θα το ρίχνετε λίγο-λίγο, ώσπου να φέρετε όλο το νερό στην κανονική θερμοκρασία ώστε να είναι ευχάριστο και απλά χλιαρό. Φροντίστε να διατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια του μπάνιου η ίδια αίσθηση και θερμοκρασία.
Όταν όλα είναι έτοιμα, βάλτε το μωρό σιγά-σιγά στο νερό και μην το αφήνετε πολύ ώρα γυμνό. Όταν η κοιλίτσα και η πλάτη μένουν ακάλυπτες, ο κίνδυνος κρυολογήματος είναι προ των πυλών. Μετά σκουπίστε το απαλά και προσεκτικά με απορροφητική πετσέτα, ειδικά στα σημεία του σώματος που έχουν πτυχές και αναδιπλώσεις και ντύστε το.

Το ζεστό μπάνιο ανακουφίζει τη βουλωμένη μυτούλα;

Χρησιμοποιώντας ένα αφρόλουτρο με απαλές αποσυμφορητικές ιδιότητες θα ανακουφίσετε τη βουλωμένη μυτούλα του μωρού σας. Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά προϊόντα που περιέχουν ευκάλυπτο, δενδρολίβανο και μενθόλη. Ένα ζεστό μπανάκι με τέτοιο αφρόλουτρο θα το βοηθήσει να κοιμηθεί πιο ήρεμα.
yeskid