Μάθετε πώς θα αντιμετωπίσετε τις ωτίτιδες, που μπορεί να εμφανίσει το παιδί σας την περίοδο του χειμώνα.
Ο πόνος στα αφτιά είναι ένας έντονος πόνος, διαφορετικός από όλους τους άλλους σε ένταση. Εάν λοιπόν, δείτε το παιδί σας να πιάνει το αφτάκι του, να βήχει, να έχει πυρετό και να μοιάζει αβοήθητο, το πιθανότερο είναι ότι έχει ωτίτιδα.
Τα μωρά είναι περισσότερο εκτεθειμένα στις ωτίτιδες. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανατομίας του αφτιού τους.
Δηλαδή, τα μωρά και τα μικρά παιδιά έχουν πιο κοντή και οριζόντια δίοδο (κανάλι) στο αφτάκι τους, κάτι που ευνοεί το πέρασμα των μικροβίων, ενώ το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί πλήρως για να τα «πολεμήσει».
Επίσης τα περισσότερα μωρά και νήπια δε μπορούν να φυσήξουν τη μύτη τους, ώστε να την ελευθερώσουν από τα εγκλωβισμένα μικρόβια. Κάποιες φορές μπορεί και η χρήση της πιπίλας αλλά και η ξαπλωμένη στάση του μωρού, όταν πίνει γάλα μπορεί να ενοχοποιηθούν για την εμφάνιση της ωτίτιδας.
Εάν λοιπόν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας έχει ωτίτιδα τότε η πρώτη κίνησή σας πρέπει να είναι η χορήγηση κάποιου αντιπυρετικού φαρμάκου και, φυσικά, η επίσκεψή σας στο γιατρό.
Αυτός θα εκτιμήσει την κατάσταση του παιδιού και θα του δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ωτίτιδα θεραπεύεται με αντιβιοτικό για την αποσυμφόρηση των αναπνευστικών οδών και των βλεννογόνων. Μερικές φορές μπορεί από το αφτάκι του παιδιού να τρέξει πύον (σκέτο ή με ίχνη αίματος). Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πανικοβληθείτε. Αυτό είναι σημάδι πως η μεμβράνη του τυμπάνου έχει τρυπήσει. Στα μωρά ωστόσο, το τύμπανο έχει μια καταπληκτική ικανότητα να «αυτογιατρεύεται» και το τραύμα αυτό συνήθως δεν έχει καμία επίπτωση στην ακοή του. Η θεραπεία σε αυτή την περίπτωση γίνεται πάντα με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Μόλις εξαφανιστούν όλες οι μολύνσεις, η μεμβράνη θα θεραπευθεί τελείως. Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η παρακολούθηση του μωρού από ωτορινολαρυγγολόγο.
Επειδή η ωτίτιδα, εάν κάνει μια φορά την εμφάνισή της, μπορεί να προσβάλει και πάλι το παιδί σας φροντίστε να αντιμετωπίσετε την ασθένεια στη ρίζα της.
Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να διατηρήσετε καθαρές τις αναπνευστικές οδούς. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κάνετε τακτικές πλύσεις της μύτης του παιδιού σας με φυσιολογικό ορό και να του μάθετε να φυσάει πολύ καλά τη μύτη του προκειμένου να αδειάζει και να μην μένουν μικρόβια που μπορεί να προσβάλλουν το αφτί του.
Περιορίστε επίσης, τη χρήση της πιπίλας και του μπιμπερό σε ξαπλωμένη στάση. Φροντίστε να ανανεώνετε την ατμόσφαιρα του χώρου του παιδιού και να μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι. Η ποιότητα του αέρα που αναπνέει το μωρό έχει μεγάλη σημασία στην καλή υγεία των αφτιών και στην αποφυγή προβλημάτων. Τέλος, όταν κάνει πολύ κρύο, μην ξεχνάτε να του φοράτε σκουφάκι, όταν βγαίνετε βόλτα.
Ένα σοβαρό λάθος που δεν πρέπει να κάνετε, όταν πονάει το αφτί του μωρού είναι να βάζετε σταγόνες αναλγητικού με δική σας πρωτοβουλία ή να προχωράτε σε «γιατροσόφια», όπως το ζεστό λάδι. Και αυτό γιατί, αν υπάρχει διάτρηση του τυμπάνου, οι σταγόνες θα χειροτερέψουν την κατάσταση, προκαλώντας πιο σοβαρές βλάβες. Μην ξεχνάτε ότι, για οποιαδήποτε επέμβαση στην «περιοχή του πόνου», καλό είναι να λάβετε υπόψη σας προηγουμένως την εκτίμηση του παιδιάτρου.
Τέλος σε περίπτωση που το παιδί σας έχει ωτίτιδα πρέπει να αποφεύγετε αυστηρά να φτάσει νερό στην περιοχή του αφτιού του μωρού ή του μικρού παιδιού. Έτσι, μπορείτε να κάνετε μπάνιο το μικρό σας, χωρίς όμως να βρέξετε το κεφάλι του. Αν θέλετε να το λούσετε, φροντίστε να καλύψετε τα αφτάκια του είτε με ωτοασπίδες ειδικές για το νερό είτε με βαμβάκι στο οποίο θα έχετε βάλει βαζελίνη.
No comments:
Post a Comment