Tuesday, 4 August 2015

Πάλι σκαλίζεις τη μυτούλα σου;

Τα παιδιά σκαλίζουν τη μύτη τους από τη βρεφική ηλικία, πιθανότατα από περιέργεια ή από ανία, για να …περάσει η ώρα. Kάποιοι παιδο-ψυχολόγοι θεωρούν το σκάλισμα της μύτης ως έναν τρόπο αντιμετώπισης του στρες, όπως το πιπίλισμα του αντίχειρα ή το δάγκωμα των νυχιών. 
Το παιδί που βάζει το δαχτυλάκι του στη μύτη δεν γνωρίζει ακόμη πως η χειρονομία αυτή σχολιάζεται αρνητικά και είναι δύσκολο για τον γονέα να κάνει το παιδί να σταματήσει τη συνήθεια.
Όμως, κάποιες φορές το παιδί σας έχει λόγο που σκαλίζει τη μυτούλα του! Είναι ο μοναδικός τρόπος που έχει το παιδάκι να καθαρίσει τη μυτούλα του, αφού δεν ξέρει ακόμα να τη φυσάει, ενώ αν την νιώθει μπουκωμένη, βάζει το δαχτυλάκι στο ρουθούνι και προσπαθεί απεγνωσμένα να την …ανοίξει για να περάσει αέρας!
Στα παιδάκια η μύτη είναι συνήθως βουλωμένη λόγω κρυολογήματος (συνάχι) αλλά δυστυχώς πολλά παιδάκια πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα που δεν έχει διαγνωστεί. Κάποια μικρά παιδιά, από την ενόχληση που νιώθουν από το μπούκωμα, καμιά φορά βάζουν κάποιο ξένο σώμα στη μύτη προκειμένου να …διευκολύνουν τη ρινική αναπνοή. Όμως αυτό επιδεινώνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο και πλέον το παιδί σκαλίζει τη μύτη του για να αφαιρέσει το ξένο σώμα, κάτι που φυσικά είναι αδύνατον.
Αυτό που τρομάζει πιο συχνά τους γονείς όμως είναι όταν το παιδάκι τραυματίσει με το νυχάκι του τη μύτη και αρχίσει να τρέχει αίμα. Τότε είναι που τρέχουν στον Ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος με την ευκαιρία μπορεί να βοηθήσει το παιδί με πολλούς τρόπους.
Ο πιο συχνός Μύθος
«Είναι μικρό παιδί ακόμα, σκαλίζει τη μύτη του γιατί βαριέται/δεν ξέρει ότι είναι άσχημο
Η Αλήθεια
Πράγματι, πολλές φορές, το παιδί που δεν έχει τι να …κάνει τα χέρια του, θα σκαλίσει τη μυτούλα του, μέχρι να το σταματήσει ο γονέας. Όμως, πολλές φορές υπάρχει λόγος που το παιδί πειράζει τη μύτη του και σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει ο γονιός να είναι σε επιφυλακή.
Τι να κάνετε
Ρωτήστε το παιδί σας αν είναι η μυτούλα βουλωμένη ή αν νιώθει κάτι να το γαργαλάει στη μύτη. Πλησιάστε κοντά στο παιδί και μυρίστε την αναπνοή που βγαίνει από τη μύτη του, αν μυρίζει άσχημα σχεδόν πάντοτε υπάρχει κάποιο ξένο σώμα που έχει σφηνώσει στη μύτη και έχει μολυνθεί. Αν το παιδί επιμένει στο σκάλισμα της μύτης πρέπει να επισκεφτείτε το συντομότερο έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο να εξετάσει τη μυτούλα του παιδιού διότι μπορεί να υπάρχει παθολογική αιτία, όπως αλλεργία, ιγμορίτιδα ή κρεατάκια.
Αλλεργία, μπουκωμένη μύτη, κρυολόγημα μπορεί να κάνουν το παιδί σας να σκαλίζει τη μύτη του Αν δεν υπάρχει παθολογική αιτία σκαλίσματος της μύτης, οι γονείς δεν πρέπει να δώσουν σημασία και η στοργική καθοδήγηση μπορεί βοηθήσει το παιδί να κόψει αυτή τη συνήθεια, τουλάχιστον μπροστά σε κόσμο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η «ενασχόληση» του παιδιού με τη μύτη του σταματάει. Αν το παιδί επιμένει στο σκάλισμα της μύτης, μπορεί να θέλει περισσότερη προσοχή, συναισθηματική υποστήριξη και τόνωση της αυτοπεποίθησης. Δώστε στο παιδί να ασχοληθεί με κάτι με τα χέρια του, ζωγραφική, χειροτεχνία, κατασκευές, ή δώστε του μια μπάλα από καουτσούκ για να μπορεί να την πιέζει, ένα χνουδωτό ζωάκι για να το χαϊδεύει, μια μαριονέτα που φοριέται στα δάχτυλα κλπ. Μαθαίνοντάς το πώς να φυσάει τη μύτη του, μπορεί επίσης να βοηθήσει. Σε κάθε περίπτωση όμως, να έχετε τα νυχάκια του παιδιού πολύ κοντά ώστε να μην μπορεί να τραυματίσει τη μύτη.
Απασχολήστε τα χέρια του παιδιού σας και μάθετέ το να φυσάει τη μυτούλα του Πρέπει να αποκλείσουμε πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη μύτη και σκαλίζει το παιδί τη μύτη του
Τι να μην κάνετε
Όσο κι αν η συμπεριφορά του παιδιού σας φέρνει σε δύσκολη θέση, μην το κάνετε ζήτημα. Προσβάλλοντας ή τιμωρώντας το παιδί δεν θα βοηθήσετε, γιατί απλούστατα δεν συνειδητοποιεί αυτό που κάνει. Μην απογοητεύεστε. Όσο το παιδί σας θα μεγαλώνει και θα μαθαίνει να χρησιμοποιεί τα χέρια του για πιο σύνθετες εργασίες, (κατασκευή Lego, χρήση πλαστελίνης,ζωγραφική), θα σταματήσει να βάζει τα δάχτυλά του στη μύτη.
Τι κάνουμε εμείς
Αρχικά ελέγχουμε αν υπάρχει ξένο σώμα στη μύτη και αν υπάρχει πρόβλημα απόφραξης της αναπνοής. Αν από το ιστορικό υπάρχει πιθανότητα αλλεργίας, ελέγχουμε το παιδί για αλλεργική ρινίτιδα. Σε κάθε περίπτωση εκπαιδεύουμε και τους γονείς πώς να αποτρέψουν τη συνήθεια αυτή.
anastasakis

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki