Το μπάνιο του μωρού - ένας υπέροχος τρόπος συναισθηματικής σύνδεσης
Το μπάνιο του μωρού είναι μια από τις ομορφότερες στιγμές χαλάρωσης για εσάς και το μωρό και αποτελεί ευκαιρία για συναισθηματική επαφή μεταξύ σας.
Θα πρέπει να γίνεται σε ήρεμο περιβάλλον, κατά προτίμηση την ίδια ώρα της ημέρας, με στοργή και τρυφερότητα.
Αν για κάποιο λόγο νιώθετε ότι έχετε υπερένταση και δεν μπορείτε να προσφέρετε την απαραίτητη ηρεμία καλύτερα να επιλέξετε κάποια άλλη στιγμή της ημέρας όταν θα μπορείτε να το απολαύσετε περισσότερο.
Προετοιμασία.
Είναι σημαντικό να έχουμε προετοιμάσει τον χώρο όπου θα κάνει μπάνιο το μωρό μας.
Φροντίζουμε η θερμοκρασία του χώρου να είναι γύρω στους 21-23°C το χειμώνα.
Γεμίζουμε το μπανάκι με χλιαρό νερό σε θερμοκρασία 36℃.
Πριν βάλουμε το μωρό μέσα στο μπανάκι, ελέγχουμε τη θερμοκρασία του νερού με τον αγκώνα ή με το ειδικό θερμόμετρο.
Γεμίζουμε τη βρεφική μπανιέρα με νερό από 5 εκ. όταν είναι νεογέννητο έως 15 εκ. ύψος όταν θα είναι πιο μεγάλο, λίγο πιο κάτω από τη μέση του μωρού όταν αυτό είναι καθισμένο μέσα.
Συγκεντρώνουμε οτιδήποτε θα χρειαστούμε, όπως καθαρή πετσέτα και είδη πλυσίματος, κοντά στη μπανιέρα για να μην χρειαστεί να το αφήσουμε μόνο του ούτε για ένα δευτερόλεπτο.
Μόλις γδύσουμε το μωρό, το κρατάμε αρχικά στην αγκαλιά μας να νιώσει ασφάλεια και σιγά σιγά το βάζουμε στο ειδικό μπανάκι του ή στο νιπτήρα.
Όσο μεγαλώνει μπορούμε να προσθέσουμε και παιχνιδάκια μπάνιου για να περνάει η ώρα του ακόμα πιο ευχάριστα.
Πλύσιμο.
Για το λούσιμο, προτιμήστε ένα προϊόν που δεν τσούζει τα μάτια του.
Ρίξτε μια μικρή ποσότητα και τρίψτε το κεφαλάκι του πολύ απαλά.
Καθαρίστε επίσης προσεκτικά τα αυτάκια και την περιοχή πίσω από αυτά καθώς και το λαιμό.
Ξεπλύνετε με χαμηλή ροή νερού είτε κάτω από τη βρύση είτε ρίχνοντας νερό με το χέρι σας.
Συνεχίζετε με το σώμα του, ρίχνοντας λίγο βρεφικό αφρόλουτρο και χαϊδεύοντας απαλά το κορμάκι του και δίνοντας έμφαση ανάμεσα στις πτυχές.
Ξεβγάλετέ το με χαμηλή πίεση νερού, είτε με το τηλέφωνο του ντους είτε με ένα ποτηράκι.
Κρατήστε σταθερά το μωρό στα χέρια σας την ώρα που το βγάζετε από το μπάνιο, γιατί το βρεγμένο δερματάκι του θα γλιστράει.
Τυλίξτε το αμέσως με μια πετσέτα και σκουπίστε ταμποναριστά.
Για την καθημερινή φροντίδα του βρέφους είναι πολύ σημαντικό να επιλέγετε ξεχωριστό σαμπουάν και αφρόλουτρο και όχι προϊόντα 2 σε 1, διότι οι ανάγκες περιποίησης του τριχωτού και των μαλλιών είναι διαφορετικές από αυτές τις επιδερμίδας του σώματος.
Το βρεφικό σαμπουάν πρέπει να έχει λιγότερες μαλακτικές ιδιότητες από αυτές του αφρόλουτρου, για να μην επιβαρύνει το τριχωτό αλλά να προσφέρει περισσότερη ενυδάτωση στην τρίχα.
Τραγούδια.
Μπορεί να είναι μωράκι ακόμα και να νομίζετε ότι δε θα καταλάβει κάτι από όσα του τραγουδάτε.
Η φωνή σας όμως, σε συνδυασμό με το νερό και το άγγιγμά σας που θα το κάνει να νιώθει ασφάλεια και αγάπη από όλη την περιποίηση που δέχεται.
Καλό είναι να του λέτε συνήθως τα ίδια τραγουδάκια ώστε να τα συνδυάσει με την ώρα του μπάνιου και έτσι την επόμενη φορά όλα να είναι ακόμα πιο εύκολα.
Μασάζ.
Μετά το μπάνιο καλό είναι να κάνετε στο μωρό σας ένα μασάζ με βρεφικό λαδάκι ή κάποια βρεφική ενυδατική κρέμα.
Ξαπλώνετε το μωρό σας ανάσκελα.
Ακουμπήστε ολόκληρη την παλάμη σας στο στήθος και την κοιλιά του και με απαλές κινήσεις αλείφετε όλο του το σώμα με το λάδι.
Η ενυδάτωση του δέρματός του είναι απαραίτητη.
Η ώρα αυτή επίσης μπορεί να συνδυαστεί με τραγούδι, αγκαλιές και βλεμματική επαφή για χαλάρωση και ηρεμία.
Όπως το μπάνιο αναζωογονεί τους ενήλικες, με τον ίδιο τρόπο αναζωογονεί και το μικρό σας μωρό. Μερικές φορές υπάρχουν και μωρά που στην αρχή δεν τους αρέσει το μπάνιο και γκρινιάζουν. Μην σας ανησυχήσει κάτι τέτοιο, γιατί αν μείνετε σταθεροί στην διαδικασία και ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές, το μπάνιο του μωρού σας θα γίνει μια απολαυστική ρουτίνα στο πρόγραμμα της ημέρας.
Προσοχή:
Η ασφάλεια του μωρού την ώρα του μπάνιου είναι σημαντική και δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο το μωρό να μείνει χωρίς κάποιον ενήλικα δίπλα του την ώρα του μπάνιου. Αν χρειαστεί να φύγετε από το χώρο, παίρνετε μαζί σας το μωρό τυλιγμένο σε μια πετσέτα. Μερικά δευτερόλεπτα αρκούν για να γλιστρήσει και να πνιγεί ένα μωρό!
Ναταλί Σαμπά
Παιδοψυχολόγος - Παιγνιοθεραπεύτρια
περισσότερα εδώ
No comments:
Post a Comment