Monday 12 February 2018

Τι κάνω όταν το παιδί μου καταπιεί ένα ξένο σώμα (video)

Ένα συχνό φαινόμενο στην παιδική ηλικία είναι η κατάποση ξένου σώματος. Τα κυριότερα αίτια είναι η μεγάλη περιέργεια των παιδιών, η τάση να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους και η πληθώρα των μικρών αντικειμένων στο περιβάλλον τους.

Λόγω του σχετικά μικρού μεγέθους των αεραγωγών τους υπάρχει αυξημένος κίνδυνο απόφραξης του από μικρά αντικείμενα. Υπολογίζεται ότι περίπου 65% των επεισοδίων πνιγμονής από ξένο σώμα οι οποίες τελικά κατέληξαν σε θάνατο παρουσιάστηκαν σε παιδιά κάτω των 3 ετών, εξηγεί ο κύριος ΑΛΕΞΙΟΥ ΗΛΙΑΣ, ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Απομακρύνετε όλα τα μικροαντικείμενα από το δωμάτιο των παιδιών καθώς και από τους χώρους στους οποίους περνάνε το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας. 
Μην τα αφήνετε να παίζουν ανεπίβλεπτα στο σπίτι, καθώς έχουν την ικανότητα να εντοπίσουν μικροαντικείμενα σε μέρη που εσείς δε θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε!
Εάν αντιληφθείτε ότι κάποιο ξένο σώμα στάθηκε στο λαιμό του παιδιού σας ενθαρρύνετέ το να βήξει. Εφόσον το ξένο σώμα είναι ορατό, απομακρύνεται με προσοχή.

Εάν παρατηρήσετε ότι δεν καταφέρνει να αποβάλλει το ξένο σώμα με το βήχα και το παιδί δεν μπορεί να κλάψει, να μιλήσει και να γίνεται κυανωτικό ή να χάνει τις αισθήσεις του, τότε απαιτείται άμεση επέμβαση. Καλέστε αμέσως σε βοήθεια οποιονδήποτε παρευρίσκεται στο χώρο. 
Παράλληλα τοποθετείστε το παιδί μπρούμυτα με το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα και εφαρμόζουμε 5 πλήξεις στην πλάτη. Εάν πρόκειται για βρέφος, μπορεί να τοποθετηθεί μπρούμυτα πάνω στο χέρι σας. 
Εάν δε λυθεί η απόφραξη επαναφέρουμε το βρέφος ανάσκελα και με τα δυο μας δάκτυλα εφαρμόζουμε 5 συμπιέσεις στο κατώτερο ήμισυ του στέρνου. 
Αν πρόκειται για μεγαλύτερο παιδί καθίστε και τοποθετήστε το μπρούμυτα, κάθετα στους μηρούς σας, με το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα και εφαρμόζουμε 5 πλήξεις στην πλάτη. 
Εφόσον το πρόβλημα παραμένει εφαρμόζουμε το χειρισμό Heimlich, δηλαδή κοιλιακές ώσεις.

Εάν παρόλο τους χειρισμούς δεν τα καταφέρετε και το παιδί δεν αναπνέει, εφαρμόζουμε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με μόνη διαφορά την επανεκτίμηση της στοματικής κοιλότητας μετά από κάθε κύκλο θωρακικών συμπιέσεων. Εφόσον το παιδί αναπνέει πλέον αποτελεσματικά τοποθετείται σε θέση ανάνηψης στο πλάι και παρακολουθείται.

Τα περισσότερα ξένα σώματα που καταπίνονται αν περάσουν στο στομάχι, περνούν από τον γαστρεντερικό σωλήνα χωρίς να προκαλέσουν κανένα πρόβλημα και αποβάλλονται με τις κενώσεις του παιδιού μέσα σε 3 – 4 ημέρες.
skaipatras

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki