Friday 18 January 2019

Διαβάζεις στο παιδί σου από μωρό;
Του προσφέρεις περισσότερα από όσα φαντάζεσαι

Είναι γνωστό ότι η πρώιμη μάθηση μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις επιτυχίας ενός παιδιού.
Μια μελέτη που έγινε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Penn ερεύνησε από πόσο νωρίς θα πρέπει να ξεκινάει η μάθηση και η απάντηση είναι: όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά.
Για τη μελέτη αυτή, οι γονείς συμπλήρωσαν έγγραφα σχετικά με το πόσα λόγια γνώριζαν τα παιδιά τους στα δύο τους χρόνια, και έπειτα οι ερευνητές έλεγξαν την πρόοδο τους τρία χρόνια αργότερα, όταν τα παιδιά τους βρίσκονταν στο νηπιαγωγείο.
Τα μικρά παιδιά με πλούσιο λεξιλόγιο είχαν περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσουν το νηπιαγωγείο έτοιμα να διαβάσουν και να μάθουν αριθμητική.
Όταν διαβάζεις από νωρίς στο μωρό σου αποδεικνύεται ότι αργότερα δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην τάξη και συμπεριφέρεται καλύτερα. Αυτό μπορεί επίσης να εξηγεί εν μέρει το γεγονός ότι ορισμένα παιδιά τα πάνε καλύτερα από άλλα στο σχολείο.
Η οικοδόμηση αυτού του λεξιλογίου προέρχεται από πολύ πρώιμες και συχνές αλληλεπιδράσεις με τη μαμά και τον μπαμπά. Χρειάζονται μόνο απλά πράγματα για το μωρό, όπως η ομιλία και η ανάγνωση.
Μια ξεχωριστή μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα διαπίστωσε ότι τα μωρά ανταποκρίνονται περισσότερο στην ανάγνωση παρά στο παιχνίδι ή τις κούκλες και με τη σειρά τους, μαθαίνουν περισσότερα από αυτό.
Ένα βρέφος μπορεί μόνο να μουρμουρίζει όταν ακούει τη φωνή σας καθώς διαβάζετε, αλλά όταν του απαντάτε επαναλαμβάνοντας ή επεκτείνοντας τον ήχο που βγάζει ή ακόμα και προσφέροντας μια λέξη με αυτόν τον ήχο, αυτή η αλληλεπίδραση βοηθά στην ανάπτυξη γλωσσών .
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που κάνει τη διαφορά για την πρώιμη ανάπτυξη ενός παιδιού είναι η ανάγνωση βιβλίων με έντονες εικόνες και απλές προτάσεις αντί για μεμονωμένες λέξεις.
Διαβάστε του βιβλία, ώστε το μωρό να αναπτύξει όχι μόνο ένα πλούσιο λεξιλόγιο, αλλά και μια αγάπη για τα βιβλία που θα το βοηθήσουν και κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Νικολέτα Μακρή

womenonly
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki