Sunday 5 July 2020

Κλείνουν τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη μετά από 87 χρόνια

Λουκέτο στα εκπαιδευτήρια Ζηρίδη: «Στον αέρα» γονείς και μαθητές, σε ομηρία οι εκπαιδευτικοί
Η αναστολή των εγγραφών για την ερχόμενη σχολική χρονιά και η σταδιακή επιστροφή των προκαταβολών χαρακτηρίζεται ως το «κύκνειο άσμα» του σχολείου

Το ιστορικό ιδιωτικό σχολείο κλείνει εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων. 
Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν εσκεμμένη "αποψίλωση" του μαθητικού πληθυσμού με ευθύνη της Διοίκησης, ώστε να επικαλούνται ότι δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός για τη λειτουργία των εκπαιδευτηρίων.
Φαίνεται ότι έπειτα από 87 ολόκληρα χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια βάζει «λουκέτο». 
Ο λόγος για τα εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη» που εδώ και χρόνια αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα χρωστώντας υπέρογκα ποσά σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Η είδηση της αναστολής των εγγραφών για την ερχόμενη σχολική χρονιά και η σταδιακή επιστροφή των προκαταβολών χαρακτηρίζεται από γονείς και εκπαιδευτικούς ως το «κύκνειο άσμα» του σχολείου, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει επισήμως αν θα τελικά θα καταθέσει αίτημα αναστολής ή κατάργησης στο υπουργείο Παιδείας.

Αποτέλεσμα; Εκατοντάδες γονείς να μένουν κυριολεκτικά στον αέρα αναζητώντας νέα σχολική στέγη για τα παιδιά τους. Σημειώνεται ότι στα εκπαιδευτήρια φοιτούν πάνω από 1.000 μαθητές.
Την ίδια ώρα, οι επί τρεις μήνες απλήρωτοι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας διότι δεν έχουν λάβει απαντήσεις για τις προθέσεις της διοίκησης του σχολείου.

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς που μίλησαν στο alfavita.gr, υπάρχει έντονη ανησυχία των εργαζόμενων διότι εκτιμούν ότι με την αναστολή των εγγραφών επιχειρείται μια «αποψίλωση» του μαθητικού πληθυσμού ώστε να η διοίκηση του σχολείου να μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν συγκεντρώνεται ο απαραίτητος αριθμός μαθητών και άρα «δεν μπορούμε να ανοίξουμε το Σεπτέμβριο». 
Φοβούνται δε για το ενδεχόμενο να χάσουν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις ολόκληρων χρόνων. Σε κάθε περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί αισθάνονται εγκλωβισμένοι διότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τι τους ξημερώνει.
Οικονομικά προβλήματα
Τα οικονομικά προβλήματα των εκπαιδευτηρίων ήταν γνωστά εδώ και χρόνια στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. 

Η οικονομική δυσπραγία ξεκίνησε το 2003 όταν τα εκπαιδευτήρια μεταφέρθηκαν από την Κηφισίας σε καινούργια και υπερσύγχρονα κτίρια στα Σπάτα, χάνοντας αρχικά πολλούς μαθητές. 
Σταδιακά τα εκπαιδευτήρια κατάφεραν να προσελκύσουν νέους μαθητές από την Ανατολική Αττική. 
Ωστόσο τα χρέη συσσωρεύονταν. Το 2017 οι εγκαταστάσεις στα Σπάτα πέρασαν με πλειστηριασμό στα χέρια της τράπεζας λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων.
«Για κακές επιλογές προσώπων σε θέσεις κλειδιά» κάνουν λόγο στο alfavita.gr πρόσωπα που γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν τα εκπαιδευτήρια. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η υπόθεση για τη «διαρροή θεμάτων» του International Baccalaureate το 2009, η οποία κόστισε στα εκπαιδευτήρια την άδεια να οργανώνουν τα ομώνυμα διετή προγράμματα. 
Ουσιαστικά η «Νέα Γενιά Ζηρίδη» ''πλήρωσε'' την επιλογή ενός συγκεκριμένου προσώπου που δρούσε ερήμην της διοίκησης» μας είπαν χαρακτηριστικά.

Κακοδιαχείριση και καθυστερήσεις στις πληρωμές
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, υπήρξαν κατά διαστήματα καθυστερήσεις στις πληρωμές των μισθών. 

Η κατάσταση έγινε απελπιστική στη διάρκεια της καραντίνας, όταν οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να συνεχίσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση την ώρα που η διοίκηση του σχολείου τους ενημέρωσε ότι θα προβεί σε αναστολή λειτουργίας του σχολείου.
Μετά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών του σχολείου, αλλά και άλλων εκπαιδευτικών που εργάζονταν σε άλλα ιδιωτικά σχολεία και προχώρησαν σε σχετικές καταγγελίες για παρόμοιες τακτικές, το υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καθιστούσε σαφές ότι κανένα εκπαιδευτήριο που υλοποιεί εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους μαθητές τους δεν δύναται να προβεί σε αναστολή λειτουργίας. 
Εκείνες τις ημέρες ήταν που η διοίκηση του σχολείου εξόφλησε τελικά τους εργαζόμενους για το μήνα Μάρτιο (μέχρι τότε είχαν πάρει έναντι).
Τα χρήματα αυτά όμως ήταν και τα τελευταία που έλαβαν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους τρεις μήνες (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο).
Πριν ένα μήνα μάλιστα οι εκπαιδευτικοί προχώρησαν σε 48ωρη απεργία διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και ζητώντας σαφείς απαντήσεις για το μέλλον του σχολείου. 
Δεν έλειψαν ωστόσο οι προσπάθειες υπονόμευσης των εκπαιδευτικών. Η 48ωρη απεργία συνοδεύτηκε, σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, από μια «επιχείρηση τρομοκράτησης». 

Οι εκπαιδευτικοί μέσω της Ομοσπονδίας γνωστοποίησαν ότι διευθυντικά στελέχη επικοινώνησαν «τηλεφωνικά με τους συναδέλφους και τους απειλούν για την ενδεχόμενη συμμετοχή τους, ισχυριζόμενοι ότι η απεργία είναι παράνομη (!). Ταυτόχρονα, καταφέρονταν με βαρύτατες εκφράσεις κατά της Ομοσπονδίας».
Η 48ωρη απεργία πραγματοποιήθηκε πάντως κανονικά, αλλά με «παρατράγουδα» καθώς η ιδιοκτησία κάλεσε την αστυνομία «κατά συναδέλφων του ΠΑΜΕ οι οποίοι έκαναν ειρηνική παράσταση διαμαρτυρίας». 

(Δείτε περισσότερα: Κήρυξη 48ωρης απεργίας στη «Νέα Γενιά Ζηρίδη» λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων)

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, η νομοθεσία ορίζει ότι ένα ιδιωτικό σχολείο μπορεί να κλείσει μόνο εάν η ιδιοκτησία καταθέσει στο υπουργείο Παιδείας αίτηση αναστολής που ...

ισχύει για ένα έτος ή κατάργησης που ισχύει για τρία έτη. Το αίτημα αυτό εξετάζεται και υπογράφεται από τον/την υπουργό Παιδείας. Σημειώνεται ότι κανένα ιδιωτικό σχολείο που καταθέτει την αίτηση δεν μπορεί να κλείσει νωρίτερα από τη λήξη του σχολικού έτους, δηλαδή στις 31 Αυγούστου.

Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι η ιδιοκτησία των εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη προχωρήσει στην επίμαχη αίτηση, οι εκπαιδευτικοί μέχρι τα τέλη Αυγούστου δεν θα είναι ούτε εργαζόμενοι ούτε απολυμένοι καθώς ούτε θα πληρώνονται ούτε θα μπορούν να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Ταυτόχρονα δεν θα μπορούν να αναζητήσουν άλλη εργασία καθώς θα φαίνεται ότι «εργάζονται» και άρα δεν θα έχουν χαρτί απόλυσης στα χέρια τους.

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, η νομοθεσία ορίζει ότι απολυμένος μπορεί να θεωρηθεί μόνο εκείνος του οποίου η σύμβαση καταγγέλθηκε και καταγγελία αυτή της σύμβασης κριθεί νόμιμη. Μόνο τότε ο αρμόδιος Διευθυντής Εκπαίδευσης μπορεί να υπογράψει τη διαπιστωτική πράξη απόλυσης, με βάση την οποία οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις τους.

ΟΙΕΛΕ: «Παραπλανούν τους εκπαιδευτικούς»
Με νέα ανακοίνωση η ΟΙΕΛΕ κάνει λόγο για επιχείρηση παραπλάνησης των «απελπισμένων και τρομοκρατημένων» εκπαιδευτικών από διευθυντικά στελέχη του Γυμνασίου-Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη, υποστηρίζοντας πως τους ωθούν να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα απαλλάξουν την ιδιοκτησία από την καταβολή των αποζημιώσεων και των υπόλοιπων μισθών.

Η Ομοσπονδία, αναφερόμενη σε επιστολή που εστάλη στη Διεύθυνση Δ.Ε. Ανατ. Αττικής και κοινοποιείται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, κάνει λόγο για «εξοργιστική επιστολή», η οποία «αμφισβητεί ευθέως την συνταγματική και εκπαιδευτική νομιμότητα, ευνοεί τα σχέδια των μεγαλοσχολαρχών».

Ειδικότερα, η ΟΙΕΛΕ αναφέρει πως η επιστολή ζητά ουσιαστικά την επαναφορά του καθεστώτος Αρβανιτόπουλου, καθώς ζητά την «την κατάργηση της διαδικασίας απόλυσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών βάσει του Ν. 682/77 και τις καταγγελίες των συμβάσεων με όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία».

Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:
Ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο κλείνει μόνο με υπογεγραμμένη απόφαση αυτού που του χορήγησε την άδεια λειτουργίας, δηλ. του Υπουργού Παιδείας. Η απόφαση αυτή ενεργοποιείται υποχρεωτικά στη λήξη του σχολικού έτους, δηλ. την 31/8.

Με το κλείσιμο ενός σχολείου, έρχεται η αυτεπάγγελτη καταγγελία σύμβασης των εκπαιδευτικών, οι οποίοι κατοχυρώνουν μέχρι εκείνη την ημέρα δικαιώματα μισθοδοσίας, αποζημίωσης και προϋπηρεσίας. 

Υπενθυμίζουμε ότι:
Α) Η σύμβαση εργασίας μεταξύ του ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου και του ιδιωτικού εκπαιδευτικού λύεται με το θάνατο, την έκπτωση, την αποδοχή παραίτησης και την καταγγελία της σύμβασης εργασίας και εκδίδεται σχετική πράξη του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης (βλ. Ν. 682/77).

Β) Σύμφωνα με σειρά εγκυκλίων του Υπουργείου Εργασίας, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί καταγγελία σύμβασης ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην Εργάνη, αν δεν εκδοθεί πρώτα διαπιστωτική πράξη απόλυσης από το Διευθυντή Εκπαίδευσης με βάση την εκπαιδευτική νομοθεσία.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki