Saturday, 22 August 2020

Γιατί το παιδί πεινάει συνέχεια;

Η πιο συχνή φράση που χρησιμοποιεί το παιδί σας είναι «μαμά, τι έχει να φάω;» ή είναι ιδέα σας; Αυτοί είναι οι τέσσερις πιο πιθανοί λόγοι που πεινάει όλη την ώρα (και τι να κάνετε σε κάθε περίπτωση). 

Κάθε μαμά έχει περάσει φάσεις στην καθημερινότητά της που αισθάνεται ότι το μόνο που κάνει είναι να μαζεύει το σπίτι και να φτιάχνει κάτι για να φάει το παιδί της. Μερικές φορές όμως οι απαιτήσεις των παιδιών για φαγητό μοιάζει να μην σταματούν ποτέ. Έτσι, ακόμα κι αν έχουν μόλις φάει κάποιο κύριο γεύμα ή ένα σνακ ρωτάνε τι έχει για φαγητό! Γιατί συμβαίνει αυτό; Και πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε χωρίς να αυξήσουμε τις πιθανότητες το παιδί να γίνει παχύσαρκο; Αυτές είναι οι τέσσερις πιο πιθανές αιτίες (και οι λύσεις τους). 
 
Περνάει από μια φάση γρήγορης ανάπτυξης
Η όρεξη των παιδιών για φαγητό δεν είναι πάντα σταθερή. Ιδιαίτερα κατά τη νηπιακή και προσχολική ηλικία είναι πολύ συχνό φαινόμενο ένα παιδί να τρώει υπερβολικά πολύ μερικές μέρες και σχεδόν καθόλου τις επόμενες. Όταν όμως τα παιδιά βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, κατά κανόνα θέλουν να φάνε πιο συχνά και μεγαλύτερες ποσότητες.
Τι να κάνετε: Ανταποκριθείτε στις θερμιδικές ανάγκες του παιδιού παρέχοντάς του θρεπτικές και υγιεινές επιλογές που θα το χορτάσουν και θα του προσφέρουν τα συστατικά που έχει ανάγκη. Μερικές καλές ιδέες για να μασουλήσει ανάμεσα στα γεύματα είναι βούτυρο από ξηρούς καρπούς, αβοκάντο, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε τα τυποποιημένα σνακ (πατατάκια, μπισκότα κ.λπ.) και τα γλυκά.
Πολλές φορές εξακολουθούμε να δίνουμε στα παιδιά «παιδικές» μερίδες, ακόμα κι όταν έχουν μεγαλώσει αρκετά και χρειάζονται περισσότερο φαγητό. Ή τους προσφέρουμε τροφές, όπως μπισκότα, μπάρες δημητριακών με ζάχαρη, χυμούς κ.λπ. που δεν τα χορταίνουν. Έχετε υπόψη πως ό,τι είναι φτιαγμένο από λευκό αλεύρι ή περιέχει ζάχαρη κάνει το παιδί να πεινάει ακόμα περισσότερο μετά από λίγο, Αντίθετα, τα φρούτα και τα λαχανικά, επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες τα χορταίνουν για περισσότερη ώρα –και είναι και πολύ πιο υγιεινές επιλογές. 
 
Τι να κάνετε:  Βεβαιωθείτε ότι το διαιτολόγιο του παιδιού είναι πλούσιο σε τροφές με φυτικές ίνες και πρωτεΐνη –τόσο σε ό,τι αφορά τα κυρίως γεύματα όσο και τα σνακ. Ακόμα κι αν τρώει πού και πού φαγητά με «κενές» θερμίδες (όπως γλυκά ή τυποποιημένα αλμυρά σνακ) θα πρέπει η πλειοψηφία ων τροφών που καταναλώνει να είναι «φυσικές» και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. 
 
Βαριέται
Όπως και οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά συχνά το ρίχνουν στο φαγητό όταν νιώθουν ανία, αγωνία ή ενθουσιασμό. Το συναισθηματικό φαγητό είναι μια συνήθεια που καθιερώνεται ήδη από την παιδική ηλικία.
Τι να κάνετε: Μιλήστε με το παιδί για θέματα διατροφής, χρησιμοποιώντας εκφράσεις που μπορεί να κατανοήσει ανάλογα με την ηλικία του ή διαβάστε παραμύθια με αυτό το θέμα. Εξηγήστε του ποια είναι τα σημάδια που στέλνει το σώμα όταν έχει χορτάσει ή όταν έχει ανάγκη από φαγητό. Πείτε του ότι εάν θέλει να φάει κάτι αλλά δεν υπάρχουν τέτοια σημάδια πείνας είναι προτιμότερο να κάνει μια βόλτα ή να παίξει κάτι και να αναρωτηθεί ξανά μετά από λίγο εάν τελικά έχει ανάγκη από φαγητό ή όχι. Επιπλέον, φροντίστε να ακολουθεί ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής με τρία κύρια γεύματα και δύο με τρία σνακ την ημέρα. Έτσι θα περιοριστεί η ανάγκη του να φάει χωρίς να υπάρχει διατροφικός λόγος. 
 
Διψάει
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να περνάμε τη δίψα για πείνα –όχι μόνο τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες. Όμως ειδικά τα παιδιά μπορεί να ξεχάσουν να πιουν νερό και μερικές φορές θα πρέπει να τους το υπενθυμίζουμε εμείς.
Τι να κάνετε: Πάρτε ένα μπουκάλι που θα είναι μόνο δικό  του και φροντίστε να το γεμίζετε συχνά. Αφήστε το σε εμφανές σημείο ώστε να μπορεί να βρίσκει εύκολα ή να θυμάται να πίνει νερό κάθε φορά που περνάει από μπροστά του. Εάν ζητάει φαγητό και θεωρείτε ότι δεν θα έπρεπε να πεινάει τόσο σύντομα μετά το τελευταίο γεύμα ή σνακ, ζητήστε του να πιει πρώτα ένα ποτήρι νερό κι αν συνεχίσει να πεινάει, τότε δώστε του κάτι να φάει.

mamamia.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki