Thursday 12 November 2020

Το παιδί δυσκολεύεται να κοιμηθεί 😞

Τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε 
Ο ύπνος είναι μία από τις βασικές ανάγκες του οργανισμού μας, όπως το νερό και η τροφή. 
Όσο εμείς κοιμόμαστε, ο οργανισμός αποκαθιστά τυχόν βλάβες στα συστήματά του, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενισχύεται και παράλληλα αναμνήσεις και εμπειρίες που είχαμε μέσα στην ημέρα οργανώνονται στον εγκέφαλό μας. 
Μάλιστα, ο ύπνος συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, στις αντοχές μας και στην αποδοτικότητά μας.
Για τα παιδιά που αναπτύσσονται ο ύπνος είναι ακόμη πιο σημαντικός. Ένας από τους παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού τους συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις είναι η έλλειψη ύπνου και, όπως γνωρίζουμε, τα παιδιά στο σχολείο εκτίθενται συνεχώς σε μεταδοτικές ασθένειες, όπως κρυολογήματα από συμμαθητές.
Η έλλειψη ύπνου στα παιδιά έχει επίσης συνδεθεί με προβλήματα υγείας που κυμαίνονται από την παχυσαρκία έως τις εναλλαγές στη διάθεση, καθώς και γνωστικά προβλήματα που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του παιδιού να συγκεντρωθεί και να μάθει στο σχολείο. 
Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών πρέπει να κοιμούνται για 9 έως 12 ώρες, ενώ τα παιδιά ηλικίας 13 έως 18 ετών για 8 έως 10 ώρες.

Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να πέσει για ύπνο, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να το βοηθήσετε να ξεκουραστεί. 

* Κάντε τον ύπνο οικογενειακή προτεραιότητα

Θα είναι δύσκολο για το παιδί να πέσει για ύπνο και να κοιμηθεί αν εσείς ή τα μεγαλύτερα αδέρφια του είστε δραστήριοι το βράδυ και υπάρχει θόρυβος στο σπίτι. Προσαρμόστε λοιπόν την οικογενειακή σας ρουτίνα έτσι ώστε να κλείνετε νωρίς τα φώτα και να ξεκινάτε εγκαίρως την προετοιμασία για ύπνο. Πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι κι εσείς λειτουργείτε καλύτερα με επιπλέον ύπνο. 

* Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει τη σημασία του ύπνου
 για την ανάπτυξή του και τις επιδόσεις του. Μετατρέψτε την προσπάθεια για επαρκή ύπνο σε οικογενειακή υπόθεση. 

* Δημιουργήστε τις ιδανικές συνθήκες
  • Μη δίνετε στο παιδί τσάι ή κακάο πριν τον ύπνο, καθώς περιέχουν καφεΐνη.
  • Για έξτρα βοήθεια μπορείτε να του δώσετε τροφές που ενισχύουν την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, όπως είναι τα αμύγδαλα, η βρώμη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Εξασφαλίστε ότι το δωμάτιό του έχει μια θερμοκρασία που διευκολύνει τον ύπνο του. Η ιδανική θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο είναι μεταξύ 18 °C και 20 °C. Τόσο το υπερβολικό κρύο όσο και η πολλή ζέστη μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό και τη διάρκεια των αφυπνίσεων τη νύχτα.
  • Πριν την ώρα του ύπνου τακτοποιήστε με τη βοήθεια του παιδιού το δωμάτιό του. Ένα περιποιημένο υπνοδωμάτιο και ένα κρεβάτι με καθαρά σεντόνια, σίγουρα δε θα το αφήσουν ασυγκίνητο.
  • Περιορίστε τον χρόνο του παιδιού μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή τις βραδινές ώρες. Το τεχνητό φως, συμπεριλαμβανομένου του μπλε φωτός των οθονών, μπερδεύει τον εγκέφαλό του να νομίζει ότι είναι πρωί και έτσι μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, η οποία το βοηθά να χαλαρώσει και να κοιμηθεί.
  • Περάστε χρόνο μαζί του με μια ήρεμη συζήτηση στο κρεβάτι του προτού κοιμηθεί. Διαβάστε του μια ιστορία και αφήστε το να σας μιλήσει για ό,τι απασχολεί το μυαλό του. Αυτή η γαλήνια στιγμή μαζί σας θα του δώσει την ευκαιρία να μιλήσει για πράγματα που μπορεί να το προβληματίζουν και να ηρεμήσει τις σκέψεις του πριν τον ύπνο.
imommy.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki