Monday, 10 December 2007

Κάμερες στις παιδικές χαρές του Δήμου Αθηναίων

Κάμερες σε όλες τις παιδικές χαρές της Αθήνας θέλει να τοποθετήσει ο δήμος με στόχο να προστατέψει παιδιά, γονείς αλλά και την περιουσία του από τους βανδαλισμούς. Με επιστολή που έστειλε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ζητά το «ελεύθερο» προκειμένου να εγκαταστήσει ηλεκτρονικά μάτια στις 147 παιδικές χαρές της πρωτεύουσας.

Στην επιστολή του ο κ. Κακλαμάνης ζητεί τη γνωμοδότηση της Αρχής για το αν μπορεί να τοποθετήσει κάμερες στις παιδικές χαρές. Επιπλέον θέλει να του υποδειχθεί το πλαίσιο λειτουργίας των καμερών. Οι καταστροφές στις παιδικές χαρές του δήμου είναι πολλές. Από τις 147, οι 80 κάθε μήνα πέφτουν «θύματα» βανδαλισμών, κοστίζοντας στο δήμο περισσότερα από 1.000.000 ευρώ ετησίως. Το πιο σημαντικό όμως είναι η εγκληματικότητα που έχει αρχίσει και κάνει την εμφάνισή της.
Πριν από ένα μήνα, πέντε κουκουλοφόροι μπήκαν μέσα στην παιδική χαρά του Προμπονά και αφού προπηλάκισαν το φύλακα, έκλεψαν από τις μητέρες και τις συνοδούς των παιδιών τις τσάντες και τα κινητά τους τηλέφωνα. Στην παιδική χαρά της περιοχής Ελληνορώσων, γονείς έχουν καταγγείλει ύποπτα άτομα τα οποία έχουν συμπεριφερθεί ως παιδεραστές και παιδόφιλοι απέναντι στα παιδιά.

Επιπλέον, υπάρχουν και τα ναρκωτικά, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που γονείς παραπονιούνται ότι βρίσκουν μέσα στις παιδικές χαρές χρησιμοποιημένες σύριγγες. «Οι κάμερες θα μας βοηθήσουν να προστατέψουμε τα παιδιά και την περιουσία μας», αναφέρει στον ΕΤ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης Αθήνας, κ. Βασίλης Κικίλιας, και επισημαίνει: «Το ζητούμενο για μας είναι η ασφάλεια και πιστεύουμε ότι μόνο οι κάμερες μπορούν να μας την παρέχουν».
Σήμερα, σχεδόν όλες οι παιδικές χαρές του δήμου είναι περιφραγμένες.
Φύλακες υπάρχουν μόνο στις 50 από τις 147 και εργάζονται τις ώρες λειτουργίας τους, δηλαδή από το πρωί ως το απόγευμα. Στη συνέχεια οι παιδικές χαρές κλειδώνονται και αφήνονται έρμαια στα χέρια των βανδάλων, που εύκολα μπορούν να πηδήξουν το φράχτη τους.

Το κόστος φύλαξης των παιδικών χαρών ανέρχεται στις 200.000 ευρώ ετησίως, ενώ οι κάμερες είναι σίγουρο ότι θα φτάσουν και ίσως ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, θα λειτουργούν όλο το 24ωρο και δεν θα έχουν τόσο υψηλό κόστος συντήρησης όπως τα παιχνίδια με προδιαγραφές ΕΛΟΤ, τα οποία, όπως αναφέρει ο κ. Κικίλιας, είναι πανάκριβα σε αγορά αλλά και σε επισκευή, όταν αυτά καταστρέφονται.
 
Παρασκευή, 07.12.07
Ελεύθερος Τύπος
 
Αγαπητό μου χαμομηλάκι,
δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να υπάρχουν κάμερες εκεί όπου θα παίζουν τα παιδιά μας προκειμένου να τα προστατεύσουμε.

Θεωρώ ότι είναι αναγκαίες πλέον οι κάμερες όσο κι αν αυτό φαντάζει να έχει βγει από βιβλίο του Όργουελ. Ίσως όλοι οι δήμαρχοι να πρέπει να λάβουν ανάλογα μέτρα. Και λόγω των βανδάλων (στη μοναδική παιδική χαρά της πόλης μας, την ίδια μέρα που τοποθέτησαν τα παιχνίδια, το ίδιο κιόλας βράδυ, κάποιοι σπάσανε μερικά από αυτά) αλλά κυρίως λόγω των παιδεραστών.

Όμως επιτρέψτε μου να συμπληρώσω κάτι μικρό. Μανάδες, πατεράδες, γιαγιάδες, νταντάδες, κλπ, μην χαζεύετε όση ώρα παίζουν τα παιδιά σας στη παιδική χαρά. Παίξτε μαζί τους ή έστω έχετε το βλέμμα σας συνεχώς επάνω τους. Το κακό δεν αργεί να γίνει.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki