Thursday 6 August 2020

Τι να κάνεις αν τσακώνονται τα παιδιά σου. Ποιός είναι ο λόγος

Υπάρχουν δύο κατηγορίες όσον αφορά στα παιδιά και τα αδέρφια τους, είτε θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι, είτε θα τρώγονται όπως ο σκύλος με τη γάτα, κυρίως αν έχουν διαφορετικό φύλο. Ωστόσο το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Αν τσακώνονται τα παιδιά σου και δεν ξέρεις τι άλλο να κάνεις ίσως αυτές οι συμβουλές να σε βοηθήσουν.


Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι ο ανταγωνισμός, είτε αυτός έχει να κάνει με τα παιχνίδια τους είτε με την προσοχή που χρειάζονται από τους γονείς. Τα παιδιά όμως έχουν διαφορετική ανάπτυξη και έτσι προκύπτουν και διαφορετικές ανάγκες.

Γιατί τσακώνονται τα παιδιά

Εξελισσόμενες ανάγκες

Τα παιδιά σου αναπτύσσονται με διαφορετικό ρυθμό και αυτός είναι ο λόγος που έχουν διαφορετικές ανάγκες και ανησυχίες οι οποίες τους αποτρέπουν από το να έχουν μία ήρεμη σχέση. Για παράδειγμα, ένα παιδί ενός έως τριών ετών φυσικά και θα προσπαθήσει να πάρει τα παιχνίδια του μεγαλύτερου αδερφού του καθώς μαθαίνει να διεκδικεί. Αντίστοιχα στη σχολική ηλικία τα παιδιά έχουν έντονο το αίσθημα της δικαιοσύνης. Οι έφηβοι, από την άλλη πλευρά, αναπτύσσουν την αίσθηση της ατομικότητας και της ανεξαρτησίας και πιθανότατα να μη θέλουν να κάνουν baby sitting στο μικρό τους αδερφάκι.

Διαφορετικές προσωπικότητες

Κάθε ένας μας είναι διαφορετικός και έτσι είναι και τα παιδιά. Η διαφορετικότητά τους και οι μοναδικές τους προσωπικότητες μπορεί να μη ταιριάζουν τόσο πολύ. Σε αυτή την περίπτωση το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να εξηγήσετε στο κάθε παιδί ξεχωριστά αλλά και έπειτα και στα δύο μαζί ότι δεν είναι κακό που είναι διαφορετικά και ότι σίγουρα υπάρχουν και κάποια πράγματα που έχουν κοινά.

Πρότυπα

Τα πρότυπα που έχουν τα παιδιά σου είσαι εσύ και ο σύντροφος σου. Συνεπώς αν μπορείτε να διαχειριστείτε εσείς τη διαφωνία σας τα παιδιά προσπαθώντας να σας μιμηθούν εν καιρώ θα δείτε ότι θα ξεκινήσουν να λύνουν με διαφορετικό τρόπο τις διαφωνίες τους. Θα πρέπει να χειρίζεστε τον τσακωμό σας με σεβασμό ο ένας στον άλλο γιατί αν αρχίσετε να φωνάζετε και να χτυπάτε πόρτες τότε αυτό θα κάνουν και τα παιδιά σας.

Τι να κάνεις όταν τσακώνονται τα παιδιά

Όποτε είναι δυνατό μην εμπλακείς. Άφησε τα να το λύσουν μόνοι τους, στην τελική είναι αδέρφια, αγαπάνε το ένα το άλλο και πρέπει να μάθουν να επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς να επεμβαίνεις. Αν υπάρξει κίνδυνος σωματικής βίας φυσικά και θα επέμβεις αλλά θα πρέπει να λύσεις το πρόβλημα ΜΕ τα παιδιά σου και όχι ΓΙΑ τα παιδιά σου!

ipop.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki