Friday 26 March 2021

Πώς να μιλήσεις στο Παιδί σου για τον Ρατσισμό

Ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά κατανοούν τον κόσμο εξελίσσεται καθώς μεγαλώνουν γι’ αυτό και η κάθε ηλικία χρειάζεται τη δική της προσέγγιση.
Κάτω των 5 ετών
Σε αυτό το ηλικιακό εύρος τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται διαφορές που υπάρχουν σε άτομα γύρω τους. 
Ως γονέας μπορείς να βάλεις τα θεμέλια για την κοσμοθεωρία τους χρησιμοποιώντας μία γλώσσα που τους είναι κατανοητή. 
Αν το παιδί σου σε ρωτήσει για το χρώμα του δέρματος κάποιου άλλου ανθρώπου πρέπει να του εξηγήσεις ότι είμαστε όλοι άνθρωποι και ότι ακόμα και αν φαινόμαστε διαφορετικοί έχουμε άλλα τόσα πράγματα κοινά.
Καλό είναι να αισθάνεται το παιδί σου ότι μπορεί να μοιραστεί μαζί σου τις απορίες του. 
Ακόμα πιο σημαντικό από αυτό όμως είναι το να είσαι πάντα σε θέση να του απαντήσεις ώστε να μην αισθανθεί ότι το αντικείμενο της ερώτησής του αποτελεί ταμπού. Τα παιδιά, ειδικά εκείνα των 5 ετών, τείνουν να κατανοούν αρκετά καλά την έννοια της δικαιοσύνης. Μίλησε του για το ρατσισμό ως άδικο και απαράδεκτο και εξήγησε του ότι γι ‘αυτό πρέπει να συνεργαστούμε όλοι για να το βελτιώσουμε.

6-11 ετών
Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μιλούν συνήθως για τα συναισθήματά τους. Είναι συνήθως πιο εκτεθειμένα σε πληροφορίες που μπορεί να μην είναι σε θέση να επεξεργαστούν. 
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να κατανοήσεις τα πράγματα που γνωρίζουν και να κάνεις ερωτήσεις πάνω σε αυτά. 
Για παράδειγμα, μπορείς να ρωτήσεις τι ακούει στο σχολείο, στην τηλεόραση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 
Καλό είναι να βρεις αφορμές για συζητήσεις που αφορούν τις φυλετικές διακρίσεις ή ακόμα και τις κοινωνικές διακρίσεις. 
Να είσαι ειλικρινής όταν συζητάς με το παιδί σου για το ρατσισμό, την ποικιλομορφία και την ένταξη στην κοινωνία. 
Όσο πιο εδραιωμένη είναι η εμπιστοσύνη μεταξύ σας τόσο περισσότερο θα σε ρωτάει για τα πράγματα που το προβληματίζουν.

12+ ετών
Οι έφηβοι μπορούν να κατανοήσουν τις αφηρημένες έννοιες με μεγαλύτερη σαφήνεια και να εκφράσουν τις απόψεις τους. Μπορεί να γνωρίζουν περισσότερα από όσα νομίζεις και να έχουν και ισχυρές απόψεις πάνω στο θέμα. 
Το πρώτο σου μέλημα είναι να κατανοήσεις όλα όσα γνωρίζουν και το πως αισθάνονται γι’ αυτά. 
Κάνε ανοιχτές συζητήσεις με το παιδί σου σχετικά με το ρατσισμό και προώθησε και διαφορετικές οπτικές πάνω στο θέμα ώστε να διευρύνεις την κατανόησή τους. 
Μπορείς επίσης να φέρεις τον εξωτερικό κόσμο στο σπίτι σας. Εξερευνήστε φαγητό από άλλους πολιτισμούς, διαβάστε τις ιστορίες τους και παρακολουθήστε τις ταινίες τους.

Με τις παραπάνω συμβουλές ο τρόπος να μιλήσεις στο παιδί σου για το ρατσισμό θα είναι λιγότερο αμήχανος και περισσότερο εποικοδομητικός.

parenting
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki