Monday 22 November 2021

Τα παιδιά μπορούν να «διαβάσουν» τα συναισθήματά μας ακόμη και κάτω από τη μάσκα

Τα παιδιά ερμηνεύουν πάντα καλύτερα τα μη λεκτικά σήματα και τη γλώσσα του σώματος των μεγάλων. Αυτό τους το χάρισμα δεν το έχουν χάσει ούτε μέσα στην πανδημία αφού νέα μελέτη αποδεικνύει ότι αντιλαμβάνονται πώς αισθάνεται κάποιος ακόμη και όταν φοράει μάσκα.
Little kids can likely read your emotions even when you wear a face mask, study finds
      Δεν μπορείτε λοιπόν ποτέ να κρυφτείτε από ένα παιδί αφού γνωρίζει καλά πώς να καταλαβαίνει αυτό που νιώθετε ακόμη και υπό το υφασμάτινο τείχος προστασίας. Συγκεκριμένα, η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε παιδιά ηλικίας 3- 6 ετών και έγινε από ερευνητές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Λωζάνης. Αυτό που έκαναν ήταν να δείξουν 90 τυχαίες φωτογραφίες σε 276 παιδιά αυτής της ηλικίας. Σε αυτές, πρωταγωνιστούσαν ηθοποιοί, οι οποίοι εκδήλωναν συναισθήματα χαράς, λύπης, θυμού μέσα από τις μάσκες τους, ή μη.
     Τα παιδιά έπρεπε να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά των ηθοποιών, δείχνοντας μια κάρτα με τα αντίστοιχα emojis, έπρεπε να πουν διαφορετικά στους ερευνητές ότι δεν μπορούν να βρουν τη σωστή απάντηση ή ότι ήθελαν να αποχωρήσουν από τη διαδικασία. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα παιδιά κατάφεραν να βρουν τα συναισθήματα που κρύβονταν πίσω από τα πρόσωπα των ηθοποιών, ακόμη και όταν εκείνοι φορούσαν μάσκα, σε ποσοστό 68,8%.
     Όταν ο ηθοποιός ήταν χωρίς μάσκα, καταλάβαιναν αυτό που νιώθει κατά 70,6% ενώ στις λήψεις που φορούσε μάσκα, το αντιλαμβάνονταν κατά 66,9%. Περίπου το 21% των παιδιών μπέρδεψαν τη χαρά με τη λύπη ή τον θυμό ενώ περίπου το ένα τέταρτο των παιδιών προσχολικής ηλικίας δεν μπόρεσαν να διακρίνουν τη λύπη από τον θυμό. Όπως περιγράφει η αναπτυξιακή ψυχολόγος στο Child Emotion Lab του πανεπιστημίου, Wisconsin-Madison, Ashley Ruba: «Ακόμη και όταν κάποιος φοράει μάσκα, τα μικρά παιδιά είναι σε θέση να καταλάβουν τα συναισθήματά τους».
     Η ίδια πρόσθεσε: 
«Το πρόσωπο δεν είναι το πιο ισχυρό μη λεκτικό κανάλι εκδήλωσης των συναισθημάτων μας. Είναι σίγουρα ένας τρόπος, αλλά τα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν να πάρουν επαρκείς πληροφορίες από τον τόνο της φωνής, τη στάση του σώματος που χρησιμοποιούμε για να καταλάβουν πώς ακριβώς αισθανόμαστε».
     Μάλιστα, σύμφωνα με την ψυχολόγο, «οι μάσκες θα έπρεπε να είναι στο τέλος της λίστας των πραγμάτων, για τα οποία θα έπρεπε να ανησυχούμε» καθώς η πανδημία έχει φέρει στο προσκήνιο σοβαρά ζητήματα γύρω από την ορθή ανάπτυξη των παιδιών που πλήττεται για παράδειγμα μέσα από την κοινωνική αποξένωση που έχει ήδη προκαλέσει η πρότερη καραντίνα.

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki