Tuesday 30 January 2007

Πέντε εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα

Η πείνα και ο υποσιτισμός στον κόσμο προκαλούν το θάνατο τουλάχιστον πέντε εκατομμυρίων παιδιών κάθε χρόνο και στοιχίζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες στους τομείς της παραγωγικότητας και των εσόδων, αποφαίνεται η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τη Γεωργία και τη Διατροφή (FAO).

Στην έκθεσή της του 2004 για τη "διατροφική ανασφάλεια στον κόσμο", η FAO υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των ατόμων που υποφέρουν από υποσιτισμό στον πλανήτη συνεχίζει ν' αυξάνεται, ενώ οι αναγκαίες επενδύσεις ώστε να ξεριζωθεί η μάστιγα αυτή είναι μικρές σε σχέση με τα εν δυνάμει οφέλη. Σύμφωνα με τη FAO, περίπου 852 εκατομμύρια άτομα υποσιτίζονταν στον κόσμο την περίοδο 2000-2002, εκ των οποίων 815 εκατομμύρια στις αναπτυσσόμενες χώρες, 28 εκατομμύρια σε χώρες που η οικονομία τους βρίσκεται στο στάδιο της μετάβασης και εννέα εκατομμύρια στις ανεπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα με τη FAO, ο υποσιτισμός ευθύνεται τουλάχιστον για το ήμισυ των σχεδόν 10 εκατομμυρίων θανάτων που καταγράφονται ετησίως στον κόσμο μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε χρόνων".

Για πρώτη φορά η FAO προσπαθεί στην έκθεση αυτή να υπολογίσει τις "μεγάλες απώλειες" που θ' αυξάνονται σε ανθρώπινες ζωές αλλά και σε οικονομικές ζημιές εξαιτίας της πείνας, αν η τάση αυτή δεν αναστραφεί. "Σε παγκόσμια κλίμακα, κάθε χρόνο, αν δεν σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της πείνας, θα προκαλούνται θάνατοι και ασθένειες κοστίζοντας στις αναπτυσσόμενες χώρες 500 δισεκατομμύρια δολάρια, ή ακόμη περισσότερα, λόγω των αντίστοιχων απωλειών σε παραγωγικότητα", γράφει ο γενικός διευθυντής της FAO, Ζακ Ντιούφ στον πρόλογο της έκθεσης. Για την οργάνωση του ΟΗΕ, οι προσπάθειες που καταβάλλονται σήμερα δεν επαρκούν για την επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί στη σύνοδο κορυφής για τη διατροφή, να περιοριστεί δηλαδή στο ήμισυ έως το 2015 ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα στον πλανήτη μας. Ασθένειες που έχουν σχέση με τη διατροφή, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, παρουσιάζουν αυξητική τάση στις υπό ανάπτυξη χώρες και απειλούν κυρίως τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, προειδοποιεί η FAO. Αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες σε μια διπλή πρόκληση: από τη μια πλευρά η πείνα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και από την άλλη, η ταχεία εξάπλωση του διαβήτη και των καρδιοαγγειακών νόσων, αποκαλύπτει η έκθεση. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της αυξανόμενης αστικοποίησης και των αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες που τη συνοδεύουν, κυρίως η "λύση" στα γεύματα ταχείας εστίασης.

Σύμφωνα με την οργάνωση, 84 εκατομμύρια ενήλικες στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι διαβητικοί. "Το 2025 ο αριθμός τους θ' αυξηθεί στα 228 εκατομμύρια. Οι αριθμοί για την παχυσαρκία, τα καρδιακά προβλήματα και άλλες νόσους που επηρεάζονται από τη διατροφή, παρουσιάζουν επίσης ταχεία αύξηση. Μελέτες αποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος αυτός είναι πιο μεγάλος και εξελίσσεται πιο γρήγορα στα πλέον φτωχά στρώματα, όπως χαρακτηριστικά παρατηρείται στη Λατινική Αμερική. Οι σημερινές μελέτες δείχνουν ότι "το ελλιπές βάρος του βρέφους κατά τη γέννηση και η βραδύτητα στην ανάπτυξη κατά τη νηπιακή ηλικία, ενισχύουν τους κινδύνους για διαβήτη, καρδιακές νόσους και άλλες αρρώστιες που έχουν άμεση σχέση με την υπερκατανάλωση τροφών και την έλλειψη σωματικής άσκησης", καταλήγει η έκθεση.

Πρώτη Δημοσίευση στο Χαμομηλάκι: Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2006

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki