Τα άτομα με ειδικές ανάγκες αποτελούν εύκολο στόχο για σεξουαλική κακοποίηση ή εκμετάλλευση λόγω της νοητικής και σωματικής τους αδυναμίας.
Η σεξουαλική κακοποίηση των ΑΜΕΑ περιλαμβάνει υποχρέωση σε ανεπιθύμητη σεξουαλική ή σωματική επαφή, καθώς και πολύ συχνή σωματική κακοποίηση με κλωτσιές, μπουνιές, μώλωπες, δαγκωνιές, εκδορές κλπ.
Πού και πότε συμβαίνει
μέσα στο ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον
σε ιδρύματα ή πλαίσια στα οποία διαμένουν ή εκπαιδεύονται τα ΑΜΕΑ
στο δρόμο από αγνώστους με χρηματικό ή υλικό δέλεαρ
Γιατί συμβαίνει - μύθοι και πραγματικότητα
Επικρατεί ένας μύθος ότι τα ΑΜΕΑ είναι ασεξουαλικά ή υπερσεξουαλικά και επομένως η σεξουαλική επίθεση δεν θα είναι τόσο επώδυνη για αυτά.
Υπάρχει η λανθάνουσα κοινωνική αντίληψη περί του απαραβίαστου του οικογενειακού ασύλου αλλά και το στίγμα του θύματος του βιασμού που ακολουθεί το άτομο σε όλη του τη ζωή. Η δημοσιοποίηση του γεγονότος σημαίνει διασυρμό ολόκληρης της οικογένειας. Στην περίπτωση αυτή η οικογένεια με ΑΜΕΑ φέρει διπλό στίγμα.
Τα ΑΜΕΑ έχουν ελλιπή και πολλές φορές ανύπαρκτη πληροφόρηση και εκπαίδευση από γονείς και εκπαιδευτές για θέματα που αφορούν το σεξ
ΔΕΝ ΓΝΩΡIΖΟΥΝ τίποτα για τις σεξουαλικές σχέσεις, τη διαδικασία της σύλληψης ή την ανατομία του σώματος τους.
Επικρατούν οι λανθασμένες απόψεις «ας τον /την τι να εξηγούμε τώρα θα τον /την πονηρέψουμε και θα έχουμε άλλα., δεν καταλαβαίνει αυτά τα θέματα είναι καθυστερημένος/ η».
Ακόμη και αν συμβεί ( η σεξουαλική κακοποίηση) «δεν θα πονέσει, δεν καταλαβαίνει, ποιος θα τον/ την πιστέψει αφού είναι καθυστερημένος/ η»
Ποιες είναι οι συνέπειες
αρνητικές συνέπειες στη σωματική υγεία του θύματος ( σωματικές κακώσεις, τραύματα, σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη κλπ)
αρνητικές συνέπειες στη ψυχική υγεία του θύματος ( ψυχικές διαταραχές, κατάθλιψη, επιθετικότητα, διαρκή εριστικότητα, και μη συνεργασία σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, απομόνωση.
σεξουαλική βία, επιθετικότητα, εκπόρνευση.
Πώς να αναγνωρίσουμε την σεξουαλική κακοποίηση στα ΑΜΕΑ
σωματικές ενδείξεις, τραύματα, μώλωπες, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, εγκυμοσύνη
εφιάλτες, κατάθλιψη, φοβίες (για συγκεκριμένα άτομα ή χώρους)
επίμονη ενασχόληση με τα γεννητικά όργανα, εκδήλωση σεξουαλικών πράξεων ή λέξεων, πόνος, κνησμός, αιμορραγία των ιδιαίτερων περιοχών
επιθετική συμπεριφορά, διαρκή εριστικότητα, μη συνεργασία σε δραστηριότητες, απόσυρση, απομόνωση
αδικαιολόγητος φόβος επίσκεψης σε γιατρό
κατοχή υπερβολικού χρηματικού ποσού ή υλικών αγαθών
Πώς να προστατεύσουμε από την σεξουαλική κακοποίηση ή εκμετάλλευση τα ΑΜΕΑ O μόνος τρόπος πρόληψης περιλαμβάνει τρεις μαγικές λέξεις: ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μιλήστε για την ανατομία του σώματος τους και τα δικαιώματα που έχουν πάνω σε αυτό και κυρίως για το αναφαίρετο δικαίωμα τους να λένε όχι σε οποιοδήποτε άγγιγμα τους κάνει να αισθάνονται άβολα και αμήχανα
Ενημέρωση και εκπαίδευση για την σεξουαλική επαφή, τις μεθόδους αντισύλληψης και γενικότερα θέματα σεξουαλικής αγωγής.
πηγή: Ομπρέλα
Ανακοίνωση ΣΕΠΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΕΡΓΑΣΙΑΚΟ
23 hours ago
Το διάβασα και δεν ξέρω από τη μία στεναχωρήθηκα από την άλλη νευρίασα. Ειδικά σε άτομα που μπορεί να έχουν κάποια νοητική στέρηση αυτό είναι απαράδεκτο να γίνεται. Αυτό το "ποιος θα τα πιστέψει", είναι ένα επιχείρημα που το βασίζουν οι βιαστές στο ότι έχουν μία αδυναμία τα αμεα. Αυτήν την αδυναμία εκμεταλλεύονται. Η αυστηρότητα εδώ θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την δικαιοσύνη πιστεύω. Είναι άτομα που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση είτε σωματικά είτε πνευματικά είτε ψυχικά απέναντι σε αυτούς που δε θέλω να τους χαρακτηρίσω. Νομίζω ότι το καταλαβαίνουν ότι κάποιος τους κάνει κακό όπως καταλαβαίνουν και όταν κάποιος τα βοηθάει αυτά τα άτομα με κάποια δυσκολία. Πολύ ωραίο άρθρο φίλη μου.
ReplyDeleteΜε αγάπη πάντα
Agorafoviagr