Sunday 25 July 2010

Φαγητό με χρώματα για τη ζέστη

Ο υδράργυρος ανεβαίνει πλησιάζοντας θερμοκρασίες καύσωνα. Προτού όμως χτυπήσει κόκκινο, καλό θα είναι να μη σας πιάσει απροετοίμαστους. Μια διατροφή ελαφριά, βασισμένη στα χρώματα των τροφίμων και συνδυασμένη με άφθονο νερό θα κάνει τη διαφορά σε παιδιά, ενήλικους και ηλικιωμένους, νικώντας τη μεγάλη ζέστη.
Η ζέστη στο τραπέζι μπορεί να καταπολεμηθεί με τα χρώματα. 
Οι κίτρινες τροφές, για παράδειγμα, είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α και οι κόκκινες προστατεύουν το δέρμα. 
Έτσι, βερίκοκα και πεπόνια, επειδή περιέχουν τη βήτα-καροτίνη, πρόδρομο της βιταμίνης Α, εξασφαλίζουν δροσιά στο δέρμα δημιουργώντας ένα «φιλμ» υδρολιπιδίων που εμποδίζουν την υπερβολική εφίδρωση. 
Οι ντομάτες και το καρπούζι -κόκκινες τροφές- είναι πλούσιες σε λικοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθάει την άμυνα του δέρματος όταν εκτίθεται στις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.
Όσο για το μοβ χρώμα που το βρίσκουμε στις μελιτζάνες, στα μύρτιλλα και τα κόκκινα σταφύλια, σημαίνει ότι οι τροφές έχουν ανθοκυανίνες που επιδρούν ευεργετικά στα αιμοφόρα αγγεία και τη μικροκυκλοφορία. 
Μπορούν επίσης να προλάβουν το πρήξιμο των ποδιών που εμφανίζεται στις μεγάλες ζέστες, κυρίως στις γυναίκες.
Τα λαχανικά και τα φρούτα αποτελούν βασικά συστατικά της διατροφής, ειδικά το καλοκαίρι και ειδικά όταν το θερμόμετρο ξεπερνά τους 30-35 βαθμούς.
Όσο για τα τρόφιμα, διαλέξτε την κατηγορία που ανήκετε:

Pierre Auguste Renoir - "Fruits from the Midi", 1881

Παιδιά: Κοτόπουλο και παγωτό
Λαχανικά, φρούτα, κοτόπουλο, ψάρι είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά. Αν δεν θέλουν τα φρούτα, αλέστε τα στο μπλέντερ, ανακατέψτε τα με παγωτό, και έτσι θα τα φάνε σίγουρα, παίρνοντας όλα τα θρεπτικά στοιχεία, με τις πρωτεΐνες και τα λίπη που χρειάζεται ο οργανισμός τους.

Ενήλικες: Μεσογειακή διατροφή
Ζυμαρικά με ελαφρές σάλτσες, σαλάτες με ελαιόλαδο, ψητά ψάρια, λαχανικά και μεγάλος περιορισμός στο αλκοόλ. 

Αν ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος, επιλέξτε λαχανικά από την πράσινη ομάδα που περιέχουν χλωροφύλλη, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα.

Ηλικιωμένοι: Μικρά, ελαφρά γεύματα και φρούτα
Η δρ Φάλκι συστήνει τα smoothies φρούτων και λαχανικών, που μπορούν να αποτελέσουν ένα μικρό γεύμα. Επίσης, το τσάι σε θερμοκρασία δωματίου με λεμόνι ή με μερικά φύλλα μέντας.
madata

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki