Wednesday 14 July 2010

Κάτι τρέχει με την Ορθοδοξία

Σήμερα έγιναν δυο ανακοινώσεις:

α) Στην νοτιοδυτική Ουκρανία ανακάλυψαν ένα μοναστήρι - σπήλαιο, του ενδέκατου αιώνα ανακάλυψαν σήμερα στην περιοχή Μουκέσαβο νοτιοδυτικά της Ουκρανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η εν λόγω Μονή ιδρύθηκε από δύο μοναχούς, οι οποίοι πήγαν στον μέρος αυτό με ευλογία του Αγίου Αντωνίου των Σπηλαίων. Οι αρχαιολόγοι τις επόμενες ημέρες θα καθαρίσουν την είσοδο του Σπηλαίου, και εν συνεχεία θα εισχωρήσουν στο εσωτερικό το οποίο όπως ανέφεραν είναι γεμάτο από λαβύρινθους. Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανόν μέσα στο Σπήλαιο να υπάρχουν θαμμένοι μοναχοί. Τέλος,  εκπρόσωποι της Ουκρανικής Εκκλησίας μόλις πληροφορηθήκαν τον ευχάριστο γεγονός, τόνισαν ότι εκεί θα χτιστεί ένα νέο μοναστήρι.

β) Άριστα διατηρημένη Εκκλησία ανακάλυψαν στην Αττάλεια. 12 αιώνα μ.Χ ήρθε στο φως κατά την διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών που διεξάγονται από το τμήμα Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστήμιου της Κωνσταντινούπολης ,στην περιοχή της Αττάλειας, στην θέση που βρισκόταν η αρχαία πόλη Μύρα γνωστή σήμερα και ως Καλέ. Ο επικεφαλής των ανασκαφών καθηγητής Ενγκίν 'Ακγιουρεκ έκανε λόγο για μια άριστα διατηρημένη εκκλησία πλάτους πέντε και μήκους δέκα μέτρων η οποία ανακαλύφθηκε σε βάθος έξι μέτρων ,για την οποία θα είναι σε θέση να δώσουν περισσότερες πληροφορίες οι αρχαιολόγοι μόλις αφαιρεθούν και οι υπόλοιποι όγκοι χώματος που την σκεπάζουν και καταστεί δυνατή η είσοδος τους στο εσωτερικό της. Άριστα διατηρημένη εκκλησία η οποία εκτιμάται ότι ανήκει στον

Την Κυριακή, 27 Ιουνίου 2010, στα βάθη της Τουρκίας, στην Καππαδοκία, πραγματοποιήθηκε συλλείτουργο προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και με την συμμετοχή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Το Σάββατο 3 Ιουλίου 2010, τελέσθηκε Ορθόδοξη Θεία λειτουργία στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό της Αμιένης. Μετά από 800 χρόνια (2004 η 800η επέτειος) από την 4ης Σταυροφορία, η οποία οδήγησε στην οριστική ρήξη μεταξύ των Χριστιανών Ανατολής και Δύσης, μετά την λεηλασία της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους.

15 Αυγούστου 2010. Για πρώτη φορά έπειτα από 88 χρόνια στις 15 Αυγούστου θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έφτασε χθες στο Φανάρι η γραπτή άδεια με την οποία το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού επιτρέπει στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να λειτουργήσει στο μοναστήρι, το οποίο με την πάροδο των ετών έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Έπειτα από 557 χρόνια η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη θα «ξαναζωντανέψει» για την Ορθοδοξία. Ανήμερα της γιορτής της οι ύμνοι του Άξιον Εστί θα ακουστούν και πάλι στην εκκλησία-σύμβολο του Χριστιανισμού.

Ίσως,
πέρυσι,τέτοιο καιρό, ο «Εξαπτέρυγος Άγγελος» της Αγίας Σοφίας μετά από 160 χρόνια μοναξιάς, αποκαλύφθηκε για να στείλει ένα νέο μήνυμα σε όλους μας.

1 comment:

  1. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΝ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΗΤΑΝ 11.000.000
    ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΓΜΟΥΣ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΗ.
    ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ...

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki