Friday 7 January 2011

Νέες συγκρούσεις για τα τρόφιμα προβλέπει ο ΟΗΕ

Εκατομμύρια θα εξεγερθούν  
Φυσικά η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται 
στη διεθνή κερδοσκοπία.
Σε κοινωνικές ταραχές, γεωπολιτικές συγκρούσεις, περισσότερη πείνα στις φτωχές χώρες και εκτόξευση του πληθωρισμού σε διεθνές επίπεδο απειλεί να οδηγήσει η αλματώδης αύξηση της τιμής των τροφίμων, όπως προειδοποιεί η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Ταραχές σημειώθηκαν το τελευταίο διήμερο στην Αλγερία για τον διπλασιασμό της τιμής του ψωμιού και της ζάχαρης (από 28 σε 60 σεντς το κιλό)
Οι ταραχές του τελευταίου διημέρου στις μεγάλες πόλεις της Αλγερίας (Αλγέρι, Οράν, Μπλίντα) για τον διπλασιασμό της τιμής του ψωμιού και της ζάχαρης (από 28 σε 60 σεντς το κιλό), προοιωνίζονται επανάληψη της διατροφικής κρίσης του 2008, που είχε προκαλέσει δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες σε Αϊτή, Καμερούν, Αίγυπτο, Μεξικό, Ινδονησία, Μοζαμβίκη κ.α.  
Ο FAO τονίζει πως τον Δεκέμβριο οι τιμές της ζάχαρης, των δημητριακών και των ελαίων ξεπέρασαν εκείνες του 2008.
Φυσικά η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στη διεθνή κερδοσκοπία, η οποία όμως εκμεταλλεύεται μια σειρά από δομικά και συγκυριακά προβλήματα: 
1) Την άνοδο στις τιμές των καυσίμων, 
2) τη μειωμένη παραγωγή σιτηρών, λόγω των θερινών πυρκαγιών στη Ρωσία και των πρόσφατων πλημμυρών στην Αυστραλία, 
3) την άνοδο της μέσης παγκόσμιας ζήτησης από τις ανερχόμενες μεσαίες τάξεις Ινδίας - Κίνας και 
4) τη στροφή των καλλιεργειών στα βιοκαύσιμα.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ
Εκατομμύρια θα εξεγερθούν

«Mπαίνουμε σε επικίνδυνες περιοχές», είπε ο κορυφαίος οικονομολόγος του FAO,Aμπντολρεζά Αμπασιάν. Δεν χρειάζεται κανείς μαντικές ικανότητες για να προβλέψει ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα εξεγερθούν,όταν η μέση παγκόσμια τιμή του σιταριού διπλασιάζεται μέσα σε έξι μήνες, η ζάχαρη χτυπάει ρεκόρ 30ετίας και το χοιρινό ανεβαίνει 25% στις πρώτες μέρες του 2010. Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο FAO, η παγκόσμια παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί 70% ως το 2050 για να θρέψει έναν πληθυσμό 9,1 δισεκατομμυρίων.

ΣΑΡΚΟΖΙ: ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΤΟ G20
Έκρηξη τιμών και... ανησυχίας

Τα νούμερα στις αγορές τροφίμων θυμίζουν... σπρεντ δανεισμού των PIGS. Π.χ. ο μετρικός τόνος λευκής ζάχαρης σκαρφάλωσε στα 752$ στο Λονδίνο, έναντι 383$ το 2008. Στα ύψη πήγαν και τα κρέατα, ενώ ο FAO προειδοποίησε πως οι τιμές του ψωμιού θα ανέβουν κι άλλο αν κάτι πάει στραβά με τη σοδειά σιτηρών της Αργεντινής.
Μέτρα προστατευτισμού, όπως η προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών στα ρωσικά σιτηρά και ο έλεγχος τιμών του ρυζιού σε πόλεις της Κίνας, δεν άρεσαν στον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ. Ο Σαρκοζί κάλεσε το G20 να ασχοληθεί σοβαρά με το παγκόσμιο επισιτιστικό πρόβλημα (ειδικά με το σκέλος των τιμών), ενώ ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Σουσίλο Μπαμπάνγκ, προέτρεψε τους πολίτες να φυτεύουν... τρόφιμα στον κήπο τους. «Εγώ έχω 200 φυτά τσίλι σε γλάστρες» τόνισε χθες ο υπουργός Γεωργίας, Μάρι Πανγκέστου, καλώντας τους καταναλωτές να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. 
Το μεγάλο μπρα ντε φερ θα γίνει ανάμεσα στους κερδοσκόπους που «σορτάρουν» σε βασικά είδη διατροφής και στους προστατευτικούς κανόνες των κρατών. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki