Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους του Internet είναι οι επιτήδειοι χρήστες που εκμεταλλεύονται την ανωνυμία που προσφέρει
ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Θα εγκατασταθούν εργαλεία παρακολούθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών
Οι νέοι βομβαρδίζονται καθημερινά με καινοτομίες που μόλις πριν από λίγα χρόνια έλειπαν από τη ζωή μας.
ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στις τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφορικής (ΤΕΠ) είναι δραματικές. Οι νέοι βομβαρδίζονται καθημερινώς με καινοτομίες που μόλις πριν από λίγα χρόνια έλειπαν από τη ζωή μας.
Οι νέοι σήμερα μεγαλώνουν με την τεχνολογία και ένας γονέας σπάνια βρίσκει το χρόνο ή έχει το απαιτούμενο ενδιαφέρον να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις. Αποτέλεσμα είναι τα παιδιά, τις περισσότερες φορές, να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά σε θέματα όπως το διαδίκτυο.
Το διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει για τα παιδιά ένα εξαιρετικό περιβάλλον για μάθηση, ενημέρωση, ψυχαγωγία, για να συνομιλήσουν με φίλους ή απλώς να χαλαρώσουν και να ερευνήσουν διάφορα θέματα.
Το διαδίκτυο όμως μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, ανάλογα με τη χρήση του. Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι οι επιτήδειοι χρήστες που εκμεταλλεύονται την ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο. Η ανωνυμία αυτή ευνοεί τη γρήγορη ανάπτυξη πίστης και οικειότητας. Οι διαφθορείς εκμεταλλεύονται αυτήν την ανωνυμία για να δημιουργήσουν διαδικτυακές σχέσεις με τα άπειρα, νεαρά άτομα. Η ασφαλής χρήση του διαδικτύου είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τόσο τους γονείς και τους καθηγητές όσο και το Υπουργείο Παιδείας, αφού παίρνει τρομακτικές διαστάσεις. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καθηγητών Πληροφορικής Θεόδουλος Κωνσταντίνου, οι γονείς καταφεύγουν στους καθηγητές ζητώντας βοήθεια ως προς την προστασία των παιδιών τους στο σπίτι από τη χρήση του διαδικτύου. Ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε πως ο καλύτερος τρόπος προστασίας τους είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές να βρίσκονται στην κουζίνα για να ελέγχεται η κατάσταση από τους γονείς. Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν εξαιτίας της χρήσης του διαδικτύου από μαθητές και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν απασχόλησαν και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης, έρευνα η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης SafeInternet, με τη συνεργασία των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, κατέδειξε ότι το 70% των νέων χρησιμοποιούν υπολογιστές και κατ’ επέκταση το διαδίκτυο. Το 1/5 των χρηστών αυτών αγνοεί τους κινδύνους του διαδικτύου. Το 20%-25% των παιδιών εκτίθεται εκούσια ή και ακούσια σε πορνογραφικό υλικό, ενώ το ποσοστό αυτό για τους εφήβους 15-17 ετών είναι 70%. Το Υπουργείο Παιδείας, σε μιαν προσπάθειά του να προωθήσει την ασφάλεια στο διαδίκτυο, έδωσε οδηγίες στους εκπαιδευτικούς, ούτως ώστε να απαγορεύεται η χρήση του διαδικτύου από μαθητές χωρίς επίβλεψη, ενώ συμμετέχει στο πρόγραμμα Safeweb που εκτός των άλλων υπάρχει δημιουργία υπηρεσίας καταγγελίας παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου.
Επίσης, σε τρία χρόνια περίπου, στα σχολεία θα εγκατασταθούν εργαλεία παρακολούθησης ικανά να εντοπίζουν τις σελίδες που επισκέπτεται ο κάθε μαθητής, όπως επίσης και εργαλεία φιλτραρίσματος, ούτως ώστε να μην επιτρέπεται η είσοδος σε σελίδες που περιέχουν προσβλητικό περιεχόμενο.
Πώς δρουν οι διαφθορείς
OI ΔΙΑΦΘΟΡΕΙΣ έρχονται σε επαφή με τα παιδιά μέσω συζητήσεων σε δωμάτια συνομιλίας, μέσω άμεσων μηνυμάτων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ομάδων συζήτησης. Πολλοί έφηβοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά φόρουμ υποστήριξης από συνομήλικους για να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Οι διαφθορείς συχνά επισκέπτονται αυτές τις διαδικτυακές περιοχές, προς αναζήτηση ευάλωτων θυμάτων. Προσπαθούν να παρασύρουν σταδιακά το θύμα μέσω της προσοχής, της στοργής, της ευγένειας, ακόμη και μέσω δώρων και συχνά επενδύουν σημαντικό χρόνο, χρήμα και ενέργεια σε αυτήν την προσπάθεια. Γνωρίζουν τη μουσική και τα χόμπι που ενδεχομένως ενδιαφέρουν τα παιδιά. Ακούνε τα προβλήματά τους. Για να κάμψουν τις αναστολές των νεαρών ατόμων, σταδιακά εισάγουν σεξουαλικό περιεχόμενο στις συζητήσεις τους, ή προβάλλουν σεξουαλικά ακατάλληλο υλικό.
Πώς θα μειώσουν τον κίνδυνο οι γονείς
ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ θα μπορούσαν να μιλήσουν με το παιδί τους σχετικά με τους σεξουαλικούς διαφθορείς και τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο. Οι γονείς πρέπει να προτρέπουν τα παιδιά τους και κυρίως τους έφηβους να χρησιμοποιούν επιβλεπόμενα δωμάτια συνομιλιών.
Εάν τα παιδιά συμμετέχουν σε δωμάτια συνομιλιών, πρέπει οι γονείς να φροντίσουν να γνωρίζουν ποια επισκέπτονται και με ποιο συζητούν. Καλό θα ήταν επίσης οι νέοι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο να μη φεύγουν από τη δημόσια περιοχή του δωματίου συνομιλίας.
Ο Ηλεκτρονικός υπολογιστής, που είναι συνδεδεμένος με το διαδίκτυο, καλό θα ήταν να τοποθετηθεί σε έναν κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού. Τα νεαρά άτομα δεν πρέπει να έχουν προσωπικό λογαριασμό.
Οι νέοι δεν πρέπει να απαντούν ποτέ σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ξένους. Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας έχει γίνει στόχος, θα μπορείτε να το διαπιστώσετε μελετώντας τις κινήσεις του. Εάν μένει πολλές ώρες στο δωμάτιό του, εάν μιλά με άγνωστα άτομα στο τηλέφωνο.
Εάν γίνει στόχος το παιδί σας από διαφθορείς, τότε καλέστε την αστυνομία και αποθηκεύστε τυχόν στοιχεία, όπως διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διευθύνσεις διαδικτυακών τοποθεσιών και μητρώα συνομιλιών για να τα δώσετε στην αστυνομία.
Ελέγξετε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή για τυχόν περίεργες φωτογραφίες, ενώ καλό θα ήταν να παρακολουθήσετε την πρόσβαση του παιδιού σας μέσα σε ζωντανή ηλεκτρονική επικοινωνία. Οι διαφθορείς του διαδικτύου απαντούν συνήθως στα υποψήφια θύματά τους σε δωμάτια συνομιλιών και στη συνέχεια επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άμεσων μηνυμάτων.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Χαμομηλάκι πάρα πολύ ωραίο, ενημερωτικό και με αλήθειες μεγάλες άρθρο. Δεν ξέρω κατά πόσο οι γονείς είναι έτοιμοι. Μακάρι να το διαβάσουν οι γονείς και να το λάβουν σοβαρά υπ' όψη τους. Επίσης και οι εκπαιδευτικοί να ενημερώσουν παιδιά και εφήβους για την κακή χρήση του ίντερνετ.
ReplyDeleteΜε αγάπη πάντα
Agorafoviagr