Saturday 17 March 2007

Η βιταμίνη του ήλιου.... Οι έφηβοι έχουν ανάγκη τη βιταμίνη D

Τα αποτελέσματα έρευνας, που ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολόγων,  που έγινε σε εφήβους,  αποκάλυψαν ότι συνδέει τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D με υψηλή αρτηριακή πίεση και σάκχαρο, που μπορούν να οδηγήσουν νωρίς σε προβλήματα υγείας.
 
Η βιταμίνη D χρειάζεται για την υγεία των οστών, αλλά πρόσφατες έρευνες την έχουν συνδέσει με άλλα πιθανά οφέλη.
Η έρευνα στους εφήβους επιβεβαιώνει αποτελέσματα σε ενήλικες, συνδέοντας τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης με παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, δήλωσαν οι ερευνητές.
Οι έφηβοι με τα χαμηλότερα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλό σάκχαρο. Επίσης είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν μεταβολικό σύνδρομο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Jared Reis του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διευκρινιστεί αν η έλλειψη βιταμίνης D ευθύνεται πραγματικά για προβλήματα υγείας και αν η λήψη περισσότερης ποσότητας έχει κάποια διαφορά. Φάνηκε ισχυρή σχέση, που πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, δήλωσε ο ερευνητής.

Η έρευνα περιέλαβε περίπου 3.600 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 12 έως 19 ετών, από το 2001 έως το 2004. 
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μετρήσεις βιταμίνης D από εξέταση αίματος. Κατά μέσον όρο, κανένας από τους εφήβους δεν λάμβανε αρκετή βιταμίνη D. Ο Dr. Randal Thomas, της Mayo Clinic στο Rochester, δήλωσε ότι είναι πιθανό η έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους να προκύπτει από ανθυγιεινή διατροφή και έλλειψη άσκησης σε εξωτερικό χώρο.

Ειδικοί σημειώνουν ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά ακόμα που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με τη συγκεκριμένη βιταμίνη, όπως η ποσότητα που χρειάζεται ο άνθρωπος. 

πηγή

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki