Wednesday, 27 June 2007

Η ασφάλεια είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τα παιγνίδια

Η ανάπτυξη στον τομέα των προϊόντων εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς στη σημερινή κοινωνία. Όλο και πιο τεχνολογικά προηγμένος εξοπλισμός χρησιμοποιείται τόσο στο σπίτι όσο και στις δραστηριότητες αναψυχής. Αυτό, σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής μας, καθιστά τα θέματα ασφάλειας ζωτικής σημασίας
Η ασφάλεια είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τα παιγνίδια.
Πώς μπορούν να είναι σίγουροι οι γονείς σχετικά με το ποιο παιγνίδι είναι ασφαλές; Τα περισσότερα παιγνίδια είναι πακεταρισμένα με τέτοιο τρόπο που είναι δύσκολο για τον αγοραστή να εντοπίσει ενδεχόμενους κινδύνους ενόσω βρίσκεται στο κατάστημα.
  • Επιλέγετε τα παιγνίδια με προσοχή. Λαμβάνετε πάντοτε υπόψη την ηλικία του παιδιού, τα ενδιαφέροντα και το επίπεδο των ικανοτήτων του.
  • Ψάξετε για σχέδια και κατασκευές υψηλής ποιότητας σε όλα τα παιγνίδια, για όλες τις ηλικίες.
  • Το πλαστικό περιτύλιγμα των παιγνιδιών πρέπει να πετάγεται αμέσως πριν καταστεί θανατηφόρο παιγνίδι.
  • Στην ετικέτα ή το περιτύλιγμα οποιουδήποτε παιγνιδιού θα πρέπει να αναγράφεται η ονομασία, το εμπορικό σήμα και η διεύθυνση του κατασκευαστή, του διανομέα ή εισαγωγέα εντός της ΕΕ, η σήμανση CE για την ασφάλεια, οδηγίες χρήσης, και συμβουλές για την ασφαλή χρήση του παιγνιδιού.
  • Οι αγοραστές θα πρέπει να εξετάζουν προσεκτικά τα παιγνίδια για κρυμμένους κινδύνους πριν προβούν σε οποιαδήποτε αγορά. Διαβάστε προσεκτικά τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι οδηγίες είναι σαφείς – σε σας, και όπου είναι δυνατό, και στο παιδί.
  • Φυλάγετε τα παιγνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά μακριά από τα μικρά παιδιά. Ακολουθείστε τις οδηγίες στις ετικέτες που αναγράφουν τις συστάσεις για την ηλικία—μερικά παιγνίδια συστήνονται για μεγαλύτερα παιδιά επειδή μπορεί να είναι επικίνδυνα στα χέρια πιο μικρών παιδιών. Διδάξετε στα μεγαλύτερα παιδιά να βοηθούν στη φύλαξη των παιγνιδιών που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά μακριά από τα μικρά τους αδελφάκια.
  • Αποφύγετε τους κινδύνους ασφυξίας. Μην αγοράζετε μικρά παιγνίδια ή παιγνίδια με μικροσκοπικά εξαρτήματα για μικρά παιδιά. Η ασφυξία είναι η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτων που σχετίζονται με τα παιγνίδια. Για παιγνίδια που αποτελούν κίνδυνο για μικρά παιδιά, απαιτείται από το νόμο να φέρουν προειδοποιήσεις. 
Προσέξετε τα παιγνίδια που προορίζονται για μεγάλα παιδιά να φυλάγονται μακριά από τα μικρότερα παιδιά. 
  • Μερικά παιδικά παιγνίδια, όπως καλλυντικά ή είδη τέχνης, μπορεί να περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συστήνεται στους γονείς να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες και να αγοράζουν μόνο παιγνίδια που δεν περιέχουν τοξικές ουσίες. Θα πρέπει επίσης να επικοινωνούν με τους κατασκευαστές για οποιεσδήποτε απορίες αναφορικά με τα συστατικά του προϊόντος.
  • Κορδόνια, κλωστές και αλυσίδες μπορούν να στραγγαλίσουν βρέφη. Παιγνίδια για βρέφη που περιλαμβάνουν κορδόνια μπορεί να αποτελέσουν θανάσιμο κίνδυνο στραγγαλισμού αν το κορδόνι τυλιχθεί γύρω από το λαιμό του βρέφους. Οι γονείς θα πρέπει να αφαιρούν τις χάντρες, κουμπιά κ.τλ. από τα παιγνίδια του βρέφους τους αν το κορδόνι είναι μακρύτερο από 22 εκατοστά.
  • Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν αγοράζετε παιγνίδια με αιχμηρές και μυτερές γωνίες επειδή μπορεί να γδάρουν, να κόψουν ή να τρυπήσουν το δέρμα.
  • Αν ένα παιγνίδι σας φανεί ότι κάνει υπερβολικό θόρυβο στο κατάστημα, μην το αγοράσετε. Τα παιδιά είναι πολύ πιο ευαίσθητα στο θόρυβο από τους ενήλικες.
  • Πρέπει να ασκείται ιδιαίτερη προσοχή όταν αγοράζετε παιγνίδια που περιλαμβάνουν ηλεκτρικά εξαρτήματα ή μετασχηματιστές. Τα ηλεκτρικά παιγνίδια θα πρέπει να μονώνονται κατάλληλα και να προστατεύονται έτσι ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος.
  • Ελέγχετε περιοδικά όλα τα παιγνίδια για σπασίματα και πιθανούς κινδύνους. Ένα σπασμένο ή επικίνδυνο παιγνίδι θα πρέπει να πετάγεται ή να επιδιορθώνεται αμέσως. 
  • Διδάξετε στα παιδιά να φυλάγουν τα παιγνίδια τους ασφαλισμένα σε ράφια ή σε ειδικό κιβώτιο παιγνιδιών μετά το παιγνίδι, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι πτώσεις και τα σκουντουφλήματα. 
Με την στήριξη και χρηματοδότηση από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγχρηματοδότηση από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki