Thursday, 2 August 2007

ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ!

Μάντεψε
Τα μισά πλαστικά που αγοράζουμε και πετάμε κάθε χρόνο, είναι απλώς υλικά συσκευασίας. Τι παθαίνουν όταν τα πετάμε;

Α) Τίποτα. Μονάχα που βρομίζουν το περιβάλλον.
Β) Τα παίρνει ο αέρας.
Γ) Τα παίρνει... ο μπόγιας!

Στάθηκες ποτέ να σκεφτείς πως όταν αγοράζεις κάτι που είναι συσκευασμένο σε πλαστικό ή σε χαρτόνι, στην πραγματικότητα αγοράζεις και πληρώνεις μαζί και κάτι που θα το πετάξεις στα σκουπίδια;

Δεν είναι ανόητο; Κι ωστόσο, αυτό ακριβώς συμβαίνει. Ξετυλίγεις το περιτύλιγμα και το πετάς αμέσως στα σκουπίδια!

Κι αν αυτό το περιτύλιγμα είναι πλαστικό, είναι φτιαγμένο από έναν από τους πιο πολύτιμους θαμμένους θησαυρούς της Γης - το πετρέλαιο. Το πετρέλαιο βρίσκεται στο υπέδαφος εδώ και πολλά εκατομμύρια χρόνια! Δεν αποκλείεται, λοιπόν, αυτό το πλαστικό να είναι ένα κομμάτι από δεινόσαυρο, αφού, όπως ξέρεις, το πετρέλαιο προέρχεται από τα προϊστορικά ζώα.

Μπορούμε από το πετρέλαιο να φτιάξουμε πλαστικό, αλλά δεν μπορούμε από το πλαστικό να ξαναφτιάξουμε πετρέλαιο. Δεν μπορούμε να το ξαναδώσουμε πίσω στη Γη.
Όταν λοιπόν αγοράζεις παιχνίδια, τρόφιμα, οτιδήποτε... έχεις στα χέρια σου μια θαυμάσια ευκαιρία να βοηθήσεις τη Γη! Ρίξε μια ματιά τριγύρω. Δες πώς είναι συσκευασμένα τα πράγματα που θέλεις να αγοράσεις. Και διάλεξε προσεχτικά! Μπορείς!

ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ
  • Κάθε Αμερικάνος πετάει στα σκουπίδια περίπου 25 κιλά πλαστικού υλικού συσκευασίας το χρόνο; Για σκέψου πόσο μεγάλη ποσότητα είναι... Μιλάμε για πολύ πλαστικό!
  • Οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν δυόμισι εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια την ώρα. Σου φαίνεται απίστευτο; Και τα περισσότερα απ' αυτά τα πετάνε.
  • Θυμάσαι που λέγαμε πώς γεμίζουν οι σκουπιδότοποι; Ε, λοιπόν, περίπου το 1/3 από όλα εκείνα τα σκουπίδια είναι υλικά συσκευασίας. Άρα, λιγότερα υλικά συσκευασίας = λιγότερα σκουπίδια.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
  • Να αγοράζεις πράγματα που η συσκευασία τους μπορεί να ανακυκλωθεί (αντί να πεταχτεί στα σκουπίδια) ή που είναι φτιαγμένη από υλικά τα οποία έχουν ήδη ανακυκλωθεί.
  • Παράδειγμα: Όταν πηγαίνεις για ψώνια με τους γονείς σου, να αγοράζετε αβγά που είναι μέσα σε χαρτονένιες θήκες και όχι σε πλαστικές. (Με τις χαρτονένιες θήκες μπορείς ύστερα να κάνεις χειροτεχνία.)
  • Μερικά δημητριακά, κρακεράκια και γλυκίσματα είναι συσκευασμένα σε κουτιά που είναι φτιαγμένα από ανακυκλωμένο χαρτόνι. Είναι εύκολο να το ξεχωρίσεις: το ανακυκλωμένο χαρτόνι είναι γκρίζο από μέσα.
  • Πολλοί κατασκευαστές παιχνιδιών χρησιμοποιούν ακριβό υλικό συσκευασίας για να κάνουν τα παιχνίδια τους να φαίνονται καλύτερα απ' ό,τι είναι πραγματικά. Μερικές φορές το πακέτο είναι καλύτερο από το ίδιο το παιχνίδι. Μην το ξεχνάς αυτό.

ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ

Πάρε μια μεγάλη τσάντα ή ένα κατάλληλο κουτί και φύλαγε εκεί μέσα τα πακέτα και τα περιτυλίγματα που είναι για πέταμα. Και θα δεις πόσα έχεις να μαζέψεις μέσα σε λίγες μέρες. Όσα μαζέψεις μπορείς να τα ανακυκλώσεις στον μπλε κάδο της γειτονιάς σου!

Απάντηση: Α. Τα πλαστικά δεν καταστρέφονται, ούτε σε εκατό, ούτε σε διακόσια, ούτε σε τριακόσια χρόνια. Τι σκουπιδαριό!

Πηγή: 50 απλά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα παιδιά για να σώσουν τη Γη - The earthworks group

3 comments:

  1. Ευχαριστούμε kalliopi

    ReplyDelete
  2. Καλλιόπη,μου άρεσε ιδιαίτερα το γραφόμενο σου γιατί ηταν πολύ κατατοπιστικό.Με όλο τον σεβασμό απέναντι σου θα ήθελα να προσθέσω πως χωρίς να ειμαι γνώστης όλων αυτών που διάβασα κάνω ανακύκλωση με πολύ υπομονη και επιμονή από τότε που δειλά,δειλά εμφανίστηκαν οι πρώτοι κάδοι χαρτιού πριν αρκετά χρόνια.Εδώ και καιρό σ'ενα πολύ μικρο μπαλκόνι κουζίνας έβαλα άλλον ένα κάδο για γυαλί,αλουμίνιο και πλαστικό.
    Κάτι ακομα θα ήθελα να συμπληρώσω.Τα φαγητά που χάλασαν,το λάδι που κάηκε,το ξερό ψωμί,ο,τι πετάμε από τα λαχανικά που καθαρίζουμε(εκτός απο τις πατατόφλουδες που φυτρώνουν)κτλπ γίνονται το καλύτερο χώμα(κομπόστ)για γλάστρες και κήπο.Ακόμα και σε μπαλκόνι διαμερίσματος γινεται η διεργασία σε πλαστικές γλάστρες,χωρητικότητας 10 λίτρων.
    Υπομονή και επιμονή θέλει!

    Με εκτίμηση Παναγιωτα.

    ReplyDelete
  3. Εγώ ευχαριστώ Μιμάκο :)

    Παναγιώτα, σαφώς και θέλει υπομονή, διότι μιλάμε για έναν τρόπο ζωής που πρέπει ν' αλλάξουμε και αυτό δεν είναι ποτέ εύκολα, καθ' ότι η συνήθεια είναι η δεύτερη φύση του ανθρώπου.

    Τα οργανικά σκουπίδια μπορούν να γίνουν ωραιότατο οργανικό λίπασμα για τα φυτά και τα λουλούδια μας. Περισσότερα για την κομποστοποίηση μπορείς να δεις εδώ:

    Κομποστοποίηση

    Όσο για το λάδι καλό είναι όταν το πετάμε να είναι κλεισμένο σε κάποιο μπουκάλι και όχι να το ρίχνουμε στον νεροχύτη, διότι "Ένα λίτρο χρησιμοποιημένου λαδιού μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού"

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki