Wednesday 19 December 2007

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά από τα κτήνη τους παιδόφιλους

Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε
για να προστατέψουμε τα παιδιά μας.

Οι δράστες βασίζονται στη μυστικότητα. Προσπαθούν να σωπάσουν τα παιδιά αλλά και εμάς, υπολογίζοντας ότι δε θα μιλήσουμε αν έχουμε αμφιβολίες.
Το πρώτο βήμα είναι να αναπτύξουμε μια ανοιχτή σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας. Να ακούμε τους φόβους τους και τις ανησυχίες τους και να τους λέμε να μη φοβηθούν να μας πουν το ο,τιδήποτε.
Είναι σημαντικό να μιλάμε μαζί τους για το σεξκαι να χρησιμοποιούμε άνετα τις λέξεις που χρειάζονται.
Δείξτε τους ότι έχουν το δικαίωμα να λένε ΟΧΙ.

Διδάξτε τους ότι είναι ΚΑΛΟ και ΣΩΣΤΟ να λένε όχι, για παράδειγμα όταν δε θέλουν να παίξουν, να τα γαργαλήσουν, να τα αγκαλιάσουν ή να τα φιλήσουν.
Βοηθήστε τα να καταλάβουν ποια συμπεριφορά είναι ανεπίτρεπτη κι ότι θα πρέπει πάντα να μας πουν αν κάποιος τους φέρθηκε με τρόπο που να τα ανησυχεί, ακόμη κι αν τους ήταν αδύνατο να πουν όχι εκείνη τη στιγμή.

Να θέσετε και να σεβαστείτε τα όρια στην οικογένεια
Βεβαιώστε ότι όλα τα μέλη της οικογένειας έχουν δικαίωμα στον ιδιωτικό χώρο όταν ντύνονται, πλένονται, κοιμούνται ή έχουν άλλες προσωπικές δραστηριότητες. Ακόμη και τα μικρά παιδιά πρέπει να τα ακούμε και να τα σεβόμαστε.


Πάρτε λογικά μέτρα για την επιλογή του ατόμου που θα φροντίσει τα παιδιά σας
Προσέξτε με ποιόν αφήνετε τα παιδιά σας. Ανακαλύψτε όσα περισσότερα μπορείτε για τους /τις μπέιμπι-σίτερ και μην αφήνετε τα παιδιά σας με κανένα που έχετε επιφυλάξεις. Αν το παιδί είναι δυσαρεστημένο με αυτόν που το προσέχει, μιλήστε με το παιδί για αυτό το θέμα. Μιλήστε και πάρτε συστάσεις από άλλους γονείς για το συγκεκριμένο άτομο. Μιλήστε με άλλους γονείς αν αφήσετε το παιδί σας σε παιδικό σταθμό, ομάδα παιχνιδιού ή άλλη ομάδα δραστηριοτήτων.

Βεβαιωθείτε ότι έχουν άδεια και ότι έχουν συμφωνήσει να ελέγχονται από την αστυνομία. Επισκεφτείτε απροειδοποίητα για να δείτε αν τα παιδιά είναι ικανοποιημένα.
Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας μην αφήσετε τα παιδιά αν δεν είστε ευχαριστημένοι.
Προσέξτε αν τα παιδιά δε θέλουν να μείνουν με κάποιον.
Μερικές φορές λένε πράγματα όπως «Δε θέλω να φύγεις σήμερα» κι αυτό που εννοούν είναι «Δε θέλω να μείνω με αυτόν τον άνθρωπο».
Όπως λέει ενθαρρυντικά μια μητέρα: «Το νηπιαγωγείο της κόρης μου ήταν εξαιρετικό. Έχουν πάντα ανοιχτές τις πόρτες κι οι γονείς είναι ευπρόσδεκτοι. Το προσωπικό έχει ελεγχθεί από την αστυνομία και είναι όλοι επαρκώς εκπαιδευμένοι στη φροντίδα παιδιών. Η κορούλα μου χαίρεται πολύ εκεί , μερικές φορές δε θέλει να γυρίσει σπίτι!»

Τι πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά
Ότι κανείς, ακόμη και κάποιος που αγαπούν, δε θα πρέπει να τους ζητήσει να κρατήσουν μυστικό για φιλιά, αγγίγματα, αγκαλιές.
Δεν είναι ποτέ φταίξιμο του παιδιού αν κάποιος τα κακοποιήσει.
Ότι δε θα θυμώσετε αν σας πουν, ακόμη κι αν εκείνα νομίζουν ότι έκαναν κάτι λάθος ή αν αυτό περιλαμβάνει κάποιον γνωστό ή άτομο της οικογένειας.
Αν κάποιος τα αγγίξει με τρόπο που τα φοβίζει ή τα μπερδεύει πρέπει να το πουν. Τα συναισθήματα φόβου και σύγχυσης μπορεί να έρθουν για κάποιο άτομο και πριν ακόμη τα αγγίξουν.
«Μιλούσα πάντα με τα παιδιά μου για το να μη κρατούν ποτέ μυστικά για το άγγιγμα και να μου πουν αμέσως ο,τιδήποτε κι αν συμβεί.

Επίσης τους είπα ότι πάντα θα τα αγαπώ, ό,τι κι αν τους λένε οι άλλοι».

Τα χαμομηλάκια μας, χρειάζονται την έμπρακτη ΑΓΑΠΗ μας,
δηλαδή την ΑΓΡΥΠΝΗ προσοχή και φροντίδα μας.

(αύριο: πιο συγκεκριμένες οδηγίες)

1 comment:

  1. παρα πολύ χρήσιμο το ποστ, και οι συμβουλές πραγματικά εύστοχες.
    αναμένουμε το επόμενο!

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki