Monday, 17 March 2008

Διαδικτυακή ανατριχίλα

«Έθνος» 15/3/2008

Κάθε μέρα το Ιντερνέτ... εμπλουτίζεται με 200 νέες φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας. Αυτήν τη στιγμή στο Διαδίκτυο ξεπερνούν τις 200.000 οι ιστοσελίδες που εμπορεύονται παιδική πορνογραφία.

Οι 9 από τις 10 φωτογραφίες που «αναρτώνται», περιλαμβάνουν σεξουαλική πράξη. Τα κέρδη που αποφέρει στους διακινητές το φρικτό αυτό υλικό υπολογίζονται ετησίως σε δισεκατομμύρια δολάρια (μόνο για το 2003 ξεπέρασαν τα 3 δισ.).

Τα στοιχεία σοκάρουν και προκαλούν συναγερμό στις ελληνικές αστυνομικές και δικαστικές Αρχές, κινητοποιούν φορείς και ειδικούς.

Η φρίκη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν συνειδητοποιήσει κάποιος ότι το 73% των ανθρώπων που προωθούν παγκοσμίως τέτοιο υλικό στο Ιντερνέτ, είναι άτομα από το στενό οικογενειακό περιβάλλον του ανήλικου θύματος.

Τέσσερις στους 10 κατόχους υλικού παιδικής πορνογραφίας έχουν καταδικαστεί κατά το παρελθόν για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας που καταγγέλλονται στις Αστυνομικές Αρχές αντιπροσωπεύουν μόλις το 35% του συνόλου «της φρίκης».

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε συζήτηση που διοργανώθηκε από το «Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά», σε συνεργασία με την Interpol, τη Microsoft και την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Η συζήτηση οργανώθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση στη χώρα μας ειδικού τετραήμερου «σεμιναρίου» για αστυνομικούς και εισαγγελείς, στο οποίο «δίδαξε» 9μελής ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά, την Interpol και «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Η εκπαίδευση αυτή είναι η 30ή κατά σειρά που πραγματοποιείται παγκοσμίως, ωστόσο για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο χώρας (σε αυτή την περίπτωση της Ελλάδας).

Η συζήτηση είχε θέμα τα «Εγκλήματα κατά των παιδιών με τη χρήση της τεχνολογίας. Αντιμετώπιση του φαινομένου της διακίνησης παιδικής πορνογραφίας μέσω του Διαδικτύου».

Η καταπολέμηση
Οι ειδικοί προσπάθησαν να εστιάσουν στην υλοποίηση σχεδίων δράσης για την καταπολέμηση των εγκλημάτων κατά των παιδιών με τη χρήση της τεχνολογίας, όπως -μεταξύ άλλων- τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία με στόχο να μάθουν τα παιδιά να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, με έμφαση στις ευπαθείς κοινωνικοοικονομικά ομάδες.

Αλλά και τη σύσταση Ομάδας Δράσης Εφήβων 13-16 ετών, που ασχολούνται με το Ιντερνέτ, ώστε μέσα από τη συνεργασία τους με τις αστυνομικές Αρχές να προσπαθήσουν να περιορίσουν τη σύγχρονη μάστιγα.

Παράλληλα, αναζητήθηκαν από διεπιστημονική επιτροπή λύσεις μέσω του ισχύοντος νομοθετικού και κοινωνικού πλαισίου που θα συμβάλουν στην καλύτερη περιφρούρηση των δικαιωμάτων των θυμάτων.

«Να συνεργαστούμε για να εξαλείψουμε τους κινδύνους»

Η περιγραφή των εικόνων που «ανεβαίνουν» καθημερινά στο Διαδίκτυο είναι ανατριχιαστική. «Το 92% των φωτογραφιών αυτών περιλαμβάνει σεξουαλική πράξη. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια φωτογραφία ενός γυμνού παιδιού. Και πρόκειται για το ψηφιακό υλικό που έχει καταφέρει να εντοπίσει η Αστυνομία σε παγκόσμιο επίπεδο», λέει στο «Έθνος της Κυριακής» η Μάχη Λαζαρίδου, υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

«Από τα παγκόσμια στοιχεία προέκυψε ότι το 21% των «αναρτήσεων» απεικονίζουν βιασμό και δεμένα παιδιά που δεν μπορούν να αντιδράσουν. Επίσης, το 19% από τις φωτογραφίες που εντοπίστηκαν ήταν θύματα κάτω των 3 ετών, το 39% κάτω των 6 και το 82% κάτω των 12 ετών».

Σύμφωνα με την έρευνα του Διεθνούς Κέντρου που αφορά την Ελλάδα, το 92% των γονιών αναζητά πληροφορίες για το πώς θα προστατεύσουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους του Ιντερνέτ. Το 44% των γονιών περιμένει αυτήν την πληροφορία από τα ΜΜΕ και το σχολείο. «Η τεχνολογία είναι εργαλείο που βοηθάει τα παιδιά, αλλά πρέπει να τα εκπαιδεύσουμε πώς θα προστατευθούν από τους κινδύνους. Οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε για το επιτύχουμε», λέει η κ. Λαζαρίδου.

ΚΛΑΡΑ ΓΕΝΙΤΣΑΡΓΙΩΤΗ
clarayen@pegasus.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki