Sunday 29 June 2008

Η κόκα από τα σαλόνια στις φτωχογειτονιές

Οι «βαρόνοι» την προωθούν σε νέους με μεσαία εισοδήματα..!!
 
Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας για «τους βαρόνους της κοκαΐνης». Εκτός από σημαντικός διαμετακομιστικός σταθμός στο «βαλκανικό σταυροδρόμι» μεταφοράς του ναρκωτικού από τη Λατινική Αμερική στη Δυτική Ευρώπη, τώρα, όπως δείχνει η πρώτη ανακάλυψη εργαστηρίου παρασκευής κοκαΐνης στη χώρα μας, επιχειρείται να δημιουργηθεί στην Ελλάδα βάση υποδοχής πρώτης ύλης, επεξεργασίας της και διοχέτευσης έτοιμης κοκαΐνης κυρίως προς τη Δύση.
 

Με αυτό το στόχο «κολομβιανό καρτέλ» έστειλε στην Ελλάδα άτομο που το χρησιμοποιούσε σε εργαστήριά του στη Λατινική Αμερική, προκειμένου να «στήσει» στην Αθήνα ένα τέτοιο εργαστήριο.
Εκτός της εύλογης ανησυχίας που προκαλεί αυτή η άκρως σοβαρή ανακάλυψη του τμήματος Ναρκωτικών της ΥΠΕΕ (πρώην Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ΣΔΟΕ), ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για τη χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού. Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες-ερευνητές και οι υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών, η κοκαΐνη πλέον δεν αποτελεί «προνόμιο» μόνο των «κολωνακιώτικων σαλονιών», των «γιάπηδων» και των βορείων προαστίων, αλλά έχει πια διαδοθεί - αν και όχι ευρέως, όπως άλλα ναρκωτικά, ειδικά η ηρωίνη και τα χημικά - και σε περιοχές της πρωτεύουσας, καθώς και άλλων πόλεων της χώρας, όπου ζουν μεσαίου οικονομικού επιπέδου οικογένειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις κατά καιρούς επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει στη χώρα μας στο γενικό πληθυσμό το 2,7% ατόμων ηλικίας από 25 έως 35 ετών δηλώνει ότι έκανε ή κάνει χρήση κοκαΐνης. Αν και το στοιχείο αυτό καθεαυτό δείχνει το μεγάλο μέγεθος του προβλήματος, το πιο συγκλονιστικό είναι τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί ανάμεσα στη νεολαία. Ετσι σε παλαιότερη έρευνα που πραγματοποίησε η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών νέοι, έφηβοι, μαθητές δήλωναν σε ποσοστό έως και 7,7% ότι είχαν δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά κοκαΐνη. Ειδικότερα μεταξύ των αγοριών το ποσοστό αυτό έφτανε έως και το 9,1%, ενώ στα κορίτσια το 5,5%. Είναι προφανές ότι αυτά τα υψηλά νούμερα ξεπερνούν τα στενά όρια των βορείων προαστίων.
Πάντως, παρά την ανακάλυψη του εργαστηρίου στην Αθήνα, τα τελευταία 3-4 χρόνια παρατηρείται μείωση των ποσοτήτων κοκαΐνης που μεταφέρονται στην Ελλάδα, ιδιαιτέρως σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990.  

Αντίθετα ολοένα περισσότερο οι «βαρόνοι της κόκας» χρησιμοποιούν ως κύριες βάσεις τους στα Βαλκάνια το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία, όπου και αποστέλλουν καραβιές κοκαΐνης. Στο μεταξύ το Κόσοβο έχει μετατραπεί σε «μίνι Κολομβία» των Βαλκανίων, ενώ η «κοσοβάρικη μαφία» έχει πλέον διεθνοποιηθεί και αποκτήσει ισχυρές διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα στην Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη, καθώς και στα Βαλκάνια και ειδικότερα στην Ελλάδα. Μικρές ποσότητες κοκαΐνης μεταφέρονται στην Ελλάδα και σε άλλες βαλκανικές χώρες από Νιγηριανούς μετανάστες.
 

Οι αριθμοί
  • 173 εκατομμύρια ευρώ η αξία των ποσοτήτων που έχουν κατασχεθεί από το 1990.
  • 870 εκατομμύρια ευρώ η αξία ηρωίνης και κοκαΐνης που διακινήθηκαν στη χώρα μας σε μία επταετία.
  • 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ τα κέρδη των εμπόρων.
  • 22,5% φτάνει στην Ελλάδα από τη Λατινική Αμερική.
  • 60% της διακινούμενης κοκαΐνης στη χώρα μας περνάει από χέρια Ελλήνων.

http://www.inout.gr/showthread.php?t=14746

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki