Thursday, 30 October 2008

Σχολικό Λεύκωμα: 1₀ Γυμνάσιο Καισαριανής

Συμβουλές προς... καλλιεργητές ψυχών

Όταν οι εκπαιδευτικοί είναι Δάσκαλοι , κρέμεσαι από το στόμα τους. Ένας παλιός και αγαπημένος Δάσκαλος, ο οποίος επί τρεις δεκαετίες φύτευε μαζί με «τα παιδιά του» (τους μαθητές και τις μαθήτριές του) δέντρα και λουλούδια στους χώρους γύρω από τα σχολεία, τιμήθηκε εφέτος από τους γονείς. Ο συνταξιούχος σήμερα κ. Γιώργος Π. Νικολόπουλος συναντήθηκε με αυτή την ευκαιρία με παλιούς και νέους γονιούς- στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Γονέων του Κολλεγίου Αθηνών- και φρόντισε να τους εφοδιάσει με καίριες παραινέσεις, για τα σημαντικά πράγματα που συχνά ξεχνούν.

Είπε, μεταξύ άλλων:
«Εάν θέλεις να ωφελήσεις για ένα χρόνο, φύτεψε σπόρους. Εάν θέλεις να ωφελήσεις για δέκα- είκοσι χρόνια, φύτεψε δέντρα. Κι αν θέλεις να ωφελήσεις για πάντα, καλλιέργησε ψυχές. Γίνε γονιός και δάσκαλος. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από περισσή φροντίδα και αγάπη- και ειδικά όταν τα προδίδουν».

Και συνέχισε προς τους γονείς που τον περιτριγύριζαν:
«Πρέπει να ξέρετε όλοι σας, ότι τα παιδιά κλείνουν ερμητικά τα αυτιά τους στις πολλές παρατηρήσεις και συμβουλές, όμως ανοίγουν διάπλατα τα μάτια τους στο καλό παράδειγμα. Μην ξεχνάτε ότι πολλά θα πετυχαίναμε όλοι, αν ακολουθούσαμε πιστά τις συμβουλές που... δίνουμε στους άλλους».

Σταχυολόγησα ακόμα:
«Το να σε αγαπούν είναι σπουδαίο. Το να αγαπάς, όμως, τους άλλους είναι σπουδαιότερο. Ένας σοφός είπε: Και δίνεις δύο φορές, όταν δίνεις με την καρδιά σου. Το να αποκτάς είναι χαρά, το να δίνεις είναι ευτυχία.
 
Σε μια εποχή χωρίς αξίες και στόχους, εκείνος επέμενε:
«Να έχετε πάντα σκοπό στη ζωή σας. Όποιος δεν έχει σκοπό και στόχους, μοιάζει με αυτόν που τρέχει πάνω- κάτω στο γήπεδο χωρίς μπάλα και θέλει να βάλει και γκολ! Άπό τη στιγμή που δεν γινόμαστε καλύτεροι, παύουμε να είμαστε και καλοί».

Και έκλεισε η γλυκιά και σεβάσμια μορφή με μια τελευταία- αλλά ίσως τη σπουδαιότερη- συμβουλή:
«Μη μιλάτε πολύ για τα παιδιά σας, μιλάτε πολύ με τα παιδιά σας»!
posted by ASk

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki