Η παιδική κακοποίηση έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας από άτομα υπεράνω πάσης υποψίας: μόνο το 10% των παιδιών μπορεί να ξεπεράσει την κακοποίηση και να ιαθεί ενώ το υπόλοιπο 90% καταλήγει σε ψυχιατρικές κλινικές.
Έκκληση για διάσωση των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση πραγματοποίησε στις 19 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώπιον 51 βουλευτών.
Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι η παιδική κακοποίηση έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας από άτομα υπεράνω πάσης υποψίας: μόνο το 10% των παιδιών μπορεί να ξεπεράσει την κακοποίηση και να ιαθεί ενώ το υπόλοιπο 90% καταλήγει σε ψυχιατρικές κλινικές.
H κακοποίηση είναι μία βίαιη και επιθετική συμπεριφορά ή ενέργεια που δημιουργεί βλάβη, τραύμα, πόνο, φόβο, απειλή, αίσθημα δυσαρέσκειας, δυσφορίας, αποστροφής ή ενοχής και έχει αρνητική επίδραση στο άτομο που την δέχεται και ακόμα μεγαλύτερη όταν ασκείται σε παιδί.
Οι συνηθέστερες μορφές κακοποίησης είναι η σωματική, η σεξουαλική, η συναισθηματική, η παραμέληση και η έκθεση σε κίνδυνο.
Ειδικότερα, η σεξουαλική κακοποίηση είναι η οποιουδήποτε τύπου επαφή ενός ενηλίκου με ένα παιδί με στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση του ενηλίκου, ο οποίος έχει πάντα την αποκλειστική ευθύνη, γιατί τα παιδιά δεν είναι δυνατόν να συγκατατεθούν σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια.
Έρευνα του Κέντρου Ερευνών Innocenti της UNICEF το 2003 ανέδειξε ότι σχεδόν 3.500 παιδιά κάτω των 15 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από κακοποίηση ή παραμέληση στις αναπτυγμένες χώρες, ενώ μια μικρή ομάδα χωρών εμφάνιζε εξαιρετικά λίγα περιστατικά παιδικών θανάτων από κακομεταχείριση, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, με 0,2 θανάτους ανά 100.000 περιπτώσεις.
Ο κ. Γιαννόπουλος, δήλωσε εμφατικά: «Συγγνώμη που κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Συγγνώμη που υποκαθιστούμε το κράτος χωρίς να το θέλουμε.
Αυτή τη στιγμή έχουμε από τον εισαγγελέα ανηλίκων 860 αιτήσεις να περιθάλψουμε παιδιά που στα σπίτια τους τα κακοποιούν και αδυνατούμε, λόγω έλλειψης χώρων και πόρων.
Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους καρεκλοκένταυρους κρατικούς λειτουργούς, που δεν τους κλονίζει κανείς από τις θέσεις τους. Οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται. Οι πολιτικοί το ίδιο. Αυτοί παραμένουν εκεί».
Στην πρόσκληση για ακρόαση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Επιτροπής, γιατρός και βουλευτής Παναγιώτης Μελάς, κλήθηκαν να τοποθετηθούν δύο ακόμα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, «Η Κιβωτός» και η «ActionAid».
Ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου, ιδρυτής της «Κιβωτού», τόνισε ότι δεν έχουν βοήθεια από πουθενά, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Συχνά βάζουμε από τους μισθούς μας, για τα λειτουργικά έξοδα της ΜΚΟ».
Κριτική ασκήθηκε από βουλευτές του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ, οι οποίοι ζήτησαν το θέμα των επιχορηγήσεων των ΜΚΟ να έρθει στην ολομέλεια, ενώ τα βέλη, ακόμα και των βουλευτών της Ν.Δ., στόχευσαν προς το ανυπόστατο και ανύπαρκτο κράτος πρόνοιας.
πηγή
No comments:
Post a Comment