Sunday 16 September 2007

Το παχουλό μωρό - Οι παιδίατροι σήμερα υποστηρίζουν ότι το πάχος δεν είναι δείγμα υγείας.

Με μάγουλα για τσίμπημα, δίπλες στα γόνατα και τους αγκώνες, κοιλιά που ανταγωνίζεται αυτήν του Βούδα και ένα ελκυστικό διπλοσάγονο, το στρουμπουλό αυτό πλασματάκι αναμφισβήτητα κερδίζει τον τίτλο του πιο χαριτωμένου μωρού.
.
 Από το κεφαλάκι μέχρι τα στρογγυλά δάχτυλα των παχουλών ποδιών του αντικατροπτρίζει την εικόνα της βρεφικής ομορφιάς. 
 .
Συμπίπτει όμως και με την εικόνα της υγείας;
Οι παιδίατροι σήμερα υποστηρίζουν ότι το πάχος δεν είναι δείγμα υγείας. 
Στην προσπάθειά τους μάλιστα να ανατρέψουν αυτή την -ξεπερασμένη πλέον- πεποίθηση ότι "γερό μωρό είναι το χοντρό μωρό", ανατρέχουν σε ιατρικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η παχυσαρκία στο ένα από τα τέσσερα παιδιά ξεκινά ήδη από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. 
Όσο και αν φαίνεται υπερβολικό, τότε διογκώνονται τα λιποκύτταρα του οργανισμού και τοποθετούνται οι πρώτες βάσειςτης χοληστερίνης. Ωστόσο, κρατηθείτε μακριά από τις υπερβολές.
.
Πριν αρχίσετε να ανησυχείτε μήπως το παιδί σας είναι υπέρβαρο ή έχει τάσεις παχυσαρκίας, βεβαιωθείτε ότι είναι πράγματι παχουλό κι όχι απλώς ελκυστικά στρουμπουλό. 
 .
Πράγματι, όλα τα μωράκια έχουν αυξημένο λιπώδη ιστό, με συνέπεια ακόμη και τα πιο αδύνατα να διαθέτουν τα παχάκια τους. Ένα μωρό θεωρείται παχύσαρκο όταν το βάρος του σε σχέση με το ύψος του είναι μεγαλύτερο από την 75η εκατοστιαία θέση.
Πάντως, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τους υπέρβαρους ενήλικους, στα μωρά απαγορεύεται η δίαιτα, γιατί στόχος μας δεν είναι να χάσουν βάρος, αλλά να μειωθεί ο βαθμός αύξησής του. Έτσι, όσο ψηλώνουν, θα αλλάζει η σχέση ύψους-βάρους και σταδιακά θα αδυνατίσουν. Αυτό τα περισσότερα μωράκια το πετυχαίνουν μόλις αρχίσουν να κινούνται και να αυξάνουν τις δραστηριότητες τους, χωρίς κάποια ιδιαίτερη παρέμβαση των γονιών τους.
 .
Επειδή όμως η καλύτερη άμυνα κατά της παχυσαρκίας είναι η πρόληψη και ο πιο πολύτιμος σύμμαχος των γονιών η σωστή διατροφή, φροντίστε να:
  • μην πιέζετε ποτέ το μωρό σας να φάει περισσότερο από όσο θέλει.
  • μην προσθέτετε στο φαγητό του ζάχαρη, αλάτι ή λιπαρά. (Επίσης, αποφεύγετε να το ταΐζετε με το μπιμπερό όταν κοιμάται.)
  • μη χρησιμοποιείτε το φαγητό για να ικανοποιήσετε διάφορες ανάγκες του παιδιού. Το μωρό που τρώει για λάθος λόγους (όταν βαριέται, όταν δεν έχει τα κέφια του ή όταν η μητέρα είναι πολύ απασχολημένη και δεν μπορεί να ασχοληθεί μαζί του) θα συνηθίσει σε αυτό τον τρόπο διατροφής. Αντί να το ταΐζετε ή να του προσφέρετε ένα μπισκοτάκι κάθε φορά που κλαίει, προσπαθήστε να το ηρεμήσετε με άλλους τρόπους. 

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki