Στρατιώτες και αστυνομικοί δολοφονούσαν τους γονείς των παιδιών, έλεγαν ψέματα για το που τα έβρισκαν και τα οδηγούσαν σε κρατικά ιδρύματα, απ' όπου στη συνέχεια δίνονταν για υιοθεσία σε ζευγάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη
Τουλάχιστον 333 παιδιά έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων στη Γουατεμάλα στη διάρκεια του 36ετούς εμφυλίου πολέμου, καθώς λειτούργησε δίκτυο πώλησης παιδιών για υιοθεσίες
στο εξωτερικό, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση.
Τουλάχιστον 333 παιδιά έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων στη Γουατεμάλα στη διάρκεια του 36ετούς εμφυλίου πολέμου, καθώς λειτούργησε δίκτυο πώλησης παιδιών για υιοθεσίες
στο εξωτερικό, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση.
Στρατιώτες και αστυνομικοί δολοφονούσαν τους γονείς των παιδιών, έλεγαν ψέματα για το που τα έβρισκαν και τα οδηγούσαν σε κρατικά ιδρύματα, απ όπου στη συνέχεια δίνονταν για υιοθεσία σε ζευγάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, αναφέρει η κυβερνητική έκθεση, που βασίζεται σε επίσημα αρχεία.
Τα αρχεία της υπηρεσίας κοινωνικής προστασίας της προεδρίας της Γουατεμάλας δείχνουν ότι εκατοντάδες παιδιά, των οποίων οι γονείς σκοτώθηκαν από τον στρατό, ή απήχθησαν με τη βία από τις οικογένειές τους, δόθηκαν για υιοθεσία με πλαστά έγγραφα.
"Κάποιοι από αυτούς που ενεπλάκησαν στη διοργάνωση αυτών των υιοθεσιών έκαναν τη διαδικασία μία πολύ κερδοφόρα επιχείρηση για τους ίδιους, και έχοντας αυτό υπόψη έδιναν προτεραιότητα σε διεθνείς υιοθεσίες", δήλωσε ο Μάρκο Τούλιο Αλβάρες, συντάκτης της έκθεσης.
Μέχρι το τέλος του πολέμου, το 1996, η Γουατεμάλα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή για παιδιά που δίνονταν στο εξωτερικό για υιοθεσία, μετά την Κίνα. Ωστόσο η εικόνα αυτή άλλαξε το 2007, όταν η κυβέρνηση θέσπισε αυστηρούς όρους για τις υιοθεσίες.
Οι ερευνητές μελέτησαν 333 περιπτώσεις υιοθεσιών που έγιναν από το 1977 έως το 1989, που ήταν μερικά από τα πιο βίαια χρόνια του εμφυλίου. Περίπου 250.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι αυτόχθονες Μάγιας, σκοτώθηκαν στον πόλεμο ανάμεσα στις δεξιές κυβερνήσεις και τους αριστερούς αντάρτες, που έληξε με την υπογραφή των ειρηνευτικών συμφωνιών το 1996, κατόπιν μεσολάβησης του ΟΗΕ.
Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ελπίζουν ότι δεκάδες άτομα μπορεί να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης με βάση τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από την έρευνα για τα υιοθεσίες. Επισημαίνουν μάλιστα ότι υπάρχουν χιλιάδες άλλες υποθέσεις παιδιών που απήχθησαν από τις οικογένειές τους, ή οι γονείς τους δολοφονήθηκαν, για τις οποίες όμως δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία.
πηγή: Ναυτεμπορική
No comments:
Post a Comment