Tuesday, 17 April 2007

Ετοιμάζοντας το δωμάτιο του μωρού... Συμβουλές για την αποφυγή ατυχημάτων

Η διαδικασία προετοιμασίας του βρεφικού δωματίου είναι μια από τις μοναδικές και τρυφερές στιγμές.Το μωρό θα χρειαστεί ένα δικό του δωμάτιο, το οποίο θα πρέπει να είναι αρκετά άνετο, ενώ καλό είναι να βρίσκεται κοντά στην κρεβατοκάμαρα των γονιών του.

Ιδανικός είναι ένας χώρος που δεν θα βλέπει αποκλειστικά στον νότο _ το νοτιοανατολικό δωμάτιο είναι ό,τι καλύτερο. Θα πρέπει επίσης να είναι ένας χώρος φωτεινός, ευάερος αλλά χωρίς ρεύματα, με την κούνια του μωρού να μην είναι τοποθετημένη κοντά σε πόρτα, παράθυρο ή θερμαντικό σώμα.
Μπορεί το βρέφος να μην είναι σε θέση να εκφράσει τις επιθυμίες του, αλλά σίγουρα θα ήθελε ο χώρος, τον οποίο ουσιαστικά πρωτοαντικρύζει, να είναι ευχάριστος, άνετος και να προκαλεί μια οικεία διάθεση.

Χρώματα και διακόσμηση
Αν και η όραση στα νεογέννητα είναι περιορισμένη, τα χαρούμενα χρώματα και τα διακοσμητικά τούς δίνουν ερεθίσματα. Τα απαλά χαρούμενα χρώματα είναι τα πιο κατάλληλα για το δωμάτιο του μωρού σας. Το κίτρινο, το γαλάζιο και το πράσινο (τα χρώματα της φύσης δηλαδή) θα το ηρεμούν, ενώ πινελιές από τα βασικά χρώματα θα του δίνουν ζωντάνια.


Ας γίνει ένας συνδυασμός χρωμάτων για το βάψιμο των τοίχων, είτε με στένσιλ είτε με αυτοσχέδια γεωμετρικά σχήματα ή ακόμη και με φιγούρες με χρώματα παλ, που «ξεκουράζουν» το μάτι και είναι γαλήνια.
Τα χρώματα θα πρέπει να φέρουν το διακριτικό οικολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι έτσι είναι πιστοποιημένα ότι δεν περιέχουν βλαβερές ουσίες και η διαχείρισή τους είναι φιλική προς το περιβάλλον.
Δίπλα στο πλαίσιο του σήματος πρέπει να αναγράφεται το εξής κείμενο: «Καλή απόδοση για εσωτερική χρήση, περιορισμένες επικίνδυνες ουσίες, χαμηλή περιεκτικότητα σε διαλύτες».
Μια καλή ιδέα είναι να γίνει ζωγραφική από ειδικούς στους τοίχους, ώστε το δωμάτιο να «ζωντανέψει» από αγαπημένους ήρωες των παιδιών, γεωμετρικά σχέδια, τον βυθό της θάλασσας, ζωάκια, διαστημόπλοια και ό,τι άλλο επιθυμείτε για το μωρό σας.
Άλλη ιδέα είναι να γίνει τοποθέτηση ταπετσαρίας σε όλο τον χώρο ή κατ' επιλογή, όπως σε έναν μόνο τοίχο ή ακόμη και μόνο στο ταβάνι _ και από εκεί να κρεμάσετε διάφορα διακοσμητικά, προσέχοντας βέβαια να είναι σε αρκετά ψηλότερο σημείο από το μωρό.
Πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί, ώστε να μην εντάξετε όλες σας τις ιδέες στον χώρο, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να «πήξει» το δωμάτιο.
Να θυμάστε ότι το πράσινο και το γαλάζιο προσφέρουν χαλάρωση, το κίτρινο «φωτίζει», το πορτοκαλί βοηθά στη διανοητική ανάπτυξη του βρέφους, ενώ το ροζ και το λιλά δημιουργούν ήρεμη ατμόσφαιρα.
Μια όμορφη ιδέα είναι να ετοιμάσετε και να τοποθετήσετε στον τοίχο πίσω από το προσκέφαλο της κούνιας μία ασπρόμαυρη φωτογραφία του μωρού βαλμένη σε μακετόχαρτο του ενός μέτρου, που μπορείτε να βρείτε σε μεγάλα βιβλιοπωλεία ή ακόμη και να γίνει παραγγελία της τυπωμένη σε καμβά τελαρωμένο.

Πάτωμα και έπιπλα
Υπολογίστε ότι το παιδί θα περνάει πολλή ώρα στο δωμάτιό του και ειδικά στο πάτωμα, όπου θα παίζει και θα μάθει να μπουσουλάει και να περπατάει. Είναι προτιμότερο να αποφύγετε την επένδυση με μοκέτα από άκρη σε άκρη, καθαρά για λόγους υγιεινής. Καλύτερα να υπάρχει ένα χαλί που να αφαιρείται και να πλένεται συχνά.

Το ξύλο είναι ένα υλικό που προσθέτει ζεστασιά στον χώρο, γι' αυτό η ξύλινη επένδυση στο πάτωμα ενδείκνυται.
Τα έπιπλα και γενικά τα αντικείμενα για το δωμάτιο θα πρέπει να έχουν ως βασικό κριτήριο την εργονομία, την ασφάλεια και την καλή κατασκευή.
Ένα βρεφικό δωμάτιο αποτελείται συνήθως από:
  • Μια ντουλάπα για τα ρούχα και τα λευκά είδη του μωρού.
  • Μια αλλαξιέρα-επιπλάκι, με μεγάλη επιφάνεια επάνω για να αλλάζετε και να ντύνετε άνετα το μωρό και με συρτάρια στο κάτω μέρος για να φυλάτε τακτικά και καθαρά τα πράγματά του (το επιπλάκι αυτό μπορεί να παραμείνει στο δωμάτιο και να το χρησιμοποιείτε και τα επόμενα χρόνια).
  • Ένα καλάθι ή μπαούλο για τα πρώτα παιχνίδια του.
  • Την κούνια με κάγκελα.
Η κούνια είναι το πιο βασικό από τα έπιπλα του μωρού. Ειδικότερα, κατά την επιλογή της κούνιας θα πρέπει να προτιμάτε ένα γερό ξύλινο κρεβάτι, με μη τοξικές βαφές για να είναι ακίνδυνο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε στα κάγκελα, ώστε να έχουν το ενδεδειγμένο ύψος (περίπου 60 πόντους από το στρώμα), την κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους (5,5 ώς 6,4 πόντους) και στρογγυλεμένες γωνίες. Καλό είναι επίσης, για την ευκολότερη πρόσβαση της μητέρας, τα κάγκελα του κρεβατιού ή η βάση του κρεβατιού να είναι μετακινούμενα.

Στρώμα και πάρκο
Το στρώμα πρέπει να είναι κατασκευασμένο από σωστά υλικά και ανατομικό για να στηρίζει τη σπονδυλική στήλη του μωρού. Είναι καλό να αποφύγετε εντελώς το μαξιλάρι και να ντύσετε εσωτερικά το κρεβάτι με ένα προστατευτικό από βαμβακερή επένδυση, για να μη χτυπάει το μωρό στα κάγκελα.

Τα στρώματα πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας oeko-tex standard 100, BS 1877 και BS 7177. Επειδή κάποια μικροσκοπικά ζωύφια που λέγονται ακάρεα της οικιακής σκόνης είναι υπεύθυνα για τις αλλεργίες, το άσθμα, τη ρινίτιδα και τα εκζέματα, βεβαιωθείτε ότι το κάλυμμα του στρώματος πλένεται στους 60 βαθμούς Κελσίου.
Όσον αφορά την επιλογή των πάρκων πρέπει να προσέχετε τα μεταλλικά μέρη να είναι επικαλυμμένα για να προστατεύονται από τη διάβρωση. Επίσης οι ακμές πρέπει να είναι καμπυλωμένες, ώστε να μην υπάρχουν αιχμηρά σημεία που να εξέχουν και να μπορούν να τραυματίσουν το μωρό, ενώ τέλος δεν πρέπει να αποσπάται η βάση.
Τα έπιπλα και το πάτωμα θα πρέπει να πλένονται εύκολα, το ίδιο και τα υφάσματα που θα επιλέξετε για τις κουρτίνες ή τα καλύμματα. Το βαμβακερό είναι πάντα το καλύτερο υλικό για ένα μωρουδιακό δωμάτιο.

Φωτισμός και υφάσματα
Όσον αφορά τον νυχτερινό φωτισμό, θα ήταν καλό να υπάρχει στο ταβάνι μία αδιαφανής απλίκα, ώστε να αποδυναμώνεται η ένταση του φωτός και ο φωτισμός του δωματίου να ενισχύεται από σποτ, τοποθετημένα στους γύρω τοίχους. Θα μπορούσε επίσης να γίνει μια κατασκευή από γυψοσανίδα με κρυφό φωτισμό (φωτοσωλήνας) στο χρώμα που επιθυμείτε περιμετρικά της οροφής και να τοποθετηθούν και τα ανάλογα spot κατά μήκος.

Σχετικά με τα υφάσματα που θα επιλέξετε, είναι καλό να βεβαιωθείτε ότι φέρουν τα ειδικά σήματα για την αντοχή σε δύσκολες συνθήκες, για την προστασία από τον ήλιο και τον χημικό έλεγχο που έχει πραγματοποιηθεί στα προϊόντα.
Η ύπαρξη ενός ευχάριστου και πολύ διακριτικού αρώματος στον χώρο, που προέρχεται από αρωματικά σακουλάκια ειδικά για μωρά, επίσης είναι καλή ιδέα. Τα αρωματικά αυτά σακουλάκια μπορείτε να τα προμηθευτείτε εύκολα από οποιοδήποτε μεγάλο σούπερ μάρκετ.
Συνδυάσετε την αισθητική με τη λειτουργικότητα! Δώστε χώρο για το παιχνίδι! Δημιουργήστε σκηνικά-γωνίες με παιχνίδια βάζοντας όλο σας το μεράκι και φυσικά όλη σας την αγάπη με πολύχρωμα παιχνίδια.

Οι προδιαγραφές των βρεφικών επίπλων
Η αισθητική του νέου χώρου, η λειτουργικότητα αλλά και η ασφάλεια συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία μιας όμορφης ατμόσφαιρας. Γι' αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να πληρούνται κάποιες προδιαγραφές. Οι προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα παιδικά είδη ύπνου είναι οι εξής:
  1. Το παιδικά κρεβατάκια πρέπει να διαθέτουν εξομαλυσμένες και στρογγυλεμένες άκρες.
  2. Τα κάγκελα στα βρεφικά να απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από 6 εκατοστά και να έχουν ύψος που ξεπερνά τα 50-60 εκατοστά (για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να σφηνώσει το μωράκι ανάμεσα ή να πέσει).
  3. Οι αρμοί (εσωτερικές ενώσεις) στα έπιπλα πρέπει να είναι μεταλλικοί. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η στερεότητα και η διάρκεια.
  4. Όλα τα μέρη των επίπλων πρέπει να αποτελούνται από μασίφ ξύλο.
  5. Όλα τα χρώματα που χρησιμοποιούνται δεν πρέπει να περιέχουν μόλυβδο ή άλλες τοξικές ουσίες.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  1. Έπιπλα                            ΕΝ 716-1 και ΕΝ 716-2
  2. Πάρκα                             ΕΝ 12227-1 και ΕΝ 12227-2
  3. Καρεκλάκια φαγητού  ΕΝV 1178-1 και ENV 1178-2
  4. Μπανάκια                      ΕΝ 12221-1 και ΕΝ 12222-2
Συμβουλές για την αποφυγή ατυχημάτων
  • Τοποθετήστε σ' όλες τις πρίζες ειδικά πλαστικά πώματα, ώστε να μην μπορούν τα παιδιά να βάζουν μέσα σύρματα ή μεταλλικά αντικείμενα.
  • Απομακρύνετε τα έπιπλα με αιχμηρές γωνίες, όπως τραπέζια, συρτάρια, γραφεία και οτιδήποτε προεξέχει επικίνδυνα.
  • Πετάξτε μικρά αντικείμενα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία ή πνιγμό στο παιδί αν τα βάλει στο στόμα του.
  • Εγκαταστήστε φωτιστικά σώματα, λαμπτήρες ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ. σε μέρη όπου δεν μπορεί να πλησιάσει το παιδί.
  • Αποφύγετε τα μακριά και «ανεξέλεγκτα» ηλεκτρικά καλώδια των συσκευών στο δωμάτιό του.
  • Τοποθετήστε πρίζες ασφαλείας στον χώρο του, όπου με το παραμικρό βραχυκύκλωμα διακόπτεται η παροχή του ρεύματος.
  • Βάλτε στην οροφή έναν ανιχνευτή καπνού.
  • Απομακρύνετε τα κλειδιά από τις πόρτες.
  • Να χρησιμοποιείτε ασφαλή, οικολογικά και κυρίως μη τοξικά υλικά. Το ίδιο ισχύει και για τις βαφές.
  • Τοποθετήστε στο δωμάτιο και έξω από αυτό ειδικά νυχτερινά φωτάκια.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki