Wednesday, 6 January 2010

Μαθητές από το 4ο λύκειο Γαλατσίου:
«Θέλουμε να αποκτήσουμε αγάπη για τη γνώση…»

Την Υπουργό κ. Διαμαντοπούλου συνάντησε μία διαφορετική παρέα… τριάντα μαθητών από το 4ο λύκειο Γαλατσίου.
Ταυτόχρονα, μέσω διαδικτύου μαθητές από πολλά λύκεια της χώρας μπόρεσαν να πουν την γνώμη τους και να συναντήσουν μέσω διαδικτύου τις απόψεις των συμμαθητών τους.  

Τα παιδιά εξέφρασαν απόψεις που λίγο ή πολύ όλοι γνωρίζουμε αλλά διστάζουμε να φωνάξουμε δημόσια. Κάποιες λοιπόν από τις απόψεις που ακούστηκαν ήταν οι εξής:
«Σχεδόν τα περισσότερα παιδιά που ξέρω λένε κάθε ημέρα ότι βαριούνται να πάνε στο σχολείο τους» 
 «Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε κάπου όπου υπάρχει γνώση και να λέμε ότι βαριόμαστε. Δεν φταίμε όμως εμείς γι΄ αυτό».
«Μας μαθαίνουν ότι πρέπει να μας ενδιαφέρει να παίρνουμε καλούς βαθμούς, ενώ εμείς θέλουμε να αποκτήσουμε αγάπη για τη γνώση» 
 «Το σχολείο μάς μαθαίνει μόνο να παπαγαλίζουμε. Δεν μπορεί κάποιος που αποφασίζει να γίνει βιολόγος να μην έχει μπει ποτέ σε εργαστήριο. Τα βιβλία που έχουμε έχουν πολλές λεπτομέρειες και λίγη ουσία. Θέλουμε να ζήσουμε και την εφηβεία μας»

Θεωρώ τις παραπάνω απόψεις συγκλονιστικές…
Έχω την εντύπωση πως το ζητούμενο είναι να εντάξουμε τους μαθητές στη διαδικασία της μάθησης. 
Η εποχή της παπαγαλίας και της στείρας γνώσης πρέπει να τελειώσει. 
Ζούμε σε άλλο κόσμο δεν μπορούμε να ζητάμε από τα παιδιά να μαθαίνουν με παλαιότερες μαθόδους. Οι νέες τεχνολογίες νομίζω ότι προσφέρουν πολλές δυνατότητες αρκεί να μπορέσουμε να τις αξιοποιήσουμε… να δεχτούμε να δουλέψουμε για να προσφέρουμε στους μαθητές μας τη γνώση που ζητούν…

Posted by electronicallearning 

1 comment:

  1. Αυτο ειναι το πιο σηματνικο "Να Μαθουν πως να Μαθαινουν" , οχι να τους προσφερουμε ετοιμες γνωσεις. Πρεπει να τους δωσουμε κινητρα και να τους κινησουμε το ενδιαφερον για τη μαθηση. Οταν εκλεισαν καποια σχολεια λογω γριπης, εφαρμοσα μαθηματα e-learning. Οι μαθητες εμειναν εκπληκτοι ακουγοντας οτι μπορουν να μαθουν μεσω ιντερνετ.Ολα εχουν τον τροπο τους.

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki