Το φαινόμενο της σχολικής διαρροής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης καταγράφει ενδιαφέρουσα έρευνα του ΚΑΝΕΠ που διενήργησαν ο επιστημονικός σύμβουλος του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ Νίκος Παΐζης και η ερευνήτρια Πωλίνα Φατούρου και η οποία δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, υπό τον τίτλο «Τα σχολεία της …μεγάλης φυγής», η Άρτα κατέχει την τρίτη θέση στην κατηγορία των μαθητών γυμνασίου που απορρίπτονται στη λήξη του σχολικού έτους.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται «ο νομός Ξάνθης είναι στην πρώτη θέση με 19% και ακολουθούν η Λακωνία, η Άρτα, η Κοζάνη, η Λευκάδα, η Πιερία, η Ευρυτανία, τα Χανιά, η Καστοριά και η Ηλεία».
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 12 έως 14 χρόνων δεν καταφέρνει να φτάσει στο λύκειο και βγαίνει στην αγορά εργασίας χωρίς κανένα εφόδιο, αφού το απολυτήριο του γυμνασίου δεν μπορεί να του ανοίξει καμία πόρτα.
Το 4,1% των μαθητών που φοιτούν στο γυμνάσιο, εγκαταλείπουν κάποια στιγμή τη φοίτησή τους χωρίς να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση που αντιστοιχεί στο απολυτήριο γυμνασίου. Τα παιδιά αυτά προέρχονται από περιοχές με χαμηλό δείκτη ευημερίας και ανάπτυξης, όπως είναι η Ξάνθη, η Ροδόπη, και η Δυτ. Αττική.
Το 4,8% των μαθητών που φοιτούν στο γυμνάσιο δεν καταφέρνουν να προαχθούν από τάξη σε τάξη ούτε στις εξετάσεις του Ιουνίου ούτε στις επαναληπτικές του Σεπτεμβρίου. Κάποιοι απ' αυτούς επαναλαμβάνουν την τάξη, ενώ οι περισσότεροι εγκαταλείπουν το σχολείο.
Το 12,7% των μαθητών που φοιτούν στο γυμνάσιο προάγονται οριακά από τάξη σε τάξη (με βαθμολογία που κυμαίνεται από 10 έως 12) γεγονός που οδηγεί στην βεβαιότητα ότι αυτοί οι μαθητές δεν θα πάρουν απολυτήριο λυκείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αναρτήθηκε από epirusgate
No comments:
Post a Comment