Τέτοιους καθηγητές έχει το 14ο Γυμνάσιο της Λάρισας, οι οποίοι πιστεύουν ότι το σχολείο πρέπει να είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο και αυτό το πέτυχαν με τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού σχολικού περιοδικού με την ονομασία «14 Press»
Έτσι οι εκπαιδευτικοί, διαθέτοντας πολύτιμο χρόνο, πέρα από τα καθήκοντά τους, κατάφεραν μαζί με τους μαθητές τους να στήσουν το περιοδικό, για το οποίο τώρα δηλώνουν περήφανοι, ενώ ανέλαβαν τον ρόλο των... αρχισυντακτών και οι μαθητές τους των δημοσιογράφων.
Το ηλεκτρονικό σχολικό περιοδικό με την ονομασία «14 press»
Όπως τονίζει στο «Έθνος» ο διευθυντής του σχολείου, κ. Νίκος Παύλου, και αρχισυντάκτης του περιοδικού, «η ιδέα για τη γέννηση του «14 Press» δημιουργήθηκε από τη διαπίστωση ότι οι νέες τεχνολογίες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και ειδικά στην εκπαίδευση.
Αποτελώντας, λοιπόν, εκτός των άλλων, και ένα μέσο άμεσης επικοινωνίας, σκεφτήκαμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να έρθουμε σε επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και με οποιονδήποτε πολίτη ενδιαφέρεται για την παιδεία μας και την αγαπάει».
Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Γυμνασίου, «το δημόσιο σχολείο αγαπάει τους μαθητές του και εμείς οι καθηγητές του συγκεκριμένου σχολείου πιστεύω ότι εκφράζουμε το σύνολο των εκπαιδευτικών. Με τέτοιες σκέψεις άρχισαν οι συζητήσεις για τη μορφή που θα έπρεπε να έχει ένα ηλεκτρονικό περιοδικό, ώστε και το ενδιαφέρον να προκαλεί, αλλά και να ξεφεύγει από τυποποιημένα κλισέ».
Το ηλεκτρονικό περιοδικό περιλαμβάνει μόνιμες στήλες, οι οποίες ανανεώνονται συνέχεια, με θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τη διατροφή, την άθληση... Ταυτόχρονα υπάρχουν και στήλες στις οποίες γράφουν οι μαθητές, ώστε το περιοδικό και να συνδεθεί με τη μαθησιακή διαδικασία και να γίνει φορέας έκφρασής τους.
«Όπως διαπιστώσαμε, οι σκέψεις τους είχαν ωριμότητα και ποιότητα, κάτι που μας έκανε να αισθανθούμε πολύ όμορφα. Εννοείται πως και οι συνεργασίες όλων των συναδέλφων μας θα είναι καλόδεχτες. Έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε το περιοδικό μας», καταλήγει ο κ. Παύλου.
Αικ. Σιαχανίδου
Οφέλη για τους μαθητές
Κατά τη γνώμη των συναδέλφων της αποτελεί τον «φύλακα άγγελο του περιοδικού». Η Αικατερίνη Σιαχανίδου, καθηγήτρια Πληροφορικής, τονίζει στο «Εθνος»: «Είδα σε αυτή την πρωτοβουλία μια ευκαιρία να κινητοποιηθούν οι μαθητές, να δουν το μάθημα διαφορετικά και να έχουν πρακτικά οφέλη. Ταυτόχρονα θέλαμε να ανοίξουμε το σχολείο στην κοινωνία. Θετικοί ήταν και οι γονείς σε αυτή την προσπάθεια, ενώ τώρα που βλέπουν δημοσιευμένα και τα άρθρα των παιδιών δηλώνουν ενθουσιασμένοι».
Χ. Τσουκανέρη
Γινόμαστε πιο ώριμοι
Η Τσουκανέρη Χαρά, μαθήτρια Γ’ Γυμνασίου, τονίζει: «Για μένα η ιδέα για τη δημιουργία του περιοδικού ήταν καταπληκτική, ενώ και για όλους τους μαθητές αποτελεί φοβερή εμπειρία. Δουλεύουμε ομαδικά και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας, γιατί γινόμαστε μέσα από αυτή τη διαδικασία περισσότερο ώριμοι. Μαθαίνουμε πάρα πολλά πράγματα και νομίζω ότι αυτή η ενασχόληση θα μας φανεί χρήσιμη και για το μέλλον μας. Νιώθουμε ότι είμαστε σημαντικοί και ότι μπορούμε να προσφέρουμε και εμείς κάποια πράγματα στην κοινωνία».
Κ. Πράντζου
Η έκδοση τιμά ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα
Η Κωνσταντία Πράντζου-Κανιούρα, περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, τονίζει: «Το ηλεκτρονικό περιοδικό του 14ου Γυμνασίου Λάρισας είναι μια πολύ σημαντική έκδοση που τιμά ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, μια έκφραση δημιουργικής έμπνευσης και πρωτοπορίας, που αναδεικνύει ταυτόχρονα και με τον καλύτερο τρόπο την εφαρμογή καινοτόμων δραστηριοτήτων στο εκπαιδευτικό έργο, αλλά και την αξία της συνεργασίας εκπαιδευτικών - μαθητών της χώρας μας.
Επιτυχία Το «14 Press», που γεννήθηκε και πήρε μορφή από μία παρέα εκπαιδευτικών του 14ου Γυμνασίου Λάρισας και έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι στον χωρόχρονο της εκπαίδευσης, εύχομαι να έχει την τύχη και την επιτυχία να επισφραγίσει την επικράτηση μιας νέας κουλτούρας, μιας νέας αντίληψης για τις σύγχρονες τεχνολογίες και την εφαρμογή τους στην εκπαίδευση.
Συγχαίρω τη συντακτική επιτροπή του ηλεκτρονικού περιοδικού «14 Press», τους εμπνευστές για την πρωτοβουλία της έκδοσης, αλλά και όλους τους συντελεστές για τη δυνατότητα που προσφέρουν στην εκπαιδευτική κοινότητα. Ένα βήμα δικό της για να μπορεί να επικοινωνήσει, να εκφραστεί, αλλά και να διεκδικήσει με αγάπη για την παιδεία, με μεράκι και μόχθο, έξω από τα «στενά όρια», τον νέο της παιδαγωγικό ρόλο».
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ
Το ιστολόγιο “ΑΘΕΪΑ, η άρνηση της αλήθειας” εύχεται ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε όλο τον κόσμο.
ReplyDeletehttp://eatheia.blogspot.com/