Tuesday 1 June 2010

Βοηθήστε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις ψυχικές συνέπειες της φωτιάς

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιος ανάμεσα μας που να μην έχει επηρεαστεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες; Οι εικόνες που βλέπουμε και τα όσα ακούμε από τα δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ψυχοσύνθεση μας.
Άρθρο της Κατερίνας Θεοδωρίδου, MSc, Ψυχολόγου -Ψυχοθεραπεύτριας


Ειδικά τα παιδιά μας δείχνουν ευάλωτα μπροστά στις τραγικές και ενίοτε σκληρές σκηνές που διαδραματίζονται καθημερινά. Υπάρχουν παιδάκια που βίωσαν από πολύ κοντά τις επίπονες συνέπειες της φωτιάς και άλλα που έζησαν μέσα από την τηλεόραση τα δραματικά γεγονότα.
Για εμάς τους ενήλικες αυτές οι στιγμές είναι δύσκολες. Είναι λογικό να αγχωνόμαστε και απορούμε ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος για να απαλύνουμε τον πόνο και το φόβο που έχει ξαφνικά φυτρώσει στις παιδικές ψυχές.

Οι αντιδράσεις των παιδιών
Οι αντιδράσεις των παιδιών μας σε τραυματικά γεγονότα, όπως είναι η φωτιά, ποικίλουν ανάλογα τις εμπειρίες, την προσωπικότητα τους και την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν.
«Ο γιος μου ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας αγχωμένος γιατί έβλεπε ένα άσχημο όνειρο. Το σπίτι μας καιγόταν». Μαρία

Παιδιά ( 5 χρονών και κάτω)
Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μαθαίνουν παρατηρώντας τους γονείς τους. Τα ίδια δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους σε απειλητικές καταστάσεις όπως είναι μια πυρκαγιά και έτσι ο φόβος μεγαλώνει. Ειδικά αν αποχωριστούν τους γονείς η ανησυχία τους δυναμώνει.

Παιδιά (6 – 11 χρονών)
Σε αυτήν την ηλικία τα παιδία έχουν την ικανότητα να κατανοήσουν την απώλεια και την οριστική αλλαγή. Ωστόσο το άγχος υπάρχει και εκδηλώνεται με την άρνηση τους να πάνε σχολείο, με επιθετικότητα, με κατάθλιψη ή ακόμα και με σωματικά παράπονα, τα οποία όμως δεν έχουν βιολογικό υπόβαθρο.

Παιδιά/Έφηβοι (12-18)
Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά/έφηβοι αντιδρούν όπως ακριβώς και οι ενήλικες. Αποφεύγουν οτιδήποτε τους θυμίζει το τραυματικό γεγονός της φωτιάς, νιώθουν εκνευρισμό και ενοχές γιατί δεν μπόρεσαν να συμβάλλουν αρκετά στο σβήσιμο της. Δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και χάνουν την ενέργεια τους και την ευχαρίστηση που ένιωθαν πριν το τραγικό συμβάν.
Γονείς και δάσκαλοι μπορούν να κάνουν αρκετά πράγματα για να βοηθήσουν τα παιδιά που βιώνουν τόσο επώδυνα συναισθήματα και δέχονται έντονες ψυχικές προκλήσεις λόγω των πυρκαγιών.
· Αφήστε τα παιδιά να καταλάβουν τα δικά σας συναισθήματα σχετικά με τα καταστροφικά γεγονότα. Αν εσείς νιώθετε άγχος ή φόβο είναι καλό να το εκφράσετε για να νιώσουν και εκείνα καλά «μέσα» στα δικά τους αντίστοιχα αισθήματα
· Βοηθήστε τα να καταλάβουν ότι είναι πολύ λογικό να αισθάνονται έτσι μετά από μια τέτοια τραυματική εμπειρία
· Ενθαρρύνετε τα να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και μην τα κρίνετε
· Αν το παιδί δεν μπορεί να εκφραστεί μην το πιέσετε. Απλά διαβεβαιώστε το ότι είστε δίπλα του για να το ακούσετε αν το θελήσει
· Επιβεβαιώστε τους την αγάπη σας και καθησυχάστε τα ότι αυτά δεν ευθύνονται για ότι συνέβη
· Βάλτε τα να συμμετέχουν στις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και να συμβάλλουν στα μελλοντικά πλάνα
· Επιστρέψτε στην καθημερινότητα που είχατε πριν τη φωτιά
· Δώστε τους τον έλεγχο κάποιων πραγμάτων, όπως την επιλογή των γευμάτων και των ρούχων
· Προστατέψτε τα από την έκθεση σε αντίστοιχα τραυματικά συμβάντα. Μην τα αφήνετε να βλέπουν συνέχεια τηλεόραση και απαντήστε τους σε όποια ερώτηση έχουν σχετικά με τις φωτιές
· Αποφύγετε να μιλάτε μπροστά τους για τα τελευταία γεγονότα που έχουν συμβεί στη χώρα μας
· Μην τους δίνετε ψεύτικες υποσχέσεις.
· Παρατηρείστε τον τρόπο παιχνιδιού τους. Αν είναι επιθετικός ή διαφορετικός από ότι ήταν πριν τις πυρκαγιές μην ανησυχήσετε. Έτσι προσπαθούν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους
· Φερθείτε τους όσο πιο γλυκά και τρυφερά μπορείτε. Σε αυτή τη φάση το χρειάζονται περισσότερο.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki